Vir: Nogometna zveza Slovenije
Evropsko prvenstvo U21 gosti veliko število ekip v različnih regijah. Igralci so v mehurčku, kjer imajo jasno zastavljene smernice in omejitve, ki se jih morajo strogo držati.

Slovenija U21 danes začne evropsko prvenstvo v Mariboru. V skupinskem delu se bo spopadla s Španijo, Italijo in Češko. Prva tekma je proti samozavestni Španiji, ki bo poskusila ubraniti naslov iz leta 2019.

UEFA Return to play protokol

UEFA je sestavila protokol za večja tekmovanja. Protokol se uporablja na Uefinih nogometnih tekmah članskih klubov in reprezentanc ter na Uefinih turnirjih.

V njem so zapisana navodila o zdravstvenih in operativnih obveznostih, ki jim mora vse osebje obvezno slediti. Z njim se trudijo zmanjšati tveganost okužb v Uefinih tekmovanjih in pri njem pričakujejo, da z njimi sodelujejo vsi igralci, sodniki ter osebje.

»Vsaka reprezentanca je v svojem mehurčku in ima obvezno testiranje ob prihodu v državo. Hitri testi se izvajajo na vsaka dva dni, kot tudi dva dni pred vsako tekmo. Mehurčka se ne sme zapuščatI in igralci se ne smejo pomešati z drugimi ljudmi razen člani ekipe. Temu prilagojene so tudi rdeče cone na stadionu, igralec je lahko samo v rdeči coni, drugi, ki niso testirani, ne smejo prehoditi rdeče meje,« je pojasnil iz Nogometne zveze Slovenije Matic Kodrič.

Dodatna previdnost v Hotelu Arena

Ukrepe v Hotelu Arena, kjer gostijo slovensko reprezentanco, zaposleni in vodstvo že dobro poznajo. Brez težav so se uspešno prilagodili vsem zdravstvenim zaščitnim zahtevam. To so hitro in učinkovito storili tudi za evropsko prvenstvo v Mariboru in poskrbeli za številne goste, pravijo.

»Hotel je trenutno sestavljen iz dveh mehurčkov, in sicer gostov in zaposlenih. Skrbno pazimo, da imajo zaposleni omejen stik z gosti, pravzaprav imata stik z gosti samo dve osebi – receptor in natakar v strežbi. To delo opravljata zmeraj isti osebi, s čimer dodatno zagotavljamo minimalne stike z mehurčkom gostov. Gostje si sicer hrano postrežejo sami, samopostrežni bife pa pripravimo pred njihovim prihodom v jedilnico. Natakar skrbi izključno, da se iz miz pospravljajo krožniki, si redno razkužuje roke in ves čas nosi zaščitno masko,« je dejal najemnik hotela Arena v Mariboru Ivo Filipović.

Terme Vivat gosti današnje tekmece

Terme Vivat je zaprt za goste, a UEFA jim je ponudila možnost, da pripomorejo evropskemu prvenstvu. Španija in Italija jih je obiskala, vendar so bili Španci hitrejši in se odločili za namestitev.

Vsi igralci so se testirali s hitri testi, preden so vstopili v hotel in se držijo Uefinega protokola.

»Španski novinarji sicer nimajo vstopa. O tem poročajo tudi glavni časniki v Španiji, imajo reportažo od zunaj, tudi intervjuje. Vsi se držijo smernic in trenutno ni nobenih težav glede tega,« je komentiral o trenutnem stanju direktor Term Vivat Metod Grah.

Zaenkrat iz Nogometne zveze Slovenije sporočajo, da niso imeli težav glede testiranja in okužb ter upajo, da bo tekmovanje potekalo čim bolj nemoteno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)

pederisanje

Starejše novice