Mariborska smučarska šampionka Ilka Štuhec je v Mariboru prvič za slovenske medije predstavila potek njenega okrevanja po strgani križni vezi v levem kolenu.

Ilka Štuhec dobro opravlja težko nalogo dolgega okrevanja po strgani prednji križni vezi na levem kolenu. V to smo se lahko prepričali na današnjem treningu v Pesnici, ki smo ga obiskali, Ilka pa je dobre misli delila tudi na popoldanskem druženju z mediji. Od poškodbe in operacije je minilo približno mesec in pol, a spomini na tisti usodni trening so še kako sveži.

»Bil je velik šok. Vse skupaj je zelo neprijetno, ampak to je del športa. Vem, da sem sama naredila napako in takoj sem vedela, da nekaj ni v redu. Pozneje je to potrdila tudi magnetna resonanca. Morala sem se sprijazniti s tem in se ozreti naprej,« je uvodoma povedala smučarska šampionka.

Niti pomislila ni, da bi izbrala bližnjice

Operacijo je opravila pri priznanem zdravniku Niklausu Friedrichu. Dobila je prvi prosti termin in že nekaj dni po poškodbi uspešno prestala operacijo ter dobila novo križno vez. Po operaciji pa se je zanjo vse začelo dogajati dokaj hitro. »Hitro sem lahko šla domov. Tudi fizioterapijo sem lahko opravila že naslednji dan,« je povedala Ilka Štuhec, ki vsakodnevno trdo trenira s pomočjo svoje kineziologinje Anje Šešum in fizioterapevtke Darje Kramberger, pri kateri opravlja rehabilitacijo v Pesnici.

»Sama čutim koliko lahko zdaj že dodajam, improviziram. Rehabilitacija poteka dobro, je pa ta rehabilitacija najtežja za mojo glavo. Noga je že super,« je priznala Ilka Štuhec.

Ponujale so se ji tudi možnosti za rehabilitacije, po katerih bi morda lahko še ujela nastop na prihajajočih olimpijskih igrah. A Štuhčeva je odločno povedala, da na to ni niti pomislila, saj dobro ve, kaj potrebuje njeno koleno. Pomembnejša je dobra in morda malo daljša rehabilitacija, saj bi v nasprotnem primeru lahko več izgubila kot dobila.

»Cilji na tokratnih olimpijskih igrah so bili zelo visoki. In če tam nimam šans, da kaj dosežem, nimam tam kaj iskati,« je bila jasna Mariborčanka.

Mišice so ostale, preseneča iz dneva v dan

Njena fizioterapevtka Darja Kramberger, s katero že tretjič sodeluje po poškodbi križne vezi, je povedala, da gre okrevanje Štuhčeve po načrtih. Poudarila je dobro sodelovanje tudi s kineziologinjo Anjo Šešum, s katero se dobro dopolnjujeta in prenašata svoje znanje za čim bolj uspešno okrevanje levega kolena mariborske smučarke. Krambergerjeva je povedala, da se morajo boriti, a da je bilo pri prvih dveh poškodbah kolena, ki ju je utrpela Ilka, koleno veliko bolj poškodovano.

Konec januarja bo okrevanje Štuhčeve v celoti predano v roke Anje Šešum. Ta se je zahvalila Krambergerjevi, da lahko tako tesno sodeluje pri Ilkini rehabilitaciji, saj tako bolje spoznava njeno koleno, tako pa bo še lažje načrtovati prihajajoče treninge.

»Ilka je odlično pripravljena. Mišice so ostale, preseneča me iz dneva v dan. Treningi potekajo skoraj enako dolgo kot pred poškodbo,« je povedala kineziologinja Anja Šešum.

Letošnja sezono zagotovo izgubljena

Ilka Štuhec je še enkrat poudarila, da se v letošnji sezoni ne bo vrnila v tekmovalni pogon. Želja je sicer prisotna, a realnost je nekaj drugega. S tem se je sprijaznila, čeprav bi sama najraje na sneg šla že prejšnji teden. Za zdaj ji je dovolj, da se lahko normalno obuje in se malo sprehodi. V procesu okrevanja si ne želi zadajati nobenih mesečnih načrtov, temveč se bo ozirala le na stanje svojega kolena. Dokler ne bo povsem pripravljena, se ne misli vrniti v tekmovalni pogon, saj cilja le na najvišja mesta.

Med okrevanjem ima tudi posamezne slabe trenutke, a njena fizioterapevtka je ob tem povedala, da Štuhčeva trenira veliko boljše in hitreje, kot pri prvih dveh poškodbah kolena. V kakšnem stanju je njeno levo koleno bo čez dobra dva tedna preveril tudi zdravnik Friedrich, s katerim je tudi sicer Štuhčeva v stalni navezi.

Zveza ne izpolnjuje obveznosti

Na novinarski konferenci je Ilka Štuhec razkrila tudi razočaranje nad Smučarsko zvezo Slovenije, ki se je v mesecu septembru pohvalila, da je z našo najboljšo smučarko sklenila pogodbo o sodelovanju. Zdaj, ko Mariborčanka okreva po poškodbi, pa je prepuščena sebi.

»Želela bi si, da bi se tudi oni kdaj držali stvari, ki so tam napisane.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice