Foto: Anja Janc
Na lokaciji Centralne čistilne naprave Maribor v Dogošah je včeraj v organizaciji družbe Aquasystems potekala tradicionalna tekaška prireditev, tokrat pod novim imenom ‘Tek zDravo jutri’.

Več kot 700 tekačev iz Maribora in širše okolice se je pomerilo v teku na čas na okolju najbolj prijaznem teku v Sloveniji.

S podelitvijo donacij  Občini Miklavž ob Dravi, Mladinskemu domu Maribor in Osnovni šoli Prežihov Voranc iz Maribora je bila športna prireditev tudi dobrodelno obarvana.

Foto: Anja Janc

Tekli za ohranitev Drave in življenja ob njej

Včerajšnja tekaška prireditev je bila izvedena v okviru AquaSystemsove družbeno-odgovorne pobude ‘zDravo jutri’, s katero družba uresničuje svoje poslanstvo – ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije.

Foto: Anja Janc

Teklo več kot 700 tekačev

Tradicionalna tekaška prireditev s štartom in ciljem na Centralni čistilni napravi Maribor je letos združila rekordnih, več kot 700 tekačev, ki so se posamično pomerili na razdaljah v dolžini 5 km in 10 km ter v ženskih, moških in mešanih trojkah na 5 km. Trasa teka je bila speljana v edinstvenem naravnem okolju med staro strugo reke Drave in hidroenergetskim kanalom Srednja Drava 1 v Dogošah.

Foto: Anja Janc

Posebnost pozornost so nameniliravnanju z odpadki

AquaSystems je v letošnjem letu posebno pozornost namenil zmanjševanju in odgovornemu ravnanju z odpadki ter uporabi materialov, primernih za reciklažo ter tako zasnoval okolju najbolj prijazen tek v Sloveniji. Kot novost je bila na letošnjem dogodku uporabljena biološko razgradljiva embalaža, med drugim krožniki iz sladkornega trsa, žlice iz koruznega škroba, lončki za pijačo iz koruznega škroba, kozarci iz biološko razgradljive plastike in kozarci za večkratno uporabo. Poleg tega pa je so vsi tekači brezplačno v trajno uporabo dobili kozarec za večkratno uporabo.

Ob zaključku letošnje prireditve je Leon Lozar, direktor AquaSystems povedal: »V izredno veselje mi je, da smo letos združili rekordnih, več kot 700 tekačev, ki so v našem edinstvenem teku združili skrb za zdravje s posluhom za čisto okolje. Pri našem delu nas vodi odgovornost do Drave in do Mariborčanov, saj varujemo enega od največjih evropskih vodotokov in podtalnih vodnih rezerv, ki so vir pitne vode za Maribor in Podravje. Zagotavljamo čisto Dravo, ohranjamo življenje v reki ter zdravo in privlačno nabrežje. Naše poslanstvo je ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije, zato je naš tek odlična priložnost, da skrb za Dravo in njeno okolico prenašamo  tudi na druge.«

Foto: Anja Janc

Donirali defibrilator

Edinstvena tekaška prireditev je imela tudi letos prepoznavno dobrodelno noto. Vsako leto AquaSystems v okviru teka izbrani okoliški občini donira defibrilator. Letošnji prejemnik donacije je bila občina Miklavž na Dravskem polju.

Egon Repnik, župan Občine Miklavž na Dravskem polju, ki se je teka udeležil tudi kot tekač, je ob prejemu defibrilatorja izpostavil: »Kot župan občine Miklavž na Dravskem polju sem sodeloval na teku na 5 km. Gre za dogodek, ki promovira in povezuje gospodarstvo z lokalno skupnostjo. Ker te vrste sodelovanju in družbeni odgovornosti veliko pozornost posveča tudi naša občina, smo izjemno počaščeni, da lahko sodelujemo pri tej prireditvi. Veseli smo tudi novega defibrilatorja, ki bo na voljo za uporabo v športnem parku oziroma športni dvorani Miklavž.«

Foto: Anja Janc

V okviru teka je potekala tudi dobrodelna akcija

Po vzoru prejšnjih let je tudi v okviru letošnje prireditve ‘Tek zDravo jutri’ potekala  dobrodelna akcija, s katero je AquaSystems spodbujal udeležence prireditve k zbiranju sredstev za izbrano lokalno organizacijo. K znesku zbranem s prostovoljnimi prispevki v višini 531,08 evrov je Aquasystems dodal  lastno donacijo v znesku 1.500 evrov. Letošnji prejemnik zbranih sredstev je bil Mladinski dom Maribor.

Ivan Dobaj, ravnatelj Mladinskega doma Maribor je ob prejemu donacije izpostavi: »Donacije so za naše otroke in mladostnike neprecenljive. Kajti le z donatorskimi sredstvi jim lahko omogočimo dejavnosti, ki so jih deležni otroci in mladostniki, ki bivajo v domačem okolju. To je z vidika socializacije izrednega pomena za njihov optimalen  razvoj.  Tek je rekreacija, ki ne terja velikih dodatnih finančnih sredstev, zato je dosegljiv za naše otroke in mladostnike in v kolikor nam uspe navdušiti njih za tako lepo rekreacijo, smo zelo zadovoljni, saj je to oblika zdravega načina življenja  in oblika samozaposlitve, ki je nujna preventiva pred  vsakršno obliko odvisnosti.«

‘Tek zDravo jutri’ je postregel tudi z zaključkom natečaja ‘Varujmo svojo kapljico vode’. Zmagovalka letošnjega natečaja je bila Osnovna šola Prežihov Voranc, ki je s strani AquaSystems na teku prejela donacijo v višini 700 evrov.

Foto: Anja Janc

O odgovornem ravnanju z vodo izobraževali tudi otroke

Natečaj ‘Varuj svojo kapljico vode’ je projekt, ki ga Aquasystems izvaja že 13 let na mariborskih šolah, namen projekta je osveščanje in izobraževanje otok o odgovornem ravnanju z vodo. V projekt je bilo do sedaj vključenih že 16 šol, približno 400 razredov in 10.000 otrok.

Letošnja tekaška prireditev ‘zDravo jutri’ se je prvič ponašala s certifikatom zagotavljanja kvalitete in standardov na rekreativnih tekih, ki ji ga je maja 2019 podelila Evropska atletska zveza. S tovrstnim certifikatom se lahko pohvalijo le še štirje znani slovenski teki in je potrditev prizadevanj organizatorjev, da tek razvijejo kot kvalitetno rekreacijsko prireditev, kar je prepoznala tudi vodilna evropska atletska zveza.

Športna prireditev ‘Tek zDravo jutri’ je tudi letos navdušila s pestrim spremljevalnim programom, kjer je bila pozornost namenjena lokalnim organizacijam iz mariborskega območja.

Foto: Anja Janc

Tek so zaključili z družabnim programom

Družabni program, ki je sledil teku, so obogatile lokalne organizacije, ki jih Aquasystems podpira skozi leto oziroma prihajajo iz mariborskega območja. Tako so nastopili Plesno-navijaška skupina II. Gimnazije Maribor, glasbena skupine Grooveland ter otroci iz Nogometnega kluba Dogoše, Prostovoljnega gasilskega društva Dogoše in Osnovne šole Prežihovega Voranca Maribor, ki so vse tekmovalce nagradili z medaljami ob zaključku teka.

Tek ‘zDravo jutri’ je potekal v okviru AquaSystemsove družbeno-odgovorne pobude ‘zDravo jutri’, ki predstavlja okoli 25 družbeno-odgovornih aktivnosti, ki jih bo podjetje izvedlo v letošnjem letu z namenom ohranjanja Drave ter gospodarskega in družbenega razvoja mariborskega področja.

Foto: Anja Janc

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice