FOTO: Jure Banfi
Predsednik NK Maribor Drago Cotar je spregovoril o izjemnem letu 2017. Po ukinitvi B ekipe in optimizaciji stroškov je sledila sanjska liga prvakov, zdaj pa so pred Mariborom številni drugi pomembni cilji.

Prvič po poletni novinarski konferenci, na kateri sta skupaj s poslovnim direktorjem Bojanom Banom naznanila, da NK Maribor ukinja svojo B ekipo, se je oglasil predsednik kluba Drago Cotar. Kot pravi, je bila takratna odločitev sprejeta po tehtnem premisleku.

»Takrat smo gledali vnaprej. Kaj bi se lahko zgodilo in kaj nas čaka v prihodnje, če se nič ne zgodi. Nismo želeli ustvarjati preplaha, a smo se zavedali vseh okoliščin. Sprejeta je bila odločitev, da B-ekipa ne bo več del našega projekta, saj je stala kot marsikatera ekipa slovenskega prvoligaša, ni pa prinesla tistega želenega učinka. Posvetovali smo se s stroko, našim športnim delom, ostali dosledni pri stabilnosti na vseh področjih in se odločili, da vztrajamo na svoji poti,« je začel predsednik NK Maribor.

»Bili smo uspešni in vse se je obrnilo navzgor. Ko se zdaj ozrem nazaj, skoraj ne morem verjeti, kaj vse se je zgodilo. A je po prikazanem povsem zasluženo in velike pohvale vsem za opravljeno delo,« je o izjemni drugi polovici leta povedal Drago Cotar.

»Očitno dobro delamo«

Maribor je že drugič v razmaku treh let igral ligo prvakov. Gre za neprimerljiv in skorajda neponovljiv primer v tem delu Evrope, predsednik NK Maribor pa je potegnil primerjave med letoma 2014 in 2017, ki sta prinesli v Maribor ligo prvakov.

»Sprememb večjih razsežnosti, v tem smislu, da bi klub začel drugače funkcionirati, ni bilo. Ob začetku kvalifikacij sem si potihoma želel, da bi morda prišli do skupinskega dela Lige Europa, Liga prvakov pa je bila potem češnja na torti. Pri delovanju smo ostali na postavljenih tirnicah, nismo povsem prenovili ekipe, nadaljevali smo z istim strokovnim vodstvom in tudi v organizacijskem delu se razen ukinitve B-ekipe nič ni spremenilo.« 

»Očitno dobro delamo. Če smo takrat prišli do Lige prvakov z enakim načinom klubskega ustroja, smo zdaj vse ponovili. Primerjava pa… Obe sta posebni. Zaradi treh zaporednih uvrstitev v Ligo Europa in nato še evropske pomladi je bila Liga prvakov 2014, če se lahko tako izrazim, ne bolj pričakovana, ampak manj nepričakovana kot letošnja. Zdaj je res bil pozitiven šok, vendar prigaran na vseh nivojih,« je povedal Cotar.

»Nihče nam ne verjame, s kakšnim proračunom prihajamo do uspehov«

Ne le na igrišču, tudi funkcionarji mariborskega kluba so se lahko to jesen srečevali z veljaki tekmecev. Predsednik NK Maribor Drago Cotar je obrazložil, kako predsedniki Liverpoola, Seville in Spartaka gledajo na Maribor ter izjemne uspehe, ki jih dosega ekipa.

»V prihodnje bomo imeli nekaj nesreče, da nas vsi že poznajo. Zmeraj težje bo, saj nas bodo zaradi vseh naših dosežkov v nogometni srenji jemali bolj resno. To je ena ugotovitev ob stikih z vodilnimi možmi, druga pa je, da nam nihče ne verjame, s kakšnim proračunom prihajamo do teh uspehov. Ne samo prve ekipe, ampak celotnega pogona. Naš je primerljiv letnemu zaslužku enega nogometaša elitnih klubov. Pa ne prvega zvezdnika, ampak prej bolj ali manj rednega člana prve enajsterice,« je začudenje mariborskih tekmecev o proračunu povzel predsednik NK Maribor.

»Včasih ob delovnih ali protokolarnih pogovorih z vodstvi drugih klubov še kaj dodamo, da pridemo do okrogle številke (smeh). Liverpool je svet zase, v klubu imajo 600 redno zaposlenih ljudi, da ne omenjamo drugih številk s finančnega vidika. Tudi Sevilla in Spartak se ukvarjajo s povsem drugačnimi razsežnostmi, smo pa z vsemi imeli dober, spoštljiv odnos. Na igrišču so potem videli, da smo lahko tudi v teh naših okvirjih konkurenčni. Ne moremo reči, da so se nas bali, a so nas zagotovo bolj spoštovali,« je za klubsko spletno stran še povedal Drago Cotar.

»Smo dobra blagovna znamka, v katero se splača vlagati«

Maribor si je z evropskimi uspehi priboril tudi zajetno finančno injekcijo s strani Uefe. A Drago Cotar opozarja na pazljivost in smotrnost porabe prisluženega denarja. »Nekaj smo se naučili od prejšnjega vodstva. Tista prva Liga prvakov je privedla do miselnosti, kot da bomo vsako leto ponavljali takšne uspehe in so bile zadeve drugače zastavljene. Naše načelo je, da imamo zmeraj v mislih, kako je najbolj pomembna stabilnost kluba, celotnega pogona. Ves čas govorim o celotnem klubu in tudi denar, zaslužen letos, bo porabljen za delovanje kluba.« 

»Bogatih sponzorjev v našem slovenskem prostoru ni, tržišče je premajhno. So pa naši dosedanji sponzorji ugotovili, da smo dobra blagovna znamka, v katero se splača vlagati. To nam veliko pomeni, denar, ki smo ga zaslužili z Ligo prvakov, pa bo namenjen za funkcioniranje kluba. Da bomo lahko bolj mirno spali v prihodnjem obdobju. V vseh teh letih se je videlo, da če je klub stabilen in nima večjih pretresov, lahko ob dobro zasnovanem delu in z nekaj sreče tudi veliko doseže,« je še povedal Cotar.

Zahovič včasih celo predober

»Sodelovanje z našim športnim delom je odlično, Zlatko Zahovič je s svojim delom prispeval velik delež in pri tem dobro funkcionira, včasih celo predobro. Rezultati so vrhunski in priborjeni z delom, ne z nakupi. Spomnim se, ko me je ob prihodu vprašal, predsednik, koliko lahko porabim. Moj odgovor je bil, kolikor boš zaslužil. Ali pa kakšen evro manj, da nam še kaj ostane. Pa je seveda vedno odločanje zelo racionalno, brez velikih vlaganj. Tisti, ki imajo res veliko rezerv v dodatnih prilivih, si lahko to privoščijo. Mi si ne moremo, saj zaradi majhnega tržišča ni takšnih zneskov od TV-pravic. Potem bi mi tudi lahko športnemu delu omogočili več sredstev. Tako pa se zavedamo, do kod lahko gremo in bomo nadaljevali s skrbno porabo. Del zaslužka je bil upravičeno namenjen igralcem, ki so klubu prislužili to nagrado, preostanek pa bo šel za nemoteno delovanje v prihodnjem obdobju. Športni del pa bo ocenil, kaj še potrebujemo na kadrovskem področju.«

Stadion je nujno potreben obnove

V letu, ki prihaja pa se naznanja eden izmed najpomembnejših projektov, ki se tičejo Maribora. Obljubljena je namreč obnova Ljudskega vrta, ki v stanju, kakršnem je, ne more več gostiti evropskih tekem Maribora.

»Stadion je v lasti mesta. Pokazalo se je, da ob zdajšnjem stanju ne gre več naprej in so spregledali tudi tisti, ki o tem odločajo. Ne samo zaradi nogometnega kluba, ampak širše, saj je dobro znano, kaj vse našemu mestu prinašajo evropske tekme. Stadion je nujno potreben obnove in če se ne bi zgodilo zdaj, bi se moralo pozneje, kar bi pomenilo še večji vložek,« je opozoril Cotar in spomnil, da je Maribor že zdaj komajda dobil dovoljenje za igranje lige prvakov na Ljudskem vrtu.

»Veliko improvizacije in razgovorov z Uefo je bilo potrebnih, da smo lahko doslej igrali v elitni druščini, saj stadion, razumljivo, ne ustreza tistim najvišjim kriterijem. Zdaj čakamo naslednji korak. Nisem pesimist, bolj realist in zato bom najbolj vesel, ko bom videl, da se bodo začela dela. Pri tem pa ne gre samo za obnovo stare tribune, ampak željo, da bi tudi ostali prostori dobili vsebino. Projekt je izdelan, pripravljen, kaj več sami kot klub težko storimo. Preostalo ni v naši moči,« je o obnovi še povedal Cotar.

»Maja se bomo veselili«

Za konec pa je predsednik najuspešnejšega klubskega športnega kolektiva v Sloveniji izrazil še želje v prihajajočem letu. »… da bi se maja radi veselili. Ali bolje rečeno, maja se bomo veselili. Drugim ni bilo treba igrati toliko evropskih tekem, pa smo zadržali ne samo priključek, ampak zasedli vrh. In tukaj želimo ostati ter se potem podati v nove kvalifikacijske izzive. Odločno, z namenom potrjevati, da nismo palček, ki nič ne pomeni v evropskem nogometu, ampak lahko meša štrene tudi največjim. Sem optimist. S stabilnimi financami se bo lažje posvetiti osnovni dejavnosti, nogometu, ob tem timu ljudi z zmagovalno miselnostjo, ki se ne spreminja, pa imamo spet možnosti za nove odmevne dosežke.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice