Slovenski šport se je v duhu koronakrize znova znašel v primežu neživljenjskih odločitev državnih birokratov.

Nino Kouter bi danes zagotovo dobil priložnost na prijateljskem srečanju izbrane vrste s San Marinom, a je včeraj moral zapustiti reprezentanco in se vrniti domov. Razlog? Kouter je član Mure, dva njegova klubska soigralca pa sta bila med tremi pozitivnimi na testiranjih reprezentance do 21 let pred prijateljskim dvobojem z Albanijo, ki je bilo zaradi navedenih okužb celo odpovedano. 

Zaradi dveh pozitivnih so tako morali v desetdnevno karanteno vsi člani Mure, tudi Nino Kouter, ki je vmes že bil v stiku z reprezentančnimi kolegi in z njimi opravil tudi trening. Osmoljenec pa ni zgolj Kouter, ampak vsi člani Mure, ki so bili vpoklicani v reprezentanco. Zapustiti so morali priprave, pa čeprav so bili njihovi testi negativni.

Je kdo od odgovornih pomislil, kako se počuti športnik, ki ni okužen in si je s trdim delom priboril nastop v majici z državnim grbom, a se mora posloviti zaradi birokracije? Verjetno ne.

Še več, Muraši v obdobju karantene ne bodo smeli opravljati trenažnega procesa, oziroma po domače povedano, ne bodo smeli trenirati. Enak ukrep je doletel tudi ekipo Brava, s katero so nogometaši Mure nazadnje igrali prvenstveni dvoboj.

Sreča v nesreči? Prva liga Telekom Slovenije se nadaljuje šele 17. oktobra oziroma 18. oktobra za Sobočane in tudi Ljubljančane, a vprašanje, kakšna bo pripravljenost nogometašev po desetdnevni karanteni, je zagotovo na mestu.

Foto: Bobo

Seveda, na podobne težave naletijo tudi v drugih športih, zelo odmeva tudi karantena, v katero so bili prisiljeni košarkarji Cedevita Olimpije, ko so kar med polčasom tekme proti Krki izvedeli, da je eden izmed njihovih košarkarjev pozitiven na okužbo s koronavirusom.

Tekma drugega kola 7DAYS EuroCupa proti turški ekipi Brusaspora je zanje že izgubljena, direktor Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija Davor Užbinec pa je ob tem pristojne pozval, da spremenijo obstoječe predpise, saj so škodljivi za šport in vplivajo na (ne)konkurenčnost slovenskega športa. 

Tudi slovenski selektor Matjaž Kek je izrazil obžalovanje, da je moral pustiti Koutra domov in dodal, da bi lahko prišlo do problemov, če se bo »ta trend nadaljeval in bodo pozitivni posamezniki odrejali samoizolacije za celo ekipo«.

Foto: Bobo

Zaščita zdravja profesionalnih športnikov in celotne družbe je zagotovo na prvem mestu, a vendarle bi morda lahko Nacionalni inštitut za javno zdravje sledil primerom dobre prakse iz tujine, ki minimizirajo tveganje za širjenje okužbe in hkrati omogočijo, da športniki delajo to, za kar živijo in trenirajo, za kar so plačani in s čimer tudi razveseljujejo številne svoje oboževalce. 

Navsezadnje se zdi, da smo kot narod ravno najbolje poenoteni ob športnih uspehih naših junakov, kot so Pogačar, Roglič, Dragić, Dončić in številni drugi. Pa tudi najvišji politični predstavniki ne zamudijo priložnosti, da izpostavijo zmage slovenskih športnikov, saj je šport odličen za nabiranje političnih točk.

Tisti, ki odločajo o ukrepih, zagotovo delajo v najboljši veri, a vendarle bi se na tem mestu veljalo zgledovati tudi po dobrih praksah iz tujine. V primeru športa pa pravega posluha ni oziroma ga ne bo, dokler ne bo potrebno ponovno stopiti pred objektiv in se nasmejati ob kakšnem izmed vidnih uspehov slovenskih športnikov. Tedaj bo šport za nekaj ur ponovno imel veljavo, že naslednje jutro pa si bo moral, kot doslej, bržkone pomagati sam.

Smiljan Kuhar, Rok Šavel

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice