FOTO: Jure Banfi
To, kar se je dogajalo med in po srečanju Slovenije in Nemčije, je znano vsem, takšne »kraje« svet športa že dolgo časa ni videl.

V kolikor nekoliko pretiravam, ali pa tudi ne, včeraj ni bilo medija, ki ne bi pisal o tem, kaj se je v ponedeljek zvečer dogajalo v Zagrebu, kjer so Slovenci na evropskem prvenstvu v rokometu bili bitko proti Nemcem in Litovcema, tudi evropski rokometni zvezi, če želite.

Kot kaže bodo Slovenci to bitko izgubili, čeprav upanje umira zadnje. Polemike, ki so se pojavljale v medijih, so bile predvsem povezane z zadnjo akcijo na tekmi, toda težava je seveda vse prej kot le zadnji napad. Ta je bil zgolj pika na i tej burleski, ki so ji bili priča vsi tisti, ki so si tekmo ogledali. 

Ob tem se poraja vprašanje, kako je možno, da na tako pomembnem prvenstvu, tako pomembno tekmo kot je Slovenija - Nemčija zaupajo »eksotičnima« sodnikoma iz Litve. Torej iz države, pa nočem užaliti nikogar, kjer ima rokomet takšno veljavo, kot pri nas spuščanje s sanmi po bob stezi ali tekmovanje v curlingu. Morda nekoliko pretiravam, a dejstvo je, da Litva v rokometu ni nikakršen faktor in je zato tudi delegiranje sodnikov iz te države smešno, če ne kar škandalozno.

Slednje, škandalozno, je bilo tudi njuno opravljeno oziroma bolje rečeno neopravljeno delo, ko sta s serijo neverjetnih in nerazumljivih potez želela zlomiti duh neverjetno »napaljenih« Slovencev, ki so eno sodniško komedijo doživeli že pri srečanju proti Makedoniji. Vsega niti nima smisla naštevati, ampak to, da ekipa 40 minut na prvenstvu odigra tako, da pri tem ni izključen niti en sam igralec, je za v anale. Perfektna obramba ... ki je pokala po šivih. 

Toda nato sta na sceno stopila Bonnie in Clyde, se opravičujem Gatelis in Mazeika, ki sta Slovence oropala prve zmage nad Nemci na velikih tekmovanjih. Prekršek nad Gensheimerjem je bil delo duhca Casperja, ki je nesrečnega Nemca tako udaril po glavi, da je moral Kavtičnik na klop, da o prekršku pri izenačujočem zadetku na 24 sploh ne govorimo. 

Sodnika sta ob tem pozabila, da so Nemci – podobno zadevo kot Blagotinšek – zakrivili nekaj sekund prej, pri zadnjem zadetku Slovenije pa bi morala po zadetku Janca igro zaustaviti in izključiti nemškega rokometaša. To je le nekaj stvari, zaradi katerih do dogodka v zadnji minuti sploh ne bi smelo priti. Zadnja odločitev naj bi bila celo pravilna, a so slovenski sodniki drugačnega mnenja, tudi pravila menda velevajo drugače. 

V kolikor sta Litovca tudi v tem primeru storila napako, jima ne gre zameriti, svojo nesposobnost poštenega sojenja sta tako ali tako že dokazala. Da sta si morala nekajsekundno akcijo ogledovati skorajda deset minut, pa tudi pove svojo zgodbo.

Če se izrazim nekoliko drugače, je vlak s točkami za Nemce v ponedeljek že odpeljal, a je nekdo še naprej prodajal karte. To sta bila Litovca, ki sta za Nemce ta vlak ustavila na naslednji postaji, jih nanj »pretihotapila« skozi zadnja vrata in poskrbela za »krajo«, ki se je ne bi sramovala niti prej omenjena Bonnie in Clyde, zaploskal pa bi jima bržkone tudi sam John Dillinger.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

medvedka (nepreverjen)

sem gledal slofenski pravopis
in piše tam

Rokometaš je oseba , ki si ga meče na roko

Starejše novice