Foto: Jure Banfi
Koronavirus je posegel v vse sfere življenja. Nanj, seveda, ni imun niti nogomet, prve posledice so že vidne pri tržnih vrednostih nogometaše v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Nogometna prvenstva bi v tem trenutku morala prehajati v sklepni del sezone, ko bi se odločalo o tem, kdo bo imel pred zadnjim finišem najboljše možnosti za naslov prvaka, za evropsko vozovnico in za naslov pokalnega prvaka.

Toda epidemija koronavirusa je dogajanje povsem ohromila, vsekakor pa bo vplivala tudi na dogajanje, ki sledi po koncu prvenstva - na nogometno tržnico. Med klubi, ki je v prestopnih rokih vedno aktiven, tako ali drugače, je seveda tudi Maribor. Ta je nazadnje s prodajo Dina Hotića neuradno zaslužil 1,2 milijona evrov, reprezentant Bosne in Hercegovine pa se je preselil v belgijski Cercle Brugge.

Večina slovenskih klubov je delno odvisna tudi od prodaje nogometašev, zato bo zanimivo videti za kakšen denar in kam se bodo odslej podali nogometaši iz slovenske lige. V zadnjem času so bili klubi iz Belgije in Poljske tisti, ki so največ trgovali v Sloveniji.

Toda vrednosti igralcev, vsaj nekaj časa, ne bodo takšne, kot so bile pred epidemijo. Na to kaže tudi zadnja »korekcija« tržnih vrednosti slovenskih nogometašev. Portal Transfermarkt, ki je specializiran za tržne vrednosti nogometašev je osvežil njihove vrednosti. Te pa so po pričakovanjih padle.

Zahović edini vreden vsaj milijon evrov

Epidemija koronavirusa je poskrbela za to, da imamo v Sloveniji samo enega igralca z milijonsko znamko. To je Luka Zahović, ki mu je sicer vrednost med vsemi nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije najbolj padla. Zahović je bil pred tem vreden 1,5 milijona evrov, po novem pa je ta številka manjša za 300 tisočakov in znaša 1,2 milijona evrov.

Ko je Transfermarkt nazadnje objavil vrednosti igralcev, torej pred koronavirusom, je imel Maribor poleg Zahovića še štiri nogometaše, ki so bili vredni vsaj milijon evrov. Dino Hotić je bil vreden 1,3 milijona evrov in je medtem že zapustil Ljudski vrt, zdaj pa njegova vrednost znaša okrogel milijon evrov. 

Takšen znesek, torej milijon evrov, pa so nazadnje dosegali še Kenan Pirić, Armin Dervišević in Rudi Požeg Vancaš. Vsi trije so še naprej člani Maribora, vsem trem pa je vrednost padla za 200 tisoč evrov in so zdaj ocenjeni na 800 tisočakov.

Jasmin Mešanović je medtem ocenjen na 675 tisoč evrov, kar je 175 tisoč evrov manj, kot je bila njegova vrednost pred tem. Nemanja Mitrović in Martin Milec sta bila pred tem vredna 800 tisoč evrov, njuna cena pa je padla za 150 tisočakov in zdaj znaša 650 tisoč evrov. Za 150 tisočakov pa se je zmanjšala tudi vrednost Blaža Vrhovca, ki je iz 700 tisoč evrov padla na 550 tisočakov.

Edini nogometaš Maribora, ki ima pozitiven trend vrednosti, je Andrej Kotnik, ki je bil nazadnje vreden 100 tisočakov, po novih ocenah pa je njegova vrednost višja za 150 tisoč evrov in znaša 250 tisoč evrov.

Kot zanimivost dodajmo, da je zaradi epidemije koronavirusa vrednost nogometašev po svetu padla za ogromnih devet bilijonov evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kurta (nepreverjen)

Ralna vrednost malega Zahota je 300 tisoc.

Starejše novice