Foto: Bobo
Dogajanje v Olimpiji odmeva tudi v tujini. Španski mediji so se razpisali o tem, da so navijači novega trenerja Alberta Riero spodili z novinarske konference, danes pa je o tej temi spregovoril tudi župan Zoran Janković.

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković se na današnjem druženju s sedmo silo ni izognil dogajanju v Nogometnem klubu Olimpija.

Župan Mestnem občine Ljubljana je povedal, da je zelo dobro seznanjen s stanjem v Olimpiji, ki v teh dneh doživlja nove pretrese, čemur so se glasno uprli tudi v navijaški skupini Green Dragons.

Spomnimo, igralci in zaposleni v klubu so v minulem tednu od predsednika Adama Deliusa zahtevali odstop generalnega direktorja Igorja Barišića in tehničnega direktorja Gorana Boromise, kar je pripeljalo do velikih premikov.

Po seriji preobratov sta Olimpijo v prvi vrsti zapustila trener Robert Prosinečki in športni direktor Mladen Rudonja, vodstvo kluba pa je na njun račun izstrelilo nekaj hudih obtožb.

Včeraj je bil za novega trenerja predstavljen Albert Riera, vendar Španec pred debijem v vlogi glavnega trenerja ni doživel najlepšega sprejema navijačev, ki vse ostreje nasprotujejo zdajšnji upravi.

Člani skupine Green Dragons so Rieri na novinarski konferenci povedali, da v Ljubljani ni dobrodošel, nato pa so ga pregnali iz konferenčne sobe, ki so jo nato zapustili tudi sami.

Janković: Prosinečki je bil največja blagovna znamka Olimpije

»Del Olimpije sem že 55 let, to je moj klub v duši in srcu. Na košarkarski tekmi Olimpije in Crvene zvezde sem bil med Delijami v zeleni majici 'Ljubljana, najlepše mesto na svetu'. 

To je moja pripadnost, ki jo javno kažem. Tudi na derbijih v Mariboru, še pod prejšnjim klubskim predsednikom, sem imel vedno oblečeno klubsko opravo,« je uvodoma dejal župan Ljubljane.

Prvi mož prestolnice je poudaril, da so bile Stožice zgrajene za Krim in Olimpijo, torej za rokometne, košarkarske in nogometne tekme, zato se je tudi sam vključili v reševanje problematike.

Vpletene je že pred dnevi pozval, naj stopijo korak nazaj in v dobro Olimpije spore rešujejo na miren način:

»Meni je to nerazumljivo in vsi bodo morali stopiti korak nazaj. V petek sem klical Roberta Prosinečkega in sem ga prosil, naj vodi tekmo in počaka predsednika, da se pogovorita. 

Od Boštjana sem dobil sporočilo, da bo Robert vodil tekmo in če se lahko v ponedeljek dobimo na pogovoru. Zame je bila stvar dogovorjena, v petek pa sem nato dobil kup sporočil, da je Prosinečki odšel. 

V soboto sem se dobil z njim in njegovo ekipo. Do Prosinečkega čutim veliko spoštovanja, saj je bil trenutno največja blagovna znamka Olimpije. Na žalost nihče od nogometašev, ki jih imam rad, ni dosegel te ravni. 

Prosinečki je človek, o katerem slabe besede ne rečejo niti v Beogradu niti v Zagrebu. Bilo mi je zelo hudo, iskal sem rešitev, da ostane. Ne bom komentiral vseh izrečenih izjav, bi pa morda dodal to, da je bilo podobno kot pri ločitvi na sodišču. Preveč je bilo slabih besed.« 

Sestal se je tudi z nogometaši, vodstvom in navijači

Janković se je ob tem spomnil tudi na trenerja Igorja Biščana, ki ga je prejšnji predsednik Milan Mandarić odpustil po osvojeni dvojni kroni, ko je rajala praktično celotna prestolnica.

Ljubljanski župan je po tem, ko je že bilo jasno, da Prosinečki zagotovo ne bo ostal v prestolnici, sestankoval še z nogometaši, vodstvom kluba in tudi člani navijaške skupine Green Dragons: 

»V nedeljo sem se dobil s Timijem Maxom Elšnikom in Mustafo Nukićem, sedeli smo uro in pol. Prosil sem, da ne glede na to, kaj se dogaja, tekmo proti Luksemburžanom odigrajo, kot je potrebno. Noben trener v treh dneh ne more kaj veliko spremeniti. Pri svojih mladih letih me je z zrelim razmišljanjem izredno presenetil kapetan Elšnik, Nukić pa ima kot Ljubljančan izredno rad Olimpijo. 

Zvečer sem se dobil še z vodstvom Olimpije, prej pa sem vprašal igralce, če so dobili vse plače in sem dobil negativen odgovor. Vodstvu sem dal nasvet, da te medijske zgodbe ne morejo dobiti na kratek rok, povedal pa se jim, da je njihova osnovna naloga, da redno izplačujejo plače in zaostale dolgove. Druga naloga je rezultat, za kar potrebujejo čas. Razšli smo se z besedami, da bodo vse poplačali. 

Včeraj sem se dobil s štirimi predstavniki navijaški skupine Green Dragons, pomembno vlogo pa je odigral Boris Ferenčak, naš bivši sodelavec, ki je velik pripadnik Olimpije.« 

Držati izrečene obljube

Delius je po besedah Jankovića dejal, da kluba ne bo prodal, župan pa je predsedniku predlagal, naj včerajšnjo novinarsko konferenco prestavi na popoldanski termin, v tem času pa poišče denar in igralcem nakaže plače.

Nogometaši naj bi zdaj že prejeli zaostale plače, očitno pa so bili poplačane tudi obveznosti do drugih deležnikov, saj se je ravno danes pričela prodaja vstopnic za četrtkovo tekmo.

Janković si že v četrtek želi dobrega rezultata, vodstvo kluba z Adamom Deliusom, ki ga je po včerajšnji potezi navijačev na novinarski konferenci pohvalil za mirnost, pa je pozval, naj se drži obljub:

»Pričakujem, da bodo fantje v četrtek tekmo odigrali z največjo ambicijo, da bodo pripravljeni in bodo zmagali. Želim si, da Olimpija osvoji naslov državnega prvaka, da se stvari umirijo, ker iskanje krvi ne pelje nikamor. 

Včeraj sem še enkrat govoril s kapetanom Elšnikom, v času sestanka z navijači sem ga dal na zvočnik in je povedal, da so plače na poti. To so mi potrdili tudi pri banki. Dolgo sem bil predsednik klubov in zveze, osnova pa je, da se je potrebno obljub držati. Če nekaj obljubiš za jutri, to mora biti izpolnjeno.«

Župan je ob tem poudaril, da je enostavno delati razdor, precej težje pa je sestavljati. Vodstvo kluba mora zagotoviti denar, igralcem in trenerju pa pustiti, da opravljajo svoje delo.

Bodo vsi, ki so tako ali drugače vpleteni v to zgodbo, poslušali nasvete prvega moža prestolnice?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice