Foto: Miloš Vujinović
Čeprav niso slavili zmage, so obeti po uvodni predstavi Mariborčanov dobri, Štajerci pa so si v dvoboju z beloruskim prvakom ustvarili nekaj lepih priložnosti. Kako sta tekmo videla Radovan Karanović in Gregor Sikošek?

Mreži v Ljudskem vrtu sta resda mirovali, kljub temu pa je dobrih 6500 gledalcev videlo zanimivo nogometno predstavo.

Maribor in Šahtar sta se razšla brez zadetkov, oba stratega pa sta imela svoje razloge za zadovoljstvo. Gostje so iz Ljudskega vrta odnesli celo kožo, vijoličasti pa so s poletno igro navdušili predvsem v prvem polčasu.

V prvi polovici slovensko-moldavskega spopada je na levem krilnem položaju blestel mladi Ivan Brnić. Bivši up Hajduka je s hitrim korakom in potezami kot blisk švigal mimo nasprotnih branilcev.

Dalmatinec je pripravil nekaj obetavnih situacij, pristaši Maribora pa lahko obžalujejo predvsem poskusa iz prvega in drugega polčasa, ko se je v obetavni situaciji znašel Roko Baturina.

Najlepša priložnost tekme je pripadla Roku Sirku, ki je po predložku z leve strani igrišča v izdihljajih obračuna zatresel okvir gola.

Rezultat in igra sta dobro izhodišče

»Na koncu moramo biti zadovoljni tudi z neodločenim rezultatom, saj je ekipa Šahtarja v tekmovalnem ritmu, mi pa smo si ustvarili nekaj lepih priložnosti, iz katerih bi morali zadeti. 

Imamo dobro izhodišče, na povratni tekmi pa bomo naredili vse za napredovanje,« je po tekmi dejal Radovan Karanović.

Strateg Štajercev, ki je včeraj debitiral na mednarodnem odru, je priznal, da po takšnih priložnostih ni bilo možno ostati miren, obžaloval pa je, da kateri od strelov ni končal v golu nasprotnika.

Karanović je kljub obžalovanju v nadaljevanju novinarske konference izpostavil nekaj pozitivnih videnj z včerajšnjega obračuna:

»Izhajam iz tega, da smo imeli malo časa, da se predstavimo na tekmi tako, kot smo se. Biti moramo zadovoljni s tem, da so fantje prišli do priložnosti. 

Pričakujemo pa, da se bo moralo odpreti nekomu od novincem kot tudi tistih, ki so tukaj že od prej. Na koncu ni pomembno, kdo doseže zadetek, šteje zgolj to, da napredujemo.«

Na Beloruse so se dobro pripravili

»Dobro smo analizirali nasprotnika. Že pred tekmo sem dejal, da jim moramo vsiliti naš način igre, saj v beloruskem prvenstvu veljajo za ekipo, ki vodi igro. 

Zaradi tega smo tekmo obrnili v našo smer, se pa glede fizične priprave ne moremo kosati z moštvom, ki je v tekmovalnem procesu. 

Reprezentanti so se nam pridružili kasneje, nekateri novinci pa niso bili v tekmovalnem ritmu. Če pogledam celotno sliko, fantom čestitam za predstavo,« je dejal Karanović.

Trener Maribora je od prve minute v igro poslal kar tri debitante, v vijoličastem, v preteklih dneh že nekajkrat omenjeno trojico BBB v sestavi Roko Baturina, Ivan Brnić in Marko Božić

S svojo igro je predvsem v prvem polčasu izstopal Ivan Brnić, ki je s svojimi prodori gledalce puščal odprtih ust. Tudi Karanović je dejal, da je omenjeni trio navduševal že tekom priprav:

»Niso me presenetili, že na pripravljalnih tekmah smo opazili, da se dobro ujamejo v napadu. Tudi zaradi tega smo vztrajali pri tej postavi. 

Je pa nasproti stal tekmec z veliko individualne kakovosti in se nismo upali zaleteti na silo. Fantom čestitam, saj z izjemo 20 minut drugega polčasa nismo trpeli. Če bi dosegli zadetek, bi tekma verjetno šla v drugačno smer.«

Prvi polčas, ki obeta

»Nasprotnika smo dobro analizirali. Dejansko smo točno vedeli, kako bodo igrali in tako se je tudi izkazalo. V prvem polčasu smo odigrali zelo dobro, imeli smo več priložnosti, vendar žal nismo zabili. 

Slabše smo vstopili v drugi polčas, bili smo preveč neaktivni. Kljub temu smo imeli priložnosti, ki jih je potrebno izkoristiti na tem nivoju. V drugo tekmo lahko gremo pozitivni,« je tekmo ocenil Gregor Sikošek.

Bočni branilec je bil med najboljšimi možmi na zelenici, tudi po njegovih besedah pa je zmanjkala zgolj pika na i. Posavski dnevnik verjame, da lahko ekipa izgubljeno nadoknadi na povratnem srečanju.

Sikošek je ob tem dodal, da je zadovoljen tudi z remijem, med vrsticami pa je namignili, da Štajerci na prvi evropski preizkušnji v letošnji sezoni niso pokazali vse adutov.

»Zagotovo bi si želeli, da bi Ljudski vrt zapuščali z vodstvom. Izid 0:0 je aktiven rezultat, povratna tekma bo odigrana na nevtralnem nivoju.

Dogovorili smo se, da skozi celotno srečanje igramo z glavo. To smo poskušali, vemo pa, da v nogometu ničesar moč pripraviti vnaprej.«

Verjame, da bo lažje, ko se bodo novinci sprostili

Sikošek je predvsem v prvi polovico tekme na levi strani igrišča odlično sodeloval z novincem Ivanom Brnićem, ki ga je po tekmi pohvalil tudi posavski branilec.

Osemindvajsetletnik je prepričan, da lahko letošnja ekipa Maribora prikazala še boljše igre od lanskoletna, v kateri je v napadu kraljeval Ognjen Mudrinski:

»Morda je tudi zaradi odhodov, bi pa dejal, da zdaj prihajamo v več priložnosti, saj smo bolj gibljivi v napadu, v obrambi pa lahko igramo tudi visoki 'pritisk'. Verjamem, da bo vse to steklo, ko se bodo sprostili tudi novinci.«

Nekdanji nogometaš Krškega, Kopra in Domžal poudarja, da je recept za ponovitev največjih uspehov Maribora znan. Tako so Mariborčani igrali že v preteklosti, ko so dosegali največje uspehe:

»S tako miselnostjo smo šli že od pričetka tekma, saj vemo, kako je Maribor prihajal do evropskih uspehov. Igrati je potrebno z glavo, zgubljenost ne pride v poštev. V zadnji minuti smo imeli še lepo priložnost, ki jo je potrebno potrpežljivo čakati in jo izkoristiti.«

Bodo Mariborčani belorusko mrežo zatresli v prihodnjem tednu, ko bo povratna tekma odigrana v Turčiji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JON (nepreverjen)

Slabo kaže saj so Mb napadalci izredno nerodni. Golgeterji se rojevajo a tile so le natrenirani 'napadalci'!

Starejše novice