Foto: Jure Banfi
Zasedba državnih prvakov se je iz mariborskega letališča odpravila v Kišinjev, kjer bo jutri odigrala povratno tekmo s Šerifom. Vijoličasti bodo napredovanje lovili brez Martina Milca, Marka Božića in Aleks Pihler.

Obračun v Ljudskem vrtu kljub premoči Šerifa ni dal zmagovalca, zato Mariborčani ostajajo v igri za tretji krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov. Odločal bo jutrišnji obračun v Kišinjevu.

Šerif zaradi sankcij Evropske nogometne zveze ne sme igrati v Tiraspolu, prestolnici Pridnjestrske republike, zato bo tekma odigrana v Kišinjevu, na stadionu Zimbru, na katerega Mariborčani nimajo najlepših spominov.

Jutri, ko bo odigrana povratna tekma, bo minilo točno 22 let od enega največjih evropskih spodrsljajev Maribora. Štajerci so se manj kot leto po tistem, ko so prvič zaigrali v skupinskem delu UEFA Lige prvakov, spotaknili ob prvo evropsko oviro.

Klub iz Tiraspola je za razliko od tedanjega Zimbruja precej resnejši tekmec, kar je lani dokazal tudi s prebojem v skupinski del najelitnejšega klubskega tekmovanja, v katerem je na kolena spravil tudi Real.

Ekipa serijskih prvakov Moldavije je medtem doživela popolno prenovo, a so varovanci Stjepana Tomasa v Ljudskem vrtu pokazali, da gre za kakovostno zasedbo z individualno močnimi posamezniki, kar priznava tudi Radovan Karanović.

Za napredovanje bo potrebno zmagati

»Določene zadeve smo že pripravili, jutri bomo videli, kakšna bo izvedba, pričakujemo pa najboljše. Ne moreš napredovati, če ne dosežeš zadetka. 

Ni bistvo v tem, da se zgolj branimo, menim pa, da bomo jutri prikazali drugačen obraz kot na prejšnji tekmi,« je pred mariborskim letališčem dejal Radovan Karanović.

Strateg Maribora v moldavski prestolnici ne bo mogel računati na trojico poškodovanih nogometašev, doma so ostali kapetan Martin Milec, Marko Božić in Aleks Pihler, ki je na sobotni tekmi poškodoval gleženj.

Ob odhodu Antoinea Makoumbouja bodo tako na zelenici stadiona Zimbru manjkali kar trije pomembni aduti, ki so pred dvema tednoma v Turčiji preskočili prvo evropsko oviro.

»To nam zagotovo dela težave, saj smo imeli nastavljen model igre, to pa so igralci, ki so bili pomembni v tej igri. 

Zdaj je, kar je. Drugo nam ne preostane, moramo biti optimisti in verjeti v to, kar delamo. Čeprav je Šerif favorit, imamo realne možnosti, če bodo vsi fantje dali maksimum,« poudarja Karanović.

Foto: Jure Banfi

S kom na desni strani?

»Časa ni dovolj, ampak če ne gre po eni, je potrebno izhod iskati po drugi strani. Zdaj nam drugega ne preostane, saj imamo na tem položaju velike težave,« trener državnih prvakov odgovarja na vprašanje, s kom na desni strani obrambe.

Martin Milec nima prave zamenjave. Na tekmi z Gorico se je z dobro predstavo ponudil Ignacio Guerrico, po osnovni izobrazbi levi bočni branilec. Je lahko on začasna rešitev?

Karanović ne izključuje možnosti, da bi Mariborčani v Kišinjevu zaigrali tudi v drugačni postavitvi, trener vijoličastih pa verjame, da lahko Štajerci na povratni tekmi pokažejo več kot v Ljudskem vrtu:

»Pripravljamo se na vse, računamo tudi na podaljške in ostale zadeve. Najbolj pomembno je, da se ekipa odzove s hladno glavo, saj so čustva nekaj povsem drugega.«

Foto: Jure Banfi

Brnić verjame v uspeh

V Kišinjev so odpotovali Menno Bergsen, Marko Zalokar, Samo Pridgar, Nemanja Mitrović, Max Watson, Gregor Sikošek, Sven Šoštarič Karič, Mirko Mutavčić, Luka Uskoković, Vid Koderman, Aljaž Antolin, Ignacio Guerrico, Rok Maher, Marcel Lorber, Jan Repas, Luka Božičković, Nino Žugelj, Rok Kronaveter, Ivan Brnić, Danijel Šturm, Roko Baturina, Rok Sirk, Žan Vipotnik in novinec Vladan Vidaković, ki pa še nima pravice nastopa.

»Pričakujem dobro tekmo, Šerif je zelo dober nasprotnik, to pa je za nas ena najpomembnejših tekem v sezoni. V ekipi bo precej sprememb, vse pa boste videli jutri.

V tekmo moramo iti z glavo, pametno in modro, čakati moramo na svoje priložnosti in jih izkoristiti,« načrt za povratno tekmo izpostavlja Ivan Brnić, ki se je v soboto veselil prvega zadetka v vijoličastem.

Dalmatinec priznava, da je s prvim golom dobil dodatno motivacijo, verjame pa, da lahko Mariborčani tudi v Moldavijo z dobro izkoristkom priložnosti pridejo do napredovanja v tretji krog UEFA Lige prvakov.

Zmaga že zagotavlja najmanj nastop v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige, evropska jesen pa je letošnja želja vodstvo državnih prvakov.

Foto: Jure Banfi

Maribor lahko pokaže več

»Lotil bi se enako, kot se je Maribor vedno pripravil. Evropski Maribor, ki ga želimo videti in točno ve, kaj dela v obrambi, v napadu pa si moramo po prvi tekmi privoščiti več drznosti, saj jo premoremo. 

Preveč spoštljivo smo šli v prvi polčas, v tem pa vidim veliko razliko. Ko gledaš Šerif, je to tisto, kar lahko da nasprotnik, mi pa lahko pokažemo veliko več. Čakamo pameten Maribor, ki ga tudi Šerif ni vzel z levo roko. 

Morda se bo slišalo čudno, vendar je bila prva tekma odlična, čeprav ne prava, smo pa v drugo tekmo prenesli rezultat, ki je aktiven in pušča odprte možnosti. Zdi se mi, da se lahko zgodi vse. Verjamem, da si lahko Maribor izbori napredovanje,« pred povratno tekmo pravi Marko Šuler.

Športnemu direktorju v teh dneh znova ne manjka dela, veliko je neprespanih noči, priznava Korošec. Vladan Vidaković je bil predstavljen prav danes, bivši branilec pa je danes napovedal še prihod ali dva.

Kot je še izdal, pogovori z Enejem Jeleničem še niso bili v resni fazi, v prihodnjih dneh pa gre pričakovati tudi novo moč na desni strani obrambe.

Bodo Mariborčani v moldavski prestolnici potrdili evropsko jesen?

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Magyar Bacsi (nepreverjen)

Šiš - miš in cela banda popušili ga boste kot stara kuzla. RAJŠI PREDAJTE TEKMO 3:0 NI TAKO SLABO. Edina rešitev VAM JE DA KUPITE NJIHOVEGA GOLMANA - ZALOKANEGA.

Starejše novice