Klubski koeficient, ki ga klubi zbirajo v evropskih tekmovanjih, določa, ali se pri žrebu ekipa znajde v vlogi nosilca. Preverili smo koeficiente domačih klubov, ki so odraz njihovih iger v evropskih tekmovanjih. 

V zadnjih petih sezonah je daleč največ točk zbral NK Maribor, in sicer znaša koeficient štajerskega ponosa 22,5 točk. Ostalih šest klubov, ki je v enakem obdobju zastopalo slovenske barve v Evropi, je skupaj zmoglo 7,75 točk. 

Maribor je v navedenem obdobju dvakrat igral v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, eno sezono pa je uspel celo prezimiti v Ligi Evropa. Prav točke, ki jih je klub zbral v sezoni 2013/14, ne bodo upoštevane pri žrebu evropskih tekmovanj za sezono 2019/20.

Torej bi bilo za Mariborčane zelo pomembno, da v letošnji sezoni zberejo čim več točk, sicer se bo klubski koeficient v naslednji sezoni nekoliko znižal. 

Pogled na aktualno lestvico evropskih klubov upravičeno navdaja NK Maribor in njegove navijače z veliko mero ponosa. Namreč klub zaseda odlično 64 mesto in v hrbet mu gledajo eminentni klubi kot so Inter, Feyenoord ali Dinamo Zagreb. Nasploh je NK Maribor za sabo pustil vse klube s področja nekdanje Jugoslavije. Domžalski prvoligaš, ki je nesrečno končal letošnjo evropsko sezono, se nahaja na 294 mestu, medtem ko aktualni slovenski prvak zaseda mesto številka 301. 

Nasprotnik NK Maribor v tretjem krogu kvalifikacij za ligo Evropa zaseda 265 mesto s koeficientom 0,25. Vendar je potrebno upoštevati, da škotski velikan zaradi finančnega zloma štiri sezone ni igral v domači elitni ligi in se je šele preteklo leto vrnil v evropska klubska tekmovanja. Gotovo koeficient Glasgow Rangers ni realni pokazatelj moči kluba.

Kakšna bo letošnja evropska sezona?

Po izpadu Rudarja in Domžal sta na evropski sceni ostala le še Maribor in Olimpija. Oba sta si že zagotovila 1 točko za klubski koeficient. Seveda pa si želimo, da bi oba kluba v naslednjih tednih dodala še kakšno točko. 

V evropskih tekmovanjih pa ne štejejo zgolj točke. Uvrstitev v skupinski del Lige Evropa prinaša nagrado v višini 2,92 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dk (nepreverjen)

Vijolčna je ljubezen večna.

Starejše novice