Že drugo sušno evropsko poletje ne bo napolnilo klubske blagajne. Na srečo lahko klubi znova računajo na priliv prodanih vstopnic, kljub temu pa bo Nogometni klub Maribor najverjetneje primoran prodati kakšnega od nogometašev.

Pri Domžalah, Muri in Olimpiji odštevajo ure do novega evropskega spopada, v Mariboru pa so z mednarodnimi izzivi v letošnjem letu že zaključili. 

Hammarby je bil za pomlajeno štajersko zasedbo previsoka ovira. Švedi so dobili oba obračuna, v Ljudskem vrtu resda z nekaj sreče, saj so Mariborčani dvakrat zatresli okvir gola, še nekajkrat pa so bili blizu zadetka.

Neizkoriščenih priložnosti ni moč nadomestiti, udejstvovanja v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige je konec. V Ljudskem vrtu niso skrivali, da želijo dlje, tudi do skupinskega dela tekmovanja, a roko na srce tokrat niso imeli pretirane sreče z žrebom.

Nagrada bo v primerjavi z najuspešnejšimi leti simbolična

Sezoni brez osvojene lovorike je sledilo novo sušno poletje. Po lanskoletnem šoku, ki ga je v mestu ob Dravi pripravil severnoirski Coleraine, bo novo hitro slovo od evropskih tekmovanj posledice pustilo tudi v klubski blagajni.

Vijoličasti so si z izpadom v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige prislužili 350 tisoč evrov. Ob tem ne gre zanemariti stroškov potovanj v Armenijo in na Švedsko, obakrat s čarterskim letom.

Lani, ko so Štajerci presenetljivo klonili v prvem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige, so na račun prejeli 240 tisoč evrov.

Rekordno leto 2018

Iz podatkov revidiranih letnih računovodskih izkazov, ki jih je moč najti na spletni strani Nogometnega kluba Maribor, lahko razberemo, da je klub v poslovnem izidu za leto 2020 izkazal malce več kot 3,6 milijona evrov čiste izgube. Klub je v letu 2020 za svoje delovanje porabil dobrih osem milijonov evrov.

Končno stanje denarnih sredstev ob koncu leta je znašalo malenkost čez 2,8 milijona evrov. Gre številko, ki je predvsem »posledica« izjemno uspešne sezone 2018/19. 

Mariborčani so tedaj zadnjič zaigrali v skupinskem delu evropskih tekmovanj. V skupini UEFA Lige prvakov so se merili z Liverpoolom, Sevillo in moskovskim Spartakom, pustili dober vtis in osvojili tri točke.

Nogometni klub Maribor si je v letu 2018 priigral rekordnih 18.444.000 evrov nagrade s strani Evropske nogometne zveze. Zgolj uvrstitev v skupinski del UEFA Lige prvakov je tedaj blagajno napolnila z 12,7 milijona evrov, poldrugi milijon evrov pa so Mariborčani prislužili še s tremi jesenskimi remiji.

Za primerjavo, letošnji preboj v skupino UEFA Evropske konferenčne lige, po rangu tretjega tekmovanja Evropske nogometne zveze, prinaša 2,94 milijona evrov. Zmaga v skupinskem delu tekmovanja je enaka zneska remiju v ligi prvakov iz leta 2018.

Bodo primorani prodajati?

V štajerski prestolnici so že s poletno prenovo in pomladitvijo ekipo pošteno znižali obratovalne stroške. Tudi zato, ker niso sprejeli nove ponudbe, se je po izteku pogodbe poslovilo nekaj vidnih članov igralske zasedbe.

Računica je jasna, če bi se Mariboru ponovila lanskoletna izguba, tudi prihranjena zaloga finančnih sredstev ne bi več zadostovala za pokrivanje luknje. 

Letošnja nagrada za evropske predstave v klubskem proračunu znova ne bo predstavljala večjega deleža. Na srečo lahko tudi v Mariboru znova računajo na prihodke prodanih vstopnic, a je vprašanje, če bo zgolj to dovolj. Bo Marko Šuler primoran v nove prodaje?

Rožman pripravljen na morebitne odhode

»Na to smo vedno pripravljeni, je pa to stvar športnega menedžmenta. Kot trener se bom ukvarjal s tistimi, ki bodo prisotni v klubu. 

Če bo prišlo do prodaj, bo to zaradi kakovosti in videnega. Za vsakega fanta bomo veseli, verjamem pa, da se bomo znali odzvati na morebitne odhode,« je po povratni tekmi s Hammarbyjem dejal trener Simon Rožman.

Od Ljudskega vrta se je že spomladi poslovil Žan Kolmanič, ki se je v severnoameriški ligi MLS pridružil teksaškemu Austinu. Maribor naj bi s prestopom, kot je tedaj poročalo več medijev, zaslužil 1,5 milijona evrov.

Mladeniči opozarjajo nase 

Trenutno najbolj vroče ime v mariborski izložbi naj bi bil prav Kolmaničev naslednik na položaju levega bočnega branilca Vid Koderman.

Da so levonogi nogometaši širom sveta še bolj cenjeni, ni skrivnost, za Ptujčana pa naj bi se najbolj zagrela Fiorentina. V govoricah se omenja podoben znesek kot v primeru Kolmaniča.

Poleti je bilo veliko govora tudi o zanimanju za Jana Repasa, ki pa vsaj za zdaj ostaja prvi kreator mariborske igre.

V zadnjih dneh krožijo informacije o morebitnem odhodu Aljoše Matka, ki to poletje ni v prvem planu Rožmana. Belokranjcu naj bi se ponujala selitev v Grčijo.

Rožman je poleti v vodo potisnil še nekaj mladcev, nase je s tremi zadetki, dva je dosegel v evropskih kvalifikacijah, opozoril Nino Žugelj.

Veliko zaupanja uživa tudi Gal Gorenak, vidno vlogo je dobil Žan Vipotnik. Športni direktor Marko Šuler pa prav v konici napada išče dodatno rešitev.

Kdo od mladeničev bo najbolje izkoristil ponujene minute?

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Če se bo nadaljeval ta trend bodo kmalu igrali v članski ligi mladinci nk Maribora. Ceneje bo.

dd (nepreverjen)

za 6-7 mesto bo dovolj

In reply to by SLO (nepreverjen)

Starejše novice