Najboljši motokrosisti sveta se bodo ta konec tedna pomerili na deseti preizkušnji letošnje sezone, ki bo na progi v nemškem Teutschenthalu blizu Halleja.

Nastopili bodo kar štirje vozniki z licenco AMZS. V najelitnejšem razredu MXGP bosta slovenske barve zastopala naš najboljši motokrosist Tim Gajser in Klemen Gerčar, v razredu MX2 bo nastopil Jan Pancar, boju za točke v mednarodni konkurenci pa se pridružuje še Luka Milec, ki bo tekmoval na dirki evropskega prvenstva v razredu EMX 250.

Minuli konec tedna v Latviji je bil, zahvaljujoč Timu Gajserju, za slovenski motošport znova izjemen – že četrtič zapored, skupno pa petič letos, je ob koncu zadonela Zdravljica. Poleg zmage je bila dirka za Veliko nagrado Latvije za najboljšega motokrosista z licenco AMZS uspešna tudi zato, ker je ne le zadržal rdečo tablico na svojem motorju, temveč je prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pred glavnim tekmecem Antoniem Cairolijem povečal na 33 točk. 

Trenutno je nastop Italijana na dirki za Veliko nagrado Nemčije ta konec tedna še vprašljiv. V drugi vožnji dirke v Kegumsu si je namreč pri padcu poškodoval ramo. Po zgolj dveh dirkah od vrnitve po poškodbi bo morda manjkal tudi lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings, ki si je v Latviji znova poškodoval nogo. V Nemčiji prav tako ne bo Clementa Desalla, ki se je poškodoval na dirki v Rusiji.

A kljub temu Gajserjeva naloga ne enostavna, saj je v karavani še veliko odličnih voznikov, kot so Švicarja Arnaud Tonus in Jeremy Seewer, Francoza Romain Febvre in Gautier Paulin ter Nizozemec Jeremy Van Horebeek. Dirka bo na progi s trdo podlago, ki našemu motokrosistu zelo ustreza – lani je osvojil drugo mesto, boljši je bil le Herlings.

Drugi slovenski predstavnik Klemen Gerčar bo v Nemčiji poskušal priti do prvih letošnjih točk za svetovno prvenstvo, za kar ima nedvomno lepo priložnost, saj progo dobro pozna, pa tudi podlaga mu veliko bolj ustreza od tiste v Latviji.

V boj za točke tudi mlajši rod slovenskih motokrosistov

Mladi up slovenskega motokrosa Jan Pancar bo nastopil v razredu MX2. V Latviji je imel težave z motorjem, zato mu, za razliko od dirke v Franciji, kjer je bil v prvi vožnji 20., v drugi pa 12., ni uspelo do novih točk za svetovno prvenstvo. Prvič letos bo na dirki evropskega prvenstva v razredu EMX250 ta konec tedna nastopil Luka Milec. Gerčarjev varovanec je bil zelo dober na zadnji dirki državnega prvenstva v Radizelu, kjer je v razredu MX2 zasedel drugo mesto – boljši je bil le Pancar.

Kvalifikacije bodo v soboto, dirka v nedeljo: start prve vožnje v razredu MXGP bo ob 14.15, druge ob 17.10, v razredu MX2 pa uro prej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice