Vsa nogometna Slovenija že nestrpno pričakuje sobotni derbi na razprodanem Ljudskem vrtu, ki bo bržkone odločil boj za naslov državnega prvaka. Pred derbijem smo primerjali Maribor in Olimpijo na različnih področjih. V čem je Maribor boljši?

Maribor ima tri kroge pred koncem državnega prvenstva točko prednosti pred Olimpijo, ki je v zadnjih krogih zapravila prednost 10 točk. Maribor tako po nenadejanem nedeljskem darilu (remi Olimpije z Ankaranom) v tekmo vstopa kot vodilni na lestvici. Maribor bi z zmago na sobotnem derbiju naredil velik korak k osvojitvi že 15. državnega naslova.

Maribor v derbijih veliko uspešnejši od Olimpije

Primerjali smo medsebojne tekme Maribora in Olimpije v 1. SNL od sezone 2009/2010, ko se je »nova« Olimpija vrnila v prvoligaško tekmovanje. V zadnjih sezonah sta Maribor in Olimpija odigrala 35 prvoligaških večnih derbijev. Na njih je veliko uspešnejši Maribor, ki je slavil 17-krat in klonil le 3-krat. Na 15 obračunih pa sta se večna rivala razšla z delitvijo točk.

Še v veliko večji prednosti je Maribor na domačem Ljudskem vrtu, kjer bo tudi v soboto odigran najpomembnejši derbi sezone. Na 17 tekmah v Ljudskem vrtu je Maribor slavil kar 10-krat, Olimpija pa le enkrat (v sezoni, ko je osvojila naslov prvaka). Na šestih tekmah v Ljudskem vrtu sta se tekmec razšla z remijem, kar bi v soboto bolj ustrezalo Mariboru. Tako bi namreč še naprej imeli točko prednosti pred Ljubljančani.

Maribor dražji od Olimpije

Igralci Maribora so na nogometni tržnici vredni več kot nogometaši Olimpije. Specializirani nogometni portal Transfermarkt.de vrednost nogometašev Maribora ocenjuje na 11,3 milijone, nogometaše Olimpije pa na 8,8 milijona evrov.

Med posameznik izstopa vroči Luka Zahovič, ki je ocenjen na 1,1 milijona evrov in je trenutno edini nogometaš Maribora in Olimpije, ki presega milijonsko vrednost.

Maribor bolj priljubljen kot Olimpija

Maribor in Olimpijo smo primerjali tudi na področju družbenih omrežij, ki v današnjem času pomenijo zelo veliko, saj preko njih športne ekipe držijo stik z navijači in skrbijo za marketing. Na tem področju je Maribor svetlobna leta pred Olimpijo. Na vseh treh najpomembnejših družbenih omrežjih je Maribor z všečki oziroma sledilci krepko pred Ljubljančani.

Kakšen bo razplet sobotnega derbija?

Choices

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice