FOTO: Jure Banfi
Po Mariboru se je z izjavo za javnost glede sodniškega kriterija v Prvi ligi Telekom Slovenija oglasila tudi soboška Mura. Mariborski sodnik Slavko Vinčič na tekmi z Rudarjem pokazal dva rumena kartona, a igralca ni izključil.

Mura je včeraj odigrala srečanje v Velenju, ki ga je proti Rudarju izgubila z 1 : 0, ponovno pa se o tekmi veliko govori o sojenju. V taboru črno-belih ne bodo več molčali. Črno-beli so imeli letos že kar nekaj 'težav' s sodniki, saj so ti neposredno krojili končni izid srečanja. Na obeh tekmah z Olimpijo, bi črno-beli lahko oziroma morali dobiti enajstmetrovko, tudi sojenje na prvi spomladanski tekmi v Mariboru je vzbudilo obilo negodovanja iz obeh taborov.

Pokazal dva rumena kartona, zabeležen le en

Za nov val ogorčenja pa je včeraj poskrbel mariborski sodnik Slavko Vinčič, ki je, kot se je zdelo, pokazal dva rumena kartona Davidu Kašniku, a si očitno premislil in kapetana Rudarja ni izključil. V tisti akciji je porumenel tudi David Hrubik, rumenega kartona domačega igralca pa niti ni v zapisniku na uradni spletni strani Prve lige. Sporno akcijo si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Mura: Nismo deležni enakopravnega sojenja

V taboru Mure so se odločili, da ne bodo več tiho in so spisali izjavo za javnost, ki jo objavljamo v celoti.

»Spoštovani, 

v NŠ Mura spremljamo sojenje na tekmah 1. lige Telekom Slovenije in na tekmah našega kluba. V NŠ Mura se sicer ne želimo javno opredeljevati in ocenjevati dela sodnikov, saj verjamemo da Nogometna zveza Slovenije in sodniška organizacija temu pomembnemu področju namenjata veliko pozornosti. 

Kljub temu pa menimo, da po včerajšnji tekmi z velenjskim Rudarjem, moramo opozoriti na sojenje, ki v najmočnejši ligi državnega nogometnega prvenstva bistveno vpliva na rezultate v tekmovanju, ki postaja vse privlačnejše. 

Po uvodnih treh krogih spomladanskega dela prvenstva menimo, da naš klub ni deležen enakopravnega sodniškega kriterija, ki je pomembno vplival na razplete tekem z nekaterimi uglednimi slovenskimi klubi. 

Na primer, na zadnji tekmi v Velenju, je v 20. minuti srečanja David Kašnik nad Žanom Karničnikom storil prekršek, glavni sodnik srečanja Slavko Vinčić pa drugega rumenega kartona ni pokazal igralcu, ki je storil prekršek, ampak Marku Ćošiću. Ob tem je glavni sodnik srečanja pokazal še en rumeni karton, ki v zapisniku na uradni spletni strani Prve lige niti ni zabeležen. Ta primer kaže na upravičeno domnevo, da bi se srečanje, v primeru drugačnih sodniških izključitev, lahko končalo drugače. 

Ponosni smo, ko slišimo, da NŠ Mura predstavlja poživitev za slovenski klubski nogomet, vseeno pa ostaja slab občutek, da se sodniške napake v škodo novinca v prvoligaški druščini, dogajajo prepogosto. 

V NŠ Mura si želimo, da se pozitivna podoba rastoče slovenske prve lige, povezuje z atraktivnimi tekmami, dobrem navijanju, obiskih na stadionih, kar predstavlja zdrave temelje za razvoj slovenskega nogometa. Žal pa pozitivne razprave o slovenskem nogometu v zadnjem času prevečkrat preglasijo tiste o sojenju. 

Zato upamo, da bomo o stanju odkrito spregovorili in se seznanili z ukrepi, da bi bilo takšnih razprav manj, pozornost pa bo usmerjena v napete dvoboje vedno bolj konkurenčne prve slovenske nogometne lige. Nogometna zveza si prizadeva ustvarjati dobre pogoje za slovenski nogomet, zato upamo, da bo temu sledila tudi sodniška organizacija s primernim odzivom in predstavitvijo ukrepov, ki bi trenutno stanje izboljšali. V dobro kluba, v dobro slovenskega nogometa in v dobro vseh, ki imajo radi nogometno igro. 

Športni pozdrav, 
Upravni odbor NŠ Mura.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Poznavalec sojenja (nepreverjen)

Naši sodniki so slabi, zelo slabi! Potem vsemu skupaj pa še doda sodniška organizacija pa dobimo to kar imamo. Delegati tekem previsoko ocenjujejo sojenje sodnikov zato, da dobijo priložnost v Evropi.

Starejše novice