FOTO: Jure Banfi
Domžale se bodo v primeru zmage proti ruskemu klubu UFA izognile težavnemu gostovanju v Murski Soboti. Čeprav je v tej fazi prvenstva konkurentu za naslov težko očitati preračunljivost, pa ni dvoma, da gre odločitev NZS v prid NK Domžale.

V nedeljo bi se morale Domžale podati na težavno gostovanje v Mursko Soboto in to le približno 68 ur po koncu tekme v kvalifikacijah za ligo Evropa. Podobna naloga čaka tudi Maribor in Olimpijo, ki ju večina skupaj z Domžalami šteje v ožji krog pretendentov za naslov državnega prvaka. Medtem ko bosta Maribor in Olimpija svoji tekmi predvidoma odigrala, pa se bodo Domžalčani na Fazaneriji predstavili zgolj v primeru, da v četrtek ne preskočijo ruske ovire na poti v 3. krog kvalifikacij. V primeru uspeha pa bo njihova tekma z Muro prestavljena

Domžale na domačem stadionu ne morejo igrati

Stadion v Domžalah namreč ne ustreza kriterijem za igranje tekem v tej fazi kvalifikacij za Ligo Evropa. Podobno kot v preteklosti se bodo Domžalčani preselili v Stožice. Žreb je določil, da bodo Domžale morebitno prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij EL odigrale doma, enaka usoda pa je doletela tudi Olimpijo, ki bo tokrat najverjetneje preskočila tekmeca v evropskem tekmovanju. Tekme Evropske lige se tradicionalno igrajo v četrtkovem terminu, seveda pa Stožice ne morejo gostiti obeh ekip na isti dan, zato je predvideno, da Domžalčani svojo tekmo odigrajo že v torek, 7. avgusta.

Gotovo je v interesu slovenskega nogometa, da naši klubi čim dlje obstanejo v evropskih tekmovanjih. Pravzaprav bi bilo nujno, da k nacionalnemu koeficientu začnejo prispevati tudi klubi, ki ne nosijo ime NK Maribor. Ravno Domžale so v zadnjih dveh letih kazale obrise kluba, ki bi lahko vsaj delno sledil zgledu najuspešnejšega slovenskega kluba. 

Je prvenstvo pravično?

Kljub vsemu pa se pojavi vprašanje ali morebitna prestavitev tekme Mura – Domžale vpliva na regularnost domačega tekmovanja. Gostovanje v Murski Soboti bo predstavljalo izziv za prav vsakega izmed treh klubov, ki jih uvrščamo v ožji krog favoritov za naslov. Ne nazadnje je prav Maribor v nedeljo spoznal, da je Mura sila neprijeten tekmec. Ko pa črno beli igrajo še pred svojim domačim in za slovenske razmere zelo številčnim občinstvom, pa se težavnost naloge gostujoče ekipe temu primerno poveča. Hkratno igranje tekem v evropskem in domačem tekmovanju predstavlja velik izziv za vse slovenske klube. To so v prejšnji sezoni izkusili tudi Domžalčani, ki so v času svojih evropskih spopadov v mesecu avgustu igrali štiri tekme v domačem prvenstvu in pri tem trikrat remizirali ter enkrat izgubili. 

Dejstvo je, da se je po nedeljski tekmi z Mariborom, evforija v Prekmurju izdatno povečala in v takšnem vzdušju bi bilo težko igrati prav vsakemu tekmecu. V kolikor bo tekma prestavljena se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo Domžale tekmo proti Muri odigrale v bolj ugodnem terminu, kar lahko do neke mere vpliva na razplet prvenstva.

Nogometna zveza Slovenije bi morala biti pripravljena na takšne situacije in poskrbeti, da imajo le-te najmanjši možen vpliv na domače klubsko tekmovanje. Gotovo bi se lahko situaciji izognili, če bi Domžale v tej fazi evropskih tekmovanj za prizorišče domačih tekem izbrale npr. stadion v Celju. Razdalja med Domžalami in Celjem je takšna, da ne bi smela predstavljati prevelikega izziva pravemu navijaču. Prepričani smo, da bodo pravi ljubitelji nogometa v četrtek privoščili napredovanje prav vsem slovenskim klubom in prav zaradi ljubiteljev nogometa je potrebno poskrbeti, da v nobenem trenutku ni niti sence dvoma o pošteni izvedbi prvoligaškega tekmovanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice