V bolgarskem Sevlijevu so motokrosisti tekmovali na letošnji sedemnajsti dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu.

Optimistične napovedi voznikov, ki med najboljšimi na svetu tekmujeta z licenco AMZS, so se potrdile: Tim Gajser je zaostal le za Jeffreyjem Herlingsom, ki je bil tudi tokrat daleč pred vsemi tekmeci, Klemen Gerčar pa je drugič zapored vknjižil točko. Gajser je tako v skupni razvrstitvi znova četrti, zaostanek za tretjim Belgijcem Desallom znaša tri dirke pred koncem sezone 32 točk. 

Bolgarija se je po nekaj letih premora vrnila v koledar svetovnega prvenstva. Nanjo imajo slovenski ljubitelji tega športa lepe spomine. Leta 1979 je namreč Marjan Avbelj tam kot prvi slovenski motokrosist z desetim mestom osvojil točko na dirkah svetovnega prvenstva (takrat je točke dobila le prva deseterica). 

Izjemno atraktivna proga, ki je bila v preteklosti večkrat razglašena za najboljšo motokros progo na svetu, pa je danes znova poskrbela za veselje domačih ljubiteljev motošporta, saj sta tako Tim Gajser kot Klemen Gerčar izpolnila svoje cilje. 

Znova na stopničkah

Najboljši slovenski motokrosist, dvakratni svetovni prvak, je štiri dirke pred koncem letošnje sezone znova našel pot do stopničk. Da je pozabil razočaranje minulega konca tedna v Švici, ko je po padcu v prvi vožnji zasedel zanj skromno šesto mesto, je bilo jasno že včeraj. 

Novih 22 točk je bilo dovolj, da je Gajser že po prvi vožnji v skupnem seštevku znova zasedel četrto mesto, s katerega ga je po dirki v Švici izrinil danes v prvi vožnji četrti Francoz Romain Febvre. Klemen Gerčar je bil 22.

V finalni vožnji se je v boj za najvišja mesta znova umešal sicer drugi v skupnem seštevku in v prvi vožnji osmi Italijan Antonio Cairoli. Za Herlingsom, ki je bil še enkrat več razred zase, je na drugem mestu zaostal za skoraj 15 sekund, Tim Gajser na tretjem pa še dobrih 11 sekund več. 

Da nas zadnje tri dirke pred koncem sezone čaka napet boj za skupno tretje mesto, priča vnovična Desallova uvrstitev tik za Gajserjem, ki pa je z današnjim za štiri točke boljšim točkovnim izkupičkom znova zmanjšal zaostanek za tako želenim zaključkom sezone – od Belgijca ga loči 32 točk. Med dobitnike točk se je v drugi vožnji na svoji najljubši progi vendarle znova uspelo uvrstiti Klemnu Gerčarju, ki je dosegel 20. mesto.

Na zmagovalnem odru so bili tokrat Herlings, Gajser in Dessale. Za najboljšega motokrosista v razredu MXGP leta 2016 je to šesta uvrstitev na stopničke letos: vknjižil je tri druga in tri tretja mesta, za zmagoslavje ima priložnost še na treh dirkah.

Motokros karavana se sedaj seli v Turčijo, kjer bo dirka že prihodnji konec tedna. Nato sledita dva tedna premora pred dirko za VN Nizozemske v Assnu, zaključek sezone pa bo 30. septembra 2018 v Imoli na dirki za VN Italije. 

Rezultati MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle (Bel), 4. Romain Febvre (Fra), 5. Gauitier Paulin (Fra), …,  22. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo), 4. Clement Desalle (Bel), 5. Romain Febvre (Fra),  … 20. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 42 točk, 3. Clement Dessale (Bel) 38 točk, 4. Antonio Cairoli (Ita) 35 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 34 točk, …, 22. Klemen Gerčar (Slo) 1 točka

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 783 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 710, 3. Clement Desalle (Bel) 581, 4. Tim Gajser (Slo) 549 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 544 točk

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice