Vir fotografije: Facebook Marino Kegl
Marino Kegl se v Melbournu pripravlja na nastop na Odprtem prvenstvu Avstralije za gluhe, še pred prvim tovrstnim turnirjem v teniški zgodovini pa je bil Sobočan proglašen za športnika leta med invalidi.

Pred dnevi smo poročali, da bo Marino Kegl del elitne osmerice, ki bo orala ledino v tenisu gluhih.

Na Odprtem prvenstvu Avstralije, ki ga gosti Melbourne, bo Mednarodna teniška zveza ITF na turnirjih velike četverice premierno izpeljala tudi turnir za ljudi z motnjami sluha, na katerem bo nastopilo zgolj osem tekmovalcem.

Marino, ki je med osmerico edini povsem gluh, se z očetom in trenerjem Darkom Keglom v deželi »tam spodaj« že pripravlja na zgodovinski trenutek, v katerega pa bo vstopil s še eno dobro popotnico. Včeraj je bil proglašen za parašportnika leta 2022.

Po šestih letih spet najboljši

»Marino Kegl je že bil športnik leta pred šestimi leti. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. 

Lani je dobil dva turnirja v konkurenci slišečih v Avstriji, osvojil je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi,« so zapisali pri Zvezi za šport invalidov Slovenije.

Kot že zapisano, se športnik leta 2022 v Avstraliji že pripravlja na zgodovinski nastop, zato ga ni bilo na Brdu pri Kranju, kjer so se ob 60-letnici zveze s številnimi priznanji spomnili na posameznike in organizacije, ki so pripomogli k razvoju športa invalidov.

Priznanje je v imenu Marina prevzela mama Majda Cipot, 27-letni Prekmurec, ki je bil decembra izbran že za najboljšega gluhega športnika leta, pa se je preko spletne povezave oglasil iz Avstralije:

»Ne morem verjeti, jaz sem športnik leta… Ne morem verjeti. Sem zelo presenečen in res mi je težko to delati. Hvala za pomoč Zvezi za šport invalidov Slovenije, Športni zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Finančni upravi Republike Slovenije, vsem, ki mi pomagate.«

Predsednica države poudarila pomen enakopravnosti

Ob Marinu, ki se medtem že poti v Avstraliji in v domovino sporoča, da je ponosen, ker je del tega dogodka, je bila za parašportnico leta 2022 proglašena vsestranska atletinja Leja Glojnarič, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede.

Košarkarska ekipa tri na tri je v lanskem letu osvojila naslov svetovnih prvakov, reprezentanco pa so v Izraelu sestavljali Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

Slovenske odbojkarice so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, kot najboljša evropska reprezentanca pa so bile četrte na svetovnem prvenstvu. Tam so nastopile Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin, Marina Cencelj in Tija Vrhovnik, zgodbo katere smo lani predstavili tudi na Sobotainfo.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. V govoru je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih, ne le na športnem, ampak v družbi nasploh. 

Ocenila je, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje položaja invalidov v družbi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice