Foto: HRC
Tim Gajser je z zmago na Veliki nagradi Belgije naredil nov velikanski korak k naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Motokrosisti, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, so se tokrat udarili na Veliki nagradi Belgije. Lommel je prizorišče, ki velja, zaradi specifičnih razmer na stezi, za enega najtežjih v koledarju dirk svetovnega prvenstva.

Tim Gajser, vodilni v točkovanju za naslov svetovnega prvaka, ki vozi z licenco AMZS, se je na zahtevno preizkušnjo na mehki mivki dobro pripravil. Že na uradnem treningu je pokazal, da mu mehka podlaga proge dolge 1880 metrov tokrat ne bo povzročala večjih preglavic. Kvalifikacije je nato opravil zelo dobro, saj ga je prehitel le specialist za preizkušnje na mivki, Anglež Max Anstie.

Gajser se je v prvo vožnjo na dirki pognal, kot je napovedal. Vsem je dal takoj vedeti, da jim ne bo pustil veliko možnosti in se je sredi prvega kroga prebil na prvo mesto. V naslednjem ga je prehitel Romain Fevbre, a slovenskega šampiona to ni zmedlo in se je vseskozi varno vozil za Francozom ter v cilj pripeljal na drugem mestu. 

Fizično izčrpljujoča proga

Številne globoke brazde, luknje in grbine so dirkače pošteno izmučile, zato je v drugi vožnji na stezi Stedelijk Motorcrossterrein odločala tudi dobra fizična pripravljenost. Tim Gajser je v drugo štartal znova zelo dobro. V prvi ovinek je pripeljal prvi, nato pa ga je v nadaljevanju prehitel Anstie, sicer zmagovalec sobotnih kvalifikacij. Anglež je v desetem krogu storil napako in Gajser je švignil mimo njega, vendar vodstva ni zadržal. 

V cilj je še drugič pripeljal na drugem mestu, kar mu je zadostovalo tudi za skupno zmago. Na najvišji zmagovalni stopnički je devetič v sezoni poslušal slovensko Zdravljico, prvič v karieri v enem od svetovnih svetišč motokrosa v Lommlu.

»Nisem pričakoval zmage tukaj. To je zame nekaj posebnega. Zelo sem zadovoljenv,« je dejal.

V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser na pragu naslova svetovnega prvaka. Pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem ima zdaj 187 točk prednosti in na naslednji dirki v Imoli lahko drugič v karieri pride do naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Gerčarju ponagajalo zdravje

Drugi Slovenec v razredu MXGP v Lommlu je bil Klemen Gerčar. Po nepričakovanih težavah z zdravjem minuli konec tedna, ko je moral dirko v Loketu celo izpustiti in je nato ob vrnitvi domov v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru preživel dvanajst ur na infuzijah, je imel tudi tokrat smolo. Pred dirko je imel vrtoglavico in je čutil bolečine v trebuhu, zato ni štartal.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice