Izjemna serija metov

Kristjan Čeh, najboljši slovenski atlet ta čas, je v metu diska v finskem kraju Kuortane zasedel drugo mesto in prvič v karieri presegel magično mejo 70 metrov. S 70,35 metri je postavil slovenski rekord in dosegel drugi izid sezone na svetu.

Čeh in Daniel Stahl sta bila že doslej na prvem in drugem mestu po izidih sezone, Šved je bil na čelu z 69,71 metra, Ptujčan pa je 69,52 metra vrgel na domačem stadionu na Ptuju 27. maja in dosegel slovenski rekord, ki ga je danes še izboljšal.

Dvaindvajsetletni Čeh je tekmo začel z neveljavnim metom, v drugi pa je s 67,81 metra povedel in to bi bilo dovolj, da bi dosegel najmanj drugo mesto na tekmi. V tretji seriji pa je zmogel izjemnih 70,35 metra in prvič v karieri presegel magično mejo v disku. Njegov četrti met je bil neveljaven.

Stahl je začel dokaj skromno zanj, s 63,61 metra in prestopom v drugi seriji. Nato je vrgel še 69,99 metra in v četrti seriji 70,21 metra. Tudi to je bilo premalo za prevzem vodstva, svetovni prvak je nato prestopil, v zadnji pa so mu namerili kar 70,55 metra, najboljši izid tekme in sezone na svetu.

Izjemna serija metov

Čeh je imel v predzadnji seriji 68,54 metra, v zadnji pa je vnovič presegel 70 metrov, a mu 70,22 metra ni zadostovalo za zmago, kljub temu pa je znova dosegel izjemno serijo metov.

Ostali tekmeci so bili precej za obema ta čas najboljšima v metu diska na svetu. Šved Simon Pettersson, četrti na evropskem prvenstvu 2018 v Berlinu, je bil tretji s 67,39 metra. Četrti je bil Nemec Christoph Harting, olimpijski zmagovalec leta 2016 v Riu de Janeiru, dosegel je 63,63 metra, peti z 62,69 metra Gudni Valur Gudnason, ki je lani z 69,35 metra postavil islandski rekord. Šesti je bil s 57,85 metra Južnoafričan Frantz Kruger, tretji na OI leta 2000 v Sydneyju, ki sedaj nastopa za Finsko.

Čeh je prvi mednarodni nastop v tej sezoni opravil konec prejšnjega tedna, ko je prepričljivo zmagal na ekipnem evropskem prvenstvu v Stari Zagori in ugnal tudi aktualnega evropskega prvaka iz Litve Andriusa Gudziusa. Tega tokrat ni bilo na Finskem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice