FOTO: Foto Bobo
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je poslal pismo vsem 55 članicam evropske nogometne zveze, tudi Nogometni zvezi Slovenije, v katerem je določen 25. maj za rok o izjasnitvi glede nadaljevanja prvenstva.

Kot piše STA, je Čeferin v pismu zapisal, da mora vsaka liga, ki se odloči za predčasen konec sezone, sestaviti seznam klubov, ki so se kvalificirali v evropska tekmovanja, in sicer do 25. maja.

»Nacionalne zveze in/ali lige morajo Uefo obvestiti o tem, kdaj in če sploh načrtujejo nadaljevanje sezone, pri tem pa morajo javiti datum ponovnega začetka in format tekmovanja,« je zapisal Čeferin in dodal, da bo Uefa v primeru odpovedi iz legitimnih razlogov, zahtevala od zvez razjasnitev okoliščin za odpoved sezone in izbiro klubov za evropska tekmovanja v sezoni 2020/2021 na osnovi športnih meril v domačem prvenstvu 2019/2020.

Tudi nogomet, kakor ves preostali profesionalni šport, je zaradi pandemije v popolni blokadi, Uefa je morala preložiti letošnje evropsko prvenstvo, ki bo potekalo naslednje leto v dvanajstih evropskih državah in mestih. Čeferin je sicer večkrat dal jasno vedeti, da je v interesu Uefe, da nogometne zveze končajo svoja domača prvenstva, želi pa si tudi dokončati letošnjo ligo prvakov in evropsko ligo

Nogomet brez gledalcev in brez denarja?

Vsa večja evropska domača prvenstva si želijo končati sezone, saj je to povezano tudi s finančnim izkupičkom, ki nastane zaradi TV-pravic. Sezono so predčasno končali le na Nizozemskem, kjer so se odločili da letos ne bodo razglasili prvaka, prav tako pa ne bo noben klub izpadel v nižji rang tekmovanja. Nizozemski premier Mark Rutte je celo sporočil, da organizacija dogodkov, kamor spadajo tudi nogometne tekme, ne bo možna vse do prvega septembra. Velik izziv bo pomenila organizacija evropskih tekem zaradi zaprtih mej in negotovostih, ki so povezane z zdravstvenim vprašanjem. Tekme pa bodo zagotovo potekale brez navzočnosti gledalcev.

Uefa je danes že sporočila, da je svojim članicam namenila 236,5 milijona evrov za pomoč pri težavah s pandemijo koronavirusa, tako bo tudi NZS prejela 4,3 milijona evrov pomoči. V slovenski nogometni zvezi so si zaradi koronavirusa tudi vsi zaposleni in zunanji sodelavci, vključno s selektorjem Matjažem Kekom, za 20 odstotkov znižali plače

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice