FOTO: Jure Banfi
Nogometaši Maribora so teden, vrhunec katerega so govorice o povratku Josipa Iličića v Ljudski vrt, zaključili z visokim porazom proti Sturmu. Damir Krznar je tekmo dojel kot dobrodošlo opozorilo.

Gostovanje v avstrijskem Wildonu se ni razpletlo po željah Mariborčanov, saj so vijoličasti v obračunu z graškim Sturmom doživeli visok poraz.

Čeprav je Maribor zaigral z zdesetkano zasedbo - Gregor Sikošek, Aljaž Antolin in Žan Vipotnik imajo reprezentančne obveznosti, Marko Tolić, Martin Milec, Ažbe Jug, Max Watson, Aleks Pihler, Vid Koderman in Danijel Šturm pa okrevajo po poškodbah -, je le malokdo pričakoval tako visoko zmago Sturma.

Črno-beli iz Gradca so med 22. in 26. minuto zadeli kar trikrat, prvi polčas pa so dobili s štirimi goli prednosti. Kaj je po visokem porazu dejal Damir Krznar?

Poraz s koristnimi ugotovitvami

»Doživeli smo visok poraz, iz katerega pa smo lahko pridobili koristne ugotovitve. Opravili smo dober test, tako za moštvo kot posameznike. Imamo še nekaj več informacij, kdor lahko in kdor ne more sprejeti zahtev. 

Dojeli smo tudi način, kako zmoremo in kako ne smemo. Brez bojevitosti in agresivnosti, kar ponavljam že iz tedna v teden, v nogometu ne gre. Znova smo prikazali preveč lagodnosti, sledila je ostra kazen v treh minutah, tekma pa je bila s tem dejansko zaključena. 

Drži, da smo preizkušali različna sistema, imeli opravka s kakovostnim nasprotnikom. Težava je bila v hitrosti, manjkal je ustrezen odziv, proti tako agresivni ekipi je treba igrati z minimalnim številom dotikov. 

Nismo se prilagodili v prve pol ure igre in rezultat je bil posledica tega. Toda določene zadeve so bile nesprejemljive in iz te slabe predstave bomo vzeli tista bistvena spoznanja,« je po tekmi dejal trener vijoličastih.

Mariborski nogometaši so visok poraz omilili v končnici srečanja, ko je najstrožjo kazen uspešno izvedel Rok Sirk, a je Sturm, ki je med drugim pogrešal slovenska reprezentanta Tomija Horvata in Jona Gorenca Stankoviča, kmalu zatem zadel še petič.

Prvič tudi Dizdarević in Rafiu

Rok Kronaveter, Roko Baturina in Jan Repas, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, so odigral zgolj pol ure dvoboja, saj gre za nogometaše, ki so v preteklih tednih nosili veliko bremena.

Sta pa prve minute za dokazovanje v dresu Maribora dobila Alen Dizdarević in Ishaq Kayode Rafiu. Prvi, sicer še mladinec, se je poleti preselil iz zagrebškega Dinama, s precej večjim pričakovanjem pa so pristaši Štajercev pričakali Nigerijca:

»Minutažo sem želel nameniti mlajšim in igralcem, ki so doslej manj igrali. Namen je bil tudi po seriji treningov vključiti Ishaqa v tekmovalni ritem. Opazna je utrujenost, kar je bilo tudi razumljivo zaradi povečanega obsega dela zanj v preteklih dneh. 

Verjamem, da bo po dosedanjih spoznanjih koristen za moštvo. Tekma je bila za vse na sporedu po jutranjem treningu. Opravili smo intenzivno obdobje, v naslednjem tednu bomo osvežili moštvo in se usmerili k novim izzivom.«

Po premoru v Novo Gorico

»Vedno obstaja nevarnost pretirane sprostitve po vmesnem boljšem rezultatu, izkušnja iz Wildona pomeni dober opomin, da se kaj takšnega ne bo ponovilo, ko bo šlo zares. 

Ne morem reči, da ta tekma ni bila pomembna, saj moraš na vsaki pokazati ustrezen odnos, toda zagotovo bo naslednja uradna tekma pomembnejša. 

Naj bo prikazano proti Sturmu dobrodošlo opozorilo, da moramo proti Gorici znova nazaj na dosedanje tirnice. Poznam pot, kako smo začeli zbirati točke in le na takšen način smo lahko uspešni,« je še poudaril Krznar.

Mariborski prvoligaš, ki se po desetih krogih prvenstva nahaja na četrtem mestu lestvice, bo oktobrski spored preizkušenj odprl z gostovanjem v Novi Gorici. Vijoličasti bodo skušali na Primorskem nadaljevati pozitivno serijo rezultatov.

Aktualni državni prvaki pod vodstvom Damirja Krznarja v Prvi ligi Telemach še niso izgubili, po tekmi z Radomljami pa so se prvič v tej sezoni veselili druge zaporedne zmage.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pohorčan (nepreverjen)

Filozofi, kuj bi vas vse sfockal in nabincal.

Starejše novice