FOTO: Bobo
Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto praznovala 25. obletnico prve kvalifikacijske tekme v zgodovini samostojne države.

Od prve kvalifikacijske tekme se reprezentanca lahko pohvali z nastopi na treh velikih tekmovanjih, danes pa jo čaka obračun v boju za nov veliki turnir, ki bo ob 20.45 v Stožicah, poroča STA.

Slovenci svoje udejstvovanje začeli leta 1994

Slovenci so 7. septembra 1994 začeli svoje udejstvovanje v kvalifikacijskih bojih za največja tekmovanja. Takrat, lovili so preboj na evropsko prvenstvo 1996, so v Ljudskem vrtu pred 6000 gledalci gostili Italijo, poroča STA.

V slovenski ekipi so takrat pod vodstvom Zdenka Verdenika v začetni postavi igrali Marko Simeunovič, Marinko Galič, Darko Milanič, Robert Englaro, Alfred Jermaniš, Srečko Katanec, Đoni Novak, Gregor Židan, Aleš Čeh, Sašo Udovič in Primož Gliha, pozneje pa sta v igro vstopila še Peter Binkovski in Aleš Križan. Takrat je točko gostom z golom priigral Alessandro Costacurta.

Tekma je nogometnim navdušencem ostala v spominu po tem, da je nemški sodnik Bernd Heynemann razveljavil povsem regularen zadetek Milaniča, ko je sprožil s približno 20 metrov in se je žoga od prečke odbila čez črto. Nemec tega ni videl in je ostalo pri remiju. Ob tem je bil ta obračun na Štajerskem zadnja tekma za takratnega kapetana in pozneje selektorja Katanca, še poroča STA.

Verdenikovim varovancem se kasneje ni uspelo prebiti na turnir v Anglijo. Iz skupine 4 je to uspelo Hrvaški in Italiji, ki sta zbrali po 23 točk, sledile pa so Litva s 16, Ukrajina s 13, Slovenija z 11 in Estonija, ki je bila brez točke.

Slovenija se je na nogometni zemljevid postavila s tremi preboji

Prvo je bilo evropsko prvenstvo leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji, sledil je mundial 2002 na Japonskem in v Južni Koreji. Zadnji veliki turnir v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa pa je svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki.

Nogometaše pa drevi čaka nova zahtevna naloga. V kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2020 jih v Stožicah čaka vodilna ekipa skupine G Poljska. Slovenci imajo po štirih tekmah le pet točk, zato bodo še kako potrebovali točko ali tri, da ostanejo v igri za Euro 2020, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice