Foto: Facebook Disc Golf Pomurje
V soboto in nedeljo, 11. in 12. maja, bo Mariborsko Pohorje prizorišče mednarodnih tekmovanj v disk golfu.

Disk golf turnir na Arehu bo potekal v sklopu turneje DiscOver Balkan Disc Golf Tour 2019, ki pod tem imenom združuje tri turnirje: turnir v Srbiji, v Beogradu, 8. in 9. junija, in turnir na Hrvaškem, v Platku, 7. in 8. septembra.

Turnir na Arehu organizira Disk golf klub Pomurje, Športno društvo ABC in Frizbi zveza Slovenije v sodelovanju z občino Ruše, ki bo po zimski sezoni igrišče te dni ponovno vzpostavila. Turnir se organizira s ciljem popularizacije disk golfa in krepitve vezi med že obstoječimi skupnostmi in igralci.

Organizatorji na dvodnevnem turnirju pričakujejo do 50 igralcev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Srbije, nekateri med njimi so tudi vrhunski igralci disk golfa v Evropi. V soboto bodo odigrali dve rundi z začetkom ob 9.30, v nedeljo pa se ob isti uri začne tretja runda, ki ji bo okrog 14. ure sledil finale najboljših igralcev. Vsak dan po turnirju bo obiskovalcem omogočen preizkus v igri.

Uporaba diskov različnih oblik in tež

Disk golf je šport, ki je po pravilih podoben tradicionalnemu golfu, le da namesto palice in žogice igralci uporabljajo diske različnih oblik in tež. Disk golf ‘luknja’ pa je tako imenovan koš, ki disk ulovi med letom. Zmagovalec runde disk golfa je igralec, ki progo odigra v najmanj metih. Disk golf zagotavlja trening celega telesa, aerobno vadbo, ki pomeni zelo malo tveganja za telesne poškodbe in spodbuja kombinacijo fizičnih ter umskih sposobnosti. Povečuje sposobnost koncentracije, razvoj samozavesti, potrpljenja, fair playa, ponuja športno udejstvovanje in sprostitev v naravi.

Disk golf vsako leto bolj priljubljen

Zaradi dostopnosti je disk golf vse bolj priljubljen tudi v Evropi. V njem lahko uživajo ljudje vseh starosti, se z njim ukvarjajo tekmovalno ali rekreativno, nanj lahko gledamo tudi kot sprehod v naravo z dodatnim izzivom. Začetni stroški nakupa opreme so dosegljivi praktično vsakomur, igrišča pa so ponavadi del mestnih ali športnih parkov in dostopna širši javnosti.

Prestolnica disk golfa je Finska

V Evropi je prestolnica disk golfa Finska z več kot 700 igrišči, ki jih uporablja več kot 200 ljudi in kjer se jih vsako leto na novo postavi več deset. Iz severnih Evropskih držav se šport širi v večja mesta srednje Evrope, na Dunaj, v Graz, Budimpešto in  Prago, pa tudi v manjša mesta in kraje, še posebej tja, kjer želijo prebivalcem in obiskovalcem ponuditi dodatnih športnih aktivnosti.

Veliko igralcev zaradi disk golfa potuje v različne države in tudi kontinente. Ker so turnirji večdnevni, to pomeni tudi nočitve pri lokalnih ponudnikih in raziskovanje območja, pokrajine ali države. Vse več ponudnikov in organizatorjev ponuja zraven turnirjev širše zasnovane turistične pakete, v katere se vključuje lokalne ponudnike območja s paketi za vso družino in prijatelje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice