Predstavniki podjetja Ofis arhitekti, NK Maribor in Mestne občine Maribor so predstavili vizualno zasnovo projekta obnove zahodne tribune in časovnico za dokončanje projekta. Preverite, kako bo videti prenovljena tribuna in kdaj bodo končana dela.
PRENOS V ŽIVO: Predstavitev vizualne zasnove obnove zahodne tribune Ljudskega vrta.

Začetek del na tribuni konec leta

»To je za mestno občino ena večjih investicij v letošnjem letu. Za obnovo zahodne tribune je na upravno enoto že bila vložena vloga za gradbeno dovoljenje. Obravnava zaradi gneče teče malo počasneje, a po besedah upravne enote, naj bi bila pregledana do konca avgusta. Potrebno je pridobiti še soglasje za najem kredita s strani finančnega ministrstva in ko bo to izpolnjeno lahko uradno začnemo z deli,« je uvodoma pojasnil Boštjan Štuhec iz kabineta župana Mestne občine Maribor.

V minulih dneh se je zaključil rok za prijavo na javno naročilo za izvajanje del pod severno in južno tribuno, v katerih je mariborska občina preverjala sposobnost podjetij, ki bi lahko izvajala gradbena dela. Prijavila so se podjetja Pomgrad, Makro 5, Drava in GIC gradnje. V prihodnjih dneh bodo tako sledila pogajanja in nato ponudbe.

Do del na zahodni tribuni po poteklo še nekaj časa. Gradbenega dovoljenja še ni, pred tem pa občina ne more uradno pričeti s postopkom javnega naročila. Kljub manjšim zapletom pričakujejo, da bi se dela na zahodni tribuni lahko pričela še konec letošnjega leta.

Tako bo videti prenovljena tribuna

V nadaljevanju je Janez Martinčič iz podjetja Ofis arhitekti predstavil vizualno podobo prenovljene zahodne tribune. Pojasnil je, da bo v osnovi stara tribuna ostala takšna kot je, tako da bo legendarni spomeniško zaščiteni lok ostal. Spremenili bodo postavitev sedežev, tako da bo največ sedežev tam, kjer je najboljši pogled na igrišče.

Prerez prenovljene tribune.

VIP lože in lokal tik pod streho, na sredini 550 VIP sedežev

Prenovljena tribuna bo posebno pozornost zaradi Uefinih zahtev namenjala VIP ložam. Tako bo v sklopu zahodne tribune poleg običajnih sedežev nameščenih 550 VIP sedežev in 90 sedišč za novinarje. Nad tribuno bo dvignjen prostor za kamere in televizijski studio, nad tem pa bo zgrajenih še devet zastekljenih VIP lož na najvišjem možnem nivoju, urejen pa bo tudi lokal, tik pod streho tribune.

Takšna bo nova zahodna tribuna Ljudskega vrta.

NK Maribor: Evropske tekme na Ljudskem vrtu tudi med obnovo

Predstavnik za stike z javnostjo NK Maribor Stipe Jerič je pojasnil, da klub za predstavljeno zasnovo trdno stoji, čeprav je bilo treba za tako rešitev počakati malo dlje časa.

»Za potrebe domačega prvenstva, pokalnega tekmovanja, med prenovo ne bo nobenih težav. Kar se tiče kvalifikacij za evropske pokale v jesenskem delu tudi ne vidimo posebnih težav, saj bo v tistem času že končana večina gradbenih del. Tudi v tej fazi, brez uporabnega dovoljenja, ne vidimo težav. Tudi na drugih evropskih stadionih so med prenovo potekale evropske tekme. Uefa zna biti zelo razumljiva,« je pojasnil Jerič in tako ovrgel bojazen, da Maribor prihodnjo evropsko sezono ne bi mogel igrati na Ljudskem vrtu.

Sedežev manj, otvoritev septembra 2019

Sedežev bo na prenovljeni zahodni tribuni nekoliko manj kot jih je zdaj. Tako naj bi bilo navadnih sedežev 2540, VIP sedežev 550, v ložah pod streho tribune 175 in 90 novinarskih ter komentatorskih mest. Po trenutno predvideni časovnici je otvoritev pričakovati nekje septembra prihodnje leto, ko bi prenovljena tribuna pridobila uporabno dovoljenje. Čeprav je že prišlo do rahlega zamika, odgovorni verjamejo, da lahko dosežejo predvideno časovnico.

Po prenovi bo skupna kapaciteta zahodne tribune 3265 sedežev, kar je 804 manj kot doslej ob upoštevanju zahtevanih varnostnih standardov in zaradi zagotavljanja neprimerno večjega udobja gledalcev.

»V klubu bi si želeli, da bi bila otvoritev na prvi skupinski tekmi evropskega tekmovanja,« je optimistično napovedal predstavnik za stike z javnostjo NK Maribor.

Zahodna tribuna bo doživela temeljito prenovo. Ostajata le lok in streha.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice