Na prvi dan novega leta se bo mariborski motociklist Simon Marčič odpravil na pot proti Savdski Arabiji, na svoj šesti reli Dakar. Pred odhodom je zatrdil, da je dobro pripravljen. Tokrat si želi stopničk.

Med 5. in 17. januarjem se bo v Savdski Arabiji odvil reli Dakar, ena najtežjih vzdržljivostnih dirk na svetu. V 12 etapah in z enim dnevom počitka bodo tekmovalci prevozili približno 7.500 kilometrov, večinoma po puščavi. Edini Slovenec, ki se bo dirke udeležil, je Simon Marčič.

37-letni mariborski motociklist je letošnji Dakar s padcem in okvaro motorja zaključil predčasno. Tokrat si želi stopničk, saj je odlično pripravljen, poleg tega pa bo nastopil z novim motociklom, repliko tovarniškega reli dirkalnika.

Vir: Dakar Rally

Puščavam je v naši bližini še najbolj podoben otok Rab

»Letos se počutim super. V pripravljalnem obdobju sem zelo dobro treniral, tako da sem poln energije - za razliko od katerega drugega leta, ko sem se malo pretreniral. Moje zdravstveno stanje je dobro, letos nisem imel nobene poškodbe,« je dejal Simon Marčič.

V celotni sezoni priprav je opravil okoli 300 ur na motorju, prevozil okoli 3.500 kilometrov na kolesu in veliko hodil v hribe.

»Največjo razliko pa je morda naredilo to, da sem spremenil koncept treningov. Zamenjal sem trenerja, zdaj delam z Markom Pokleko. Delala sva na eskplozivnosti in intervalnih treningih,« je povedal športnik.

Simon Marčič vsako leto trenira tudi na hrvaškem otoku Rabu. »Puščav oziroma suhih območij mi nimamo, je pa Rab temu še najbolj podoben. Tudi klima je tam ugodna, še pozno jeseni je tam kolikor toliko toplo. Tako lahko dneve izkoristimo od jutra do večera. Za trening primeren teren se da najti tudi drugod na Hrvaškem, pa na Madžarskem,« je razkril motociklist.

Sipine se je treba naučiti brati

Med pripravami je motociklist skušal kar najbolje dobiti občutek za vožnjo po mivki, je povedal: »Vedeti je treba, kako motor pleše, kako ga moraš na nekaterih delih pustiti in tako dalje. Sipine so pravzaprav hribi iz mivke. Je pa vsaka puščava, v katero prideš, drugačna. Sipine se moraš naučiti brati in približno predvideti, kje bi pesek lahko bil mehak in kje trd.«

Tokrat bo Dakar potekal po Savdski Arabiji. »Morda bo dirka zdaj spet podobna staremu Dakarju, ki je bil v Afriki. Zadnja leta je namreč reli potekal v Južni Ameriki. Prvi deli naslednjega relija Dakar, ob morju, bodo potekali po kamniti puščavi, v drugem delu pa nas čakajo predvsem sipine,« je razložil Simon Marčič.

Foto: Denis Janežič (Facebook stran Simon Marčič Racing)

Na svojem šestem reliju Dakar bo nastopil z novim motorjem

»Že v letih od 2014 do 2018 sem imel repliko tovarniškega reli dirkalnika, prvič pa imam konkurenčen material. Lani sem nastopil s predelanim motorjem, nov motor pa je res nov svet. Osem let razvoja, kolikor je preteklo med prvim in tem motorjem, se res vidi. Zelo velik korak naprej so naredili, motor je zelo vozen,« je zagotovil Mariborčan.

V Marčičevem razredu je prijavljenih 42 dirkačev, kar je največ v zadnjih letih. Gre za kategorijo brez asistence oziroma pomoči mehanika. »Za primerjavo: prvo leto nas je bilo devet,« je dejal motociklist.

Pri odstopu ni bolela poškodba, ampak srce

Simon Marčič se je na reliju Dakar preizkusil že petkrat. »V mojih dosedanjih poskusih na Dakarju sem dvakrat odstopil zaradi poškobe - enkrat po svoji krivdi, enkrat ne. Odstopil sem tudi že zaradi tehnične okvare, dvakrat pa sem dirko končal. Najtežje je, ko odstopiš tik pred koncem, kot se mi je zgodilo leta 2017. Cilj že držiš za rokav, pa se ti izmuzne. Takrat boli - pa ne poškodba, ampak srce,« je priznal motociklist.

Tokrat si želi stopničk, je povedal: »Potihoma sem si tega želel že v prejšnjih letih, vendar imam zdaj res material za to. Upam, da bom imel tudi nekaj športne sreče. Izkušnje imam, obvladovanje navigacije sem dopolnil. Z optimizmom gledam naprej.«

Razkril je, da so ključ do uspeha dobra fizična in psihična pripravljenost, dobro znanje navigacije, doslednost in zbranost, pa tudi malo športne sreče.

Za konec je Simon Marčič povedal, da je reli dirkanje njegova strast: »Tistih nekaj dni trpljenja odtehta vse leto, ko lahko delaš tisto, kar res rad delaš.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Vsaj na cilj naj pride.Srecno

Kritik (nepreverjen)

Kdo pa so motoristi ,ki uničujejo Pohorje preganjajo živali in ljudi ?

Johnny Bravo (nepreverjen)

Se samo meni zdi ali ima res na hrbtu številko 79, na motor pa je prilepil 97?

Starejše novice