Ilka Štuhec se na novo sezono, v kateri so na sporedu tudi olimpijske igre, pripravlja kot na vsako drugo. V četrtek odhaja v Čile.

Mariborska šampionka in najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je danes pripravila druženje z mediji v ljubljanskem hotelu Cubo. Pred njo je ključni del priprav na snegu, katere bo tako kot lani, opravila v Čilu.

V četrtek se Ilka odpravlja v Čile, kjer bo dva tedna trenirala v El Coloradu, nato pa še v La Parvi, kjer se bo pripravljala s člani slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah.

Prostih le nekaj dni

Po finalu svetovnega pokala v Aspnu si je vzela le nekaj kratkih dni dopusta, potem pa je vse do konca maja še trenirala na snegu v švicarskem Laaxu, italijanskem Livignu in avstrijskem Kaunertalu.

»Potem pa je bil res dopust. Celih 12 dni, če se ne motim. Takoj za tem so se začele kondicijske priprave, najprej doma štiri teden in nato na morju na Hrvaškem tri tedne. Prejšnji teden sem bila spet na snegu,« je svoje poletje povzela mariborska smučarka.

»Osrednji cilj priprav je bil izboljšati raven kondicije. Glede na to, da sem bila ob koncu minule sezone bolje pripravljena kot ob koncu lanske, smo lahko stvari le še nadgrajevali. Vse je potekalo po načrtu in zelo sem vesela, da sem tako daleč, da lahko že gremo v Čile,« je povedala Štuhčeva.

Vse še na višji ravni

Kot je povedala, so bile njene priprave podobne lanskim, spremenili in prilagodili so le določene podrobnosti. Pri kondicijskih pripravah je opravila še več sprintov, poskokov, kot doslej in zato sta ji na začetku nekaj preglavic delali koleni, a ni prišlo do resnejše poškodbe. 

»Vse skupaj je na višji ravni, kot je bilo, so zahtevnejše in drugačne vaje, tudi v fitnesu. Gre za bolj kompleksne zadeve, ne samo surova moč, na naravnih podlagah, v oteženih okoliščinah. Zadnji teden priprav se mi je pridružila kineziologinja Anja Šešum, dva tedna pred tem sem bila skupaj z mamo in nečakinjo, tako da je bilo res super,« je še povedala Ilka Štuhec.

Med pripravami je uspela združiti tudi prijetno s koristnim. Tako je nadoknadila čas z nečakinjo, ki sta ga zamudile čez zimo. Štuhčeva se skuša na prihajajočo sezono pripraviti enako kot doslej in čim bolj sproščeno. Osredotoča se le nase in na treningih daje vse od sebe, čas pa nameni tudi počitku.

Z lanskimi uspehi so se znatno povečale tudi druge obveznosti, ki jih prej ni bilo toliko. Te Ilka Štuhec zaenkrat še uspeva usklajevati tako, da ne motijo procesa priprav.

Kaj je bilo lani, ni pomembno

»Zaenkrat gre vse po planu. Tudi kondicijsko sem trenirala dovolj, česar smo se na začetku malo bali, da bo kak teden manjkal, glede na vse dodatne obveznosti, ki jih je prinesla dobra sezona.« Lanska sezona je zanjo že pozabljena in v tem trenutku je najbolj pomembno to, kako se bo pripravila za prihajajočo sezono.

»Na tekmah nikjer ne bo pomembno, kako je bilo, kaj je bilo lani, samo to, kako se je kdo pripravil na novo sezono. Vsi gremo z ničle,« se je na novo sezono obrnila Mariborčanka, ki je lansko sezono navduševala s svojimi uspehi.

»Na tekmah nikjer ne bo pomembno, kako je bilo, kaj je bilo lani, samo to, kako se je kdo pripravil na novo sezono. Vsi gremo z ničle,« se je na novo sezono obrnila Mariborčanka, ki je lansko sezono navduševala s svojimi uspehi.

Za priprave v Čilu je izrazila upanje, da ne bo pretirane gneče, saj se tam pripravlja veliko ekip, proga pa je le ena. »Pričakujem, da bodo treningi tako dobri, kot so bili lanski. Zaenkrat kaže, da bo dovolj snega, pogoji so super in upam, da bo vse tako, kot je treba.«

Ilka Štuhec je v lanski sezoni zbrala kar 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Zmagala je sedemkrat, v St. Moritzu pa je postala svetovna prvakinja v smuku. Sezono svetovnega pokala je končala z osvojenim malim smukaškim globosom in drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Z njo v Čile potuje njena celotna ekipa. To letos sestavljajo trener Gregor Koštomaj, kineziologinja Anja Šešum, mama Darja Črnko in novinec Luka Križaj, ki bo dodatna pomoč pri servisu smuči.

Sezona zaradi olimpijskih iger ne bo drugačna

Zaradi olimpijskih iger sezone ne bo jemala drugače, kot sicer. Poudarila je, da je zanjo pomembna vsaka tekma, olimpijske igre pa so vrhunec sezone. Na prav vsako tekmo, pa naj si bodo to olimpijske igre, svetovni pokal ali nižji rang, se Ilka psihično pripravlja povsem enako.

Sezono želi letos odpreti že na veleslalomu v Söldnu. »Sölden je zaenkrat v planu, ampak bomo videli, kako in kaj. Pred mano je cel mesec priprav v Čilu, jeseni velikokrat rada zbolim za kak teden, veliko je odvisno tudi od forme, se bomo sproti odločali. Upam seveda, da bolezni ne bo.«

Kaj je počela Ilka na dopustu?

Povedala je še, da se s tem, kaj počnejo njene tekmice ne ukvarja. Na družbenih omrežjih rada objavi kako fotografijo z njeno kravico Išo ali borovnicami, ki jih rada je. »Ko treniram, pa treniram, nimam časa in volje in se ne snemam, takrat so mi pomembnejše druge stvari, seveda objave pogledam, opazim to, kar delajo, ampak me ne prizadane.«

In kaj Ilka počne, ko je na dopustu?

»Letos sem se poskusila naučiti deskati na valovih, ni bilo ravno najbolj uspešno. Je dosti bolj zahtevno, kot zgleda, vsekakor pa zelo zabavno. Nisem čisto obupala, da ne bi poskusila še kdaj. Na dopustu drugače lahko ležim in berem knjigo cel dan, kdaj me zgrabi, pa grem malo teči, nič posebnega,« je zaključila Štuhčeva.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice