FOTO: Jure Banfi
Danes ob 17.30 Maribor v Tirani začenja novo evropsko sezono v kvalifikacijah za ligo Evropo. Tekmovalni cilji Mariborčanov so jasni, preverili pa smo, kakšne finančne nagrade si lahko z uspešnimi nastopi priigrajo vijoličasti.

Maribor v vroči Tirani, v času tekme je napovedanih 31 stopinj, začenja novo evropsko sezono. V prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa jim nasproti stoji ekipa FK Partizani, ki so v zadnji sezoni albanskega prvenstva zasedli 5. mesto, a so zaradi suspenza drugih ekip pred sabo dobili priložnost v Evropi.

Vroče ozračje in slab teren

Čez dan naj bi se v Tirani ogrelo tudi do 33 stopinj Celzija, kar ob slabšem terenu na stadionu Selman Stërmasi nudi številne primerjave z lanskoletnim gostovanjem v Mostarju, kjer so vijolični začrtali dobre temelje na poti k evropski jeseni.

»Res lahko poiščemo določene vzporednice in upam, da bomo tudi rezultatsko tako uspešni, kot smo bili doslej. Žreb je običajno tako opravljen, da so v teh začetnih krogih upoštevani tudi geografski vidiki. Z razmerami smo se že seznanili, vroče bo, to smo vedeli. Prilagoditi se bomo morali tudi na igrišče, na drugačne žoge, a bodo pogoji za oboje enaki,« pred tekmo poudarja Mitja Viler, eden najizkušenejših mož pri vijoličastih.

Kakšen Maribor napovedujejo Milanič, Viler in Tavares?

Partizani so zelo dobro uigrano moštvo, ki stavijo na robustne branilce, v napadu pa na hitre in navdahnjene igralce. V minuli sezoni je bil njihov najboljši strelec 31-letni albanski vezist Gergard Progni, ki vso svojo kariero igra v domačem prvenstvu, le v predlanski sezoni se je preizkusil v Azerbajdžanu, a se je kmalu vrnil v Albanijo.

»Pričakujem zahtevno tekmo, vendar odločno, zelo dobro z naše strani,« napoveduje Darko Milanič. »Fantje so dobili vse informacije, opazno je, da tekmeci že nekaj časa igrajo skupaj. Imajo način, kako ogroziti nasprotnika. Imajo hitre, dinamične igralce v napadu, dovolj višine za prekinitve in tudi kompaktnosti pri branjenju. Moramo pa biti res zbrani ves čas, saj imajo tudi veliko temperamenta in predrznosti,« še opozarja mariborski strateg.

»Imamo jasno strategijo, kako se postaviti na tej tekmi. Skušali bomo zadržati našo idejo in jo med tekmo uresničiti. Želim si, da bi delovali kot moštvo, evropsko, z ravnovesjem vseh linij, potem pa iz te organiziranosti pokazali našo igrivost in učinkovitost,« načrtovano podobo vijoličastih opisuje Milanič.

»Vemo, da o napredovanju odločata dve tekmi, tukaj še ne bomo dobili končnega odgovora. Kot na vsakem gostovanju bo zelo pomembnih začetnih 20 minut, ko je treba umiriti tekmece, da lahko potem odpeljemo tekmo v tisto smer, ki si jo mi želimo. Se pa zavedamo, da bo preizkušnja zahtevna, saj je Partizani pod prejšnjim vodstvom in italijanskim trenerjem pridobil na disciplini,« pred prvo evropsko preizkušnjo, ki si je ne bo mogoče ogledati na televizijskih sprejemnikih, pričakuje Mitja Viler.

Vijoličasti so ekipo Partizani zelo dobro spoznali, kar razkriva tudi komentar Marcosa Tavaresa pred včerajšnjim poletom proti Tirani. »Imajo hitre napadalce in visoke obrambne igralce, so trdni v dvobojih, tako da nas čaka težka naloga. Moramo biti zbrani, potrpežljivi, igrati pametno, da jim ne dovolimo njihovih dobrih trenutkov. Ampak to ne spreminja naših zamisli, želimo zmagati. Vemo, kakšni so cilji Maribora v evropskih kvalifikacijah.«

Danes in prihodnji teden igrajo za pol milijona

Prva evropska tekma je najbolj pomembna, radi poudarjajo v Mariboru. Po bogatih evropskih izkušnjah pa v klubu dobro vedo, da uspeh na prvi tekmi ne da le tekmovalnega zagona, temveč tudi finančnega. Preverili smo, koliko lahko letos z uspešnim nastopanjem v Evropi zasluži NK Maribor.

Maribor je že z nastopom v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa svoj bančni račun obogatil za 220.000 evrov, kolikor dobi posamezni klub za nastop v tem krogu kvalifikacij. Z napredovanjem v dveh tekmah proti FK Partizani pa bi Mariborčani lahko začeli pot proti novi evropski sezoni, ki prinese milijone evrov.

Z napredovanjem proti ekipi Partizani bi si Maribor z nastopom v drugem krogu kvalifikacij prislužil dodatnih 260.000 evrov, kar bi skupaj zneslo že pol milijona evrov.

Do zadnjega kroga dober milijon

Žreb je že določil, da v drugem krogu kvalifikacij Maribor v primeru napredovanja čaka zmagovalec dvoboja med gruzijsko Čikuro in izraelskim Beitarjem iz Jeruzalema. V primeru vnovičnega napredovanja, bi za nastop v tretjem krogu dobili 280.000 evrov, v primeru napredovanja do zadnje stopničke pred ligo prvakov pa še dodatnih 300.000 evrov.

Če bi Mariboru torej uspelo priti vse do zadnje stopničke kvalifikacij, tako imenovanega play offa, bi zaslužili že dober milijon evrov oziroma 1.080.000 evrov.

Skupinski del lige Evropa prinaša veliko nagrado

Denarna nebesa pa se jasno odpirajo šele z evropsko jesenjo. Liga Evropa sicer ni primerljiva z ligo prvakov, s katero so Mariborčani v minuli sezoni zaslužili neverjetnih 19 milijonov evrov, kljub temu pa lahko pomeni krepko obogatitev bančnega računa.

Uvrstitev v skupinski del lige Evropa bi Mariborčane nagradila z 2,92 milijoni evrov. Tedaj 300 tisočakov za zadnji predkrog ne bi dobili, kar bi pomenilo, da bi Maribor samo z uvrstitvijo v ligo Evropa zaslužil 3.700.000 evrov.

Udeleženci skupinskega dela lige Evropa pa si bodo dodatne premije prislužili tudi z rezultati. Remi v ligi Evropa bo tako v sezoni 2018/2019 vreden 190.000 evrov, zmaga 570.000 evrov.

A pot k evropskim milijonom je še dolga, Mariborčane danes popoldne čaka težka preizkušnja v vroči Tirani, kjer bi spodrsljaj kmalu pomenil konec sanj o novi evropski jeseni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Težka bo (nepreverjen)

Starejše novice