Na današnji dan, pred natanko dvajsetimi leti, se je za vijoličasti klub začel začetek serijskega zbiranja naslovov in obuditev danes tako prepoznavnega »Maribor, šampion!«, zapisujejo na uradni spletni strani NK Maribor.

Konec poletja 1999 je NK Maribor, ki se je takrat v evropskih tekmovanjih imenoval NK Maribor Teatanic, doživel prvi velik uspeh slovenskega klubskega nogometa, in sicer z uvrstitvijo v Ligo prvakov.

Maribor je v drugem kvalifikacijskem predkrogu v Ljudskem vrtu premagal belgijskega prvaka KRC Genk (5:1) in čeprav je v povratni tekmi kazalo bolje Belgijcem (0:3), poraz ni mogel preprečiti napredovanja. Na mariborskem letališču je tako zgodaj zjutraj nogometaše pričakalo kar 500 navijačev.

»Potem pa nepozabna noč v Lyonu in po zmagi z 1:0 (Filipović) je bila najtežja misija, kako priti do vstopnic za povratni obračun v Ljudskem vrtu. Ob začetku predprodaje so mnogi prebedeli noč na prostem, pred blagajnami. Le najvztrajnejši so si zagotovili mesta na tribunah, v splošni evforiji na igrišču pa so se vijol’čni bojevniki pod vodstvom Bojana Prašnikarja primerno oddolžili za vso podporo,« zapisujejo na klubski strani.

NK Maribor Teatanic je proti francoskemu Lyonu odigral eno svojih najboljših tekem – z zadetkoma Šimundže in Bulajića so tako slavili z 2:0. Ob boku slednjih pa so se borili tudi Simeunovič, Židan, Vugdalič (Filekovič), Čipi, Galič, Šarkezi, Balajić (Karič), Sešlar, Djuranovič, Šimundža (Filipović) in Bozgo.

»Žreb v Monte Carlu nam je nato namenil skupino A, kjer so čakali Lazio, Dinamo Kijev in Bayer Leverkusen. Senzacij kar ni bilo konec. Z zmago v Kijevu z 1:0 (Šimundža) smo se po uvodnem krogu celo znašli na prvem mestu, do konca tekmovanja pa smo prišli do točke še v Leverkusnu in se nadvse častno poslovili.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice