FOTO: Jure Banfi
Slovenski odbojkarji so na prvi domači tekmi v evropski ligi v Mariboru klonili proti Turkom.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izgubila tudi tretji obračun v evropski ligi. Na prvi domači tekmi so bili od naše vrste uspešnejši Turki, ki so slavili s 3:0 (-21, -20, 16).

Slovenija 0:3 Turčija
(-21, -20, 16)

Slovenija: Štern T. 7, Toman, Kozamernik 6, Jereb, Planinšič 3, Hribar, Detela 8, Štalekar 5, Klobučar 6, Štern Ž. 9, Videčnik 2, Mijatović.

Turčija: Matic 7, Demirciler, Güngör 11, Aydin 6, Savas 9, Capkinoglu 1, Koc, Lagumdzija 2, Toy 16, Mert, Yenipazar 3, Gökgöz 2, Yatgin, Cam 1.

Prvo domačo tekmo v evropski ligi je slovenski selektor Samo Miklavc začel s podajalcem Urošem Planinšičem, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Žigo Šternom in Janom Klobučarjem srednjima blokerjema Sašom Štalekarjem in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Urbanom Tomanom.

Po zaslugi dobrih začetnih udarcev Baturalpa Güngör so turški odbojkarji srečanje odprli z vodstvom z 1:4, kasneje tudi s 4:7, a so nato Tonček Štern z napadi ter Planinšič, Štalekar in Klobučar z bloki Slovenijo popeljali v ospredje. Sledil je nov preobrat, saj so gostje z bloki zaustavili slovenske napadalce (9:12) in do sredine niza narekovali ritem. Naši fantje so se približali na 13:14 in na 14:16, nato pa so si Turki, po neizkoriščenih napadih naše vrste, prvič priigrali štiri točke naskoka (16:20). Miklavc je ob vstopu v končnico na začetnem udarcu poizkusil z Jernejem Detelo, a so si tekmeci, pri 19:24, že priigrali prvo zaključno žogo, izkoristili pa tretjo, za zmago s 25:21.

Na začetku drugega niza je bil turški kapetan Murat Yenipazar tisti, ki je z začetnimi udarci poskrbel za vodstvo z 0:3, nato je točko dosegel Detela, ki je zamenjal poškodovanega Tončka Šterna (zaradi težav z ramenom v ekipi ni bilo niti Mateja Köka). Prednost varovancev Nedima Ozbeyja je hitro narasla na 2:7 in na 5:11, po dveh zaporednih točkah Štalekarja pa se je njihova prednost stopila na štiri točke, na 7:11. Po napakah naših so Turki spet hitro povedli s 7:13, Miklavc pa je namesto Žige Šterna v igro poslal Jureta Okrogliča. V nadaljevanju se je ob mreži izkazal Kozamernik in s prodornimi napadi skrbel za točke Slovenije. Planinšič je razigral tudi Štalekarja ter dosegel as za 14:17. Po dobri igri Tomana v obrambi in atraktivnem zaključku Klobučarja so se naši približali na 15:17. Nove težave pri sprejemu in posledično tudi v napadih so Turkom prinesle vodstvo s 15:20. Prednosti tekmeci niso več izpustili iz rok in tudi drugi niz dobili prepričljivo, s 25:20.

V tretjem nizu smo spremljali podobno odbojkarsko predstavo kot v prvih dveh. Naša vrsta je imela še naprej velike težave z zaključki napadov, medtem ko so Turki, predvsem prek Güngörja in Metina Toyja, nizali točke ter si do sredine niza nabrali že pet točk naskoka. Prevlada gostov se je nadaljevala, svetlih trenutkov v slovenski ekipi pa je bilo premalo, da bi naši fantje lahko ogrozili tekmece. Miklavc je zopet poizkusil z Okrogličem namesto Žige Šterna, v igro je namesto Štalekarja poslal Matica Videčnika in pri 12:19 svoje varovance poklical na klop, a razigranih Turkov spremembe niso zaustavile. Tretji niz so dobili s 25:16.

Slovenski odbojkarji bodo četrto tekmo evropske lige odigrali v sredo, 30. maja, v turškem Samsunu.

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Pred prvo domačo tekmo je bilo čutiti nekaj več pozitive v ekipi, saj smo pričakovali podporo s tribun, prav tako se je v evropski ligi do sedaj veliko zmagovalo na domačih tekmah, tako smo tudi mi pričakovali, da bomo lahko unovčili prednost domačega igrišča. Žal nam igra ni stekla, saj je Turčija dobra ekipa, ki nas je z dobrim začetnim udarcem oddaljila od idealnega sprejema in nam otežila našo igro. Za enkrat se še ne ujamemo najbolje, ampak upam, da se bo tudi to popravilo in bomo pokazali več karakterja in boljšo igro.«

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice