Mariborčan Simon Marčič po hudi poškodbi, ko je na reliju Dakar trčil s kasnejšim zmagovalcem Peterhanslom, odlično okreva in že vozi motor.

Simon Marčič, naš edini predstavnik na najtežjem vzdržljivostnem reliju Dakar, dobro okreva po poškodbi, ki jo je staknil prav na prej omenjenem reliju. O nezgodi in okrevanju smo podrobneje že poročali. Naj spomnimo, da ga je takrat odprt zlom golenice in mečnice najprej priklenila na posteljo, nato pa je počasi napredoval do sobnega kolesa in fitnes naprave, nato na gorsko kolo, vmes pa se je nekajkrat, žal prezgodaj, usedel na motor in s težkim srcem pospravil čelado in čakal. Konec preteklega meseca je končno uspel odpeljati prvo dirke po Dakarju - v Ribniku na dirki v cross-countryju je v kategoriji Gold zasedel tretje mesto. »To seveda še ni to, bil sem za spoznanje bolj previden, kot bi bil brez poškodbe, a sem tako vesel, da sem se vrnil 'na bojišče', da je rezultat skoraj nepomemben. Še bolj pa me veseli, ker sem končno preizkusil svojo fiizično pripravljenost. Že tri tedne po vrnitvi iz Buenos Airesa sem namreč začel trenirati in več mesecev nisem počel drugega kot vrtel pedala,« pove Marčič. Zdaj pa je poškodbo saniral že do te mere, da se bo 25. julija odpravil v Romunijo in se tam udeležil dirke Hard enduro reli Red Bull Romaniacs.

Na dirko s pomočjo Red Bulla

»Pravzaprav sem sam izrazil željo, da bi se preizkusil še na tem reliju in Red Bull Slovenija mi je pri tem obljubil pomoč, ter mi na koncu plačal štartnino. Gre za medsebojno sodelovanje, saj sem bil pred časom ambasador teka Wings For Life, ki spada pod njihovo okrilje in to razumem kot neko njihovo zahvalo,« uvodoma pove Marčič. »Bo pa to odličen trening za reli Dakar in tudi nek pokazatelj, koliko mi še manjka do vrhunske forme, ker je Red Bull Romaniacs fizično izjemno zahteven, le dolžina celotnega tekmovanja je občutno krajša od Dakarja, saj traja le 4 oziroma 5 dni,« še pove Marčič in doda, da je na reliju po Romuniji teren bolj ekstremen od tistega v Dakarju, ker gre za ekstrem enduro dirko, pomeni, da je na določenih delih motor potrebno tudi nesti čez prepreke, ki so z motorjem neprevozne. »Proga ima izjemno veliko potokov in vratolomnih strmin, kar Dakar ne pozna. Proga namreč poteka po gorovju Karpati, ki je dokaj podobno našemu Pohorju, kjer sem zadnje čase največ treniral in se pripravljal na Romunijo.«

Noga med vožnjo ne boli več

Marčič je zelo zadovoljen, da ga poškodovana noga med vožnjo in njenimi napori ne boli več. »Kupil sem si motokros motor posebej za trening in vesel sem napredka, ki ga kaže moja poškodba. Cel čas priprav na Romunijo me noga niti enkrat ni zabolela, kar je verjetno tudi odraz moje potrpežljivosti, čeprav je bilo velikokrat težko motor v garaži zgolj gledati,« veselja ne skriva Marčič. Od lanske sezone ima tudi novega sponzorja, znamko O'Neal, ki skrbi za njegova motoristična oblačila in obutev. »Za enduro motor, ki je edini primeren za reli v Romuniji, pa se še dogovarjam z uvoznikom znamke Beta. Sicer pa si bom enduro motor zaenkrat sposodil, saj potrebujem dvotaktni, 300 kubični motor, ki je lažji in primernejši za vratolomne vzpone. Koneckoncev pa mora motor biti tudi registriran, kar je pri motokros motorju nemogoče.«

Tokrat ga bo spremljal tudi serviser

Znano je, da Marčič na reliju Dakar tekmuje v razredu Male moto, kjer tekmovalec za vse skrbi sam in nima nikakršnega spremstva, opremo mu namreč do naslednje etape pripelje organizator. Na reliju Red Bull Romaniacs pa bo Marčič imel zraven tudi svojega mehanika, saj gre za finnačno »blažje« tekmovanje, kar mu omogoča spremstvo. »Sicer pa gre nasplošno za nekoliko manj naporen reli, kjer bom ponoči lahko spal celo več kot 4 ure in to v hotelu, saj je časovnica etape nastavljena na maksimalno 9 ur in, če ti v tem času ne uspe priti do cilja, izpadeš iz tekmovanja.« Marčič še pove, da je kljub vsemu konkurenca močna, saj na tekmovanje pridejo bivši trial vozniki, ekstremni enduro prvaki in tudi celo tekmovalci iz relija Dakar.

Bo pa Marčič, tako kot na reliju Dakar, edini Slovenec tudi na reliju v Romuniji, kjer je sicer v preteklosti izjemno dobro nastopal Miha Špindler, ki ga letos ne bo zraven. Red Bull Romaniacs sicer velja za najtežjo ekstrem enduro dirko na svetu, ki velja tudi za neuradno Svetovno prvenstvo ekstrem enduro razreda.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice