V zaključku 146,3 kilometra dolge druge etape Dirke po Sloveniji s startom v Mariboru in ciljem v Celju kolesarje čaka prvi resen vzpon.

Start dirke, ki jo bosta prenašali televizijski hiši TV Slovenija in Eurosport, bo naznanil Marcos Tavares, kapetan Nogometnega kluba Maribor.

Kolesarji bodo dirko začeli na Trgu svobode ob 11.20, s trga zavili na Titovo cesto in nadaljevali dirko čez Titov most proti Slovenski Bistrici, Zrečam in Slovenskih Konjicam, nato skozi Zgornje Poljčane, Šentjur in Štore ter drugo etapo dirke zaključili v Celju.

Na teh lokacijah lahko kolesarje ujamete v Mariboru.

Vir: Uradna spletna stran Tour of Slovenia

Vzpon druge kategorije na Svetino in čez Celjsko kočo bo dal prve odgovore, kako dobro so pripravljeni na papirju favoriti za končno zmago. A tisti, ki bodo prvi na Celjski koči, morda sploh ne bodo med najboljšimi v Celju. Po vzponu namreč sled dolg spust in krog po Celju.

Zmagovalca druge etape čaka simbol moči grofov in knezov Celjskih, ki so Celju leta 1451 podelili mestne pravice in v zgodovino do danes vtisnili svoj grb.

Kolesarska Dirka po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa je dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni.

Zanimivosti ...

Največ nastopov na dirki Po Sloveniji je zbral kolesar Adriie Mobil Radoslav Rogina, ki je na dirki nastopil kar 19-krat.

Najvišja povprečna hitrost je bila dosežena na dirki leta 2004 - 922 kilometrov so prevozili v 21 urah, 48 minutah in treh sekundah kar znese 42,292 kilometrov na uro.

Na 25-ih dirkah so kolesarji prevozili skupno 19.628 kilometrov, kar pomeni, da je dirka obkrožila Slovenijo že več kot 14-krat.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice