Foto: Jure Banfi
Slovenske odbojkarice so v šestem krogu srebrne evropske lige presenetile Portugalke in si pred domačimi navijači priigrale tretjo zmago. V Dvorani Lukna so bile boljše z izidom 3:1 v nizih.

Ženska odbojkarska reprezentanca Slovenije je na zadnji domači tekmi v letošnji srebrni evropski ligi presenetila izbrano vrsto Portugalske, četa selektorja Marca Bonitte se je razveselila tretje zmage.

Slovenke so po izenačenem boju dobile uvodna niza, po gladki zmagi Portugalk v tretjem nizu pa je četrti znova pripadel domačinkam dvoboja.

S 15 točkami so bile v slovenskem taboru najučinkovitejše Eva Zatković, Mija Šiftar in Mirta Velikonja Grbac, medtem ko je bila pri gostjah z 22 točkami najuspešnejša naturalizirana Portugalka Julia Kavalenka.

SLOVENIJA - PORTUGALSKA 3:1 (26:24, 25:23, 16:25, 25:20)
Slovenija:
Mazej, Pogačar, Milošič N., Koren, Zatkovič, Šiftar, Velikonja Grbac, Pucelj, Grubišič Čabo, Lorber Fijok, Planinšec, Halužan Sagadin, Milošič K., Boisa. Selektor: Marco Bonitta.
Portugalska: Oliveira, Couto, Resende, Rodrigues A., Moura, Gomes, Durao, Coelho, Kavalenka, Maia, Cavalcanti, Lopes, Rodrigues M., Clemente. Selektor: Hugo Silva.

Tesno v prvem in drugem nizu

Večji del prvega niza je postregel z izjemno izenačeno predstavo, čeprav so Slovenke po napadu Mirte Velikonje Grbac že vodile z 12:8. a so se Portugalke približale ter nato izenačile na 18. in 20. točki. 

Končnica niza je po blokih Gabriele Coelho in Carine Moure prinesla portugalsko vodstvo z 20:22, Julia Kavalenka pa je uspešno napadla za 23:24. Sledil je slovenski preobrat, domačinke pa so se zmage v prvem nizu veselile po napaki Gabriele Coelho.

Slovenke so drugi niz odprle z rezultatom 4:1, a so nasprotnice izenačile s tremi zaporednimi točkami, nato pa po zaslugi razigrane Katie Helene Oliveire povedle z 8:10. Maša Pucelj je zaključila za izenačenje, ki jih je bilo do zaključka niza še nekaj.

Slovenija je po napadu Mirte Velikonje Grbac prvič povedla s 17:16. Kljub temu so Portugalke v zaključek vstopile s prednostjo 19:21, a so po dveh napakah nasprotnic povedle z 22:21, nato pa prednosti niso več izpustile iz rok.

Foto: Jure Banfi

V tretjem nizu gladka zmaga Portugalk, nato odgovor Slovenk

Varovanke selektorja Bonitte so dobro vstopile tudi v tretji niz, po bloku Saše Planinšec so namreč vodile z 9:6. Portugalke so se po začetnem udarcu Barbare Gomes oddaljile na 13:17, poteka niza pa niso spremenil niti vstop Naje Boise, Nike Milošič in Julije Grubišič Čabo.

Udarna postava se je v četrtem nizu vrnila na parket, Maša Pucelj pa je uspešno napadala za 8:5. Portugalke so se odzvale z izenačenjem. 

Nato je dve točki prispevala Saša Planinšec, Slovenija pa je po bloku Mirte Velikonje Grbac vodila s 14:11. Slovenke so preko Maše Pucelj ohranjale prednost, zaključno žogo za zmago s 25:20 pa je izkoristila Eva Zatković.

»Zelo sem zadovoljen z današnjo tekmo. Čeprav morda nismo prikazali najboljše predstave, smo igrali z zmagovalno miselnostjo. Še posebej v prvem nizu in po izgubljenem tretjem nizu, ko smo se nekako kar vdali, smo se s pravim ekipnim duhom takoj v četrtem nizu vrnili v igro, kar me še posebej veseli,« je po zmagi dejal Italijan na slovenski klopi Marco Bonitta.

Zmage vesele tudi igralke

»Samo me vemo, kaj delamo na treningih in kako poskušamo graditi svojo igro ter napredovati z vsakim dnem. Imamo veliko mladih igralk, zato je pomembno, da izkoristimo vsako priložnost, ki jo imamo. 

Vedela sem, da lahko proti Portugalkam prikažemo dosti boljšo igro, če bi zmanjšale število lastnih napak, kar nam je tudi uspelo,« je ponosno dejala reprezentančna kapetanka Saša Planinšec.

Ob Klari Milošič v letošnji srebrni evropski ligi v dresu izbrane vrste prvič igra tudi Lorena Lorber Fijok. Mlada članica Nove KBM Branik se je v domači dvorani izkazala v vlogi libera:

»Srečna sem, da sem lahko ponovno zaigrala, čeprav v drugačni barvi dresa. Komaj sem čakala ta trenutek in vesela sem, da smo drugi cikel tekem začele z zmago. 

S požrtvovalno igro moramo tudi nadaljevati, saj nas čakata še tekmi proti Švedski in Luksemburgu. Nato pa moramo dobre predstave prenesti udi v kvalifikacije za evropsko prvenstvo.«

Slovenske odbojkarice se zdaj odpravljajo na gostovanje, 22. junija bodo v Lundu izzvale Švedsko.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice