Lepo osvetljenih stopnic letos ne bomo občudovali (foto: Marko Pigac).
Prireditev se začne v soboto, 10. oktobra ob 10. uri, ko bo start otroških tekov. Zaradi lažje izvedbe dogodka ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom so prijave izključno možne preko spletnega obrazca.

Tradicionalni tek po 454 stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo, bo Univerzitetna športna zveza Maribor, bolj znana pod sloganom Zdrava zabava, tako vsaj upajo, uspela izpeljati. Sicer v spremenjeni podobi, pa vendar. Tek bo tokrat dnevni, in sicer ga načrtujejo za soboto, 10. oktobra. 

Osnovni koncept dogodka nespremenjen

Kalvarija je hrib na severni strani mesta in stopnice predstavljajo dober vadbeni poligon mnogim rekreativcem in profesionalcem. Sicer veljajo za »peklenske«, vendar organizatorji pravijo, da je važno sodelovati in ne zmagati, zato jih lahko premagate v lastnem tempu.

Deset let zapored je bil dogodek nočne narave, tokrat pa so se organizatorji izjemoma odločili za dnevni dogodek, da bi lahko zadostili vsem ukrepom in pridobili pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje za izvedbo. Malce hudomušno so ga poimenovali 11. Seltron nočni tek na Kalvarijo podnevi.

Tekači startajo eden za drugim po stopnicah s kratkim časovnim razmikom, kategorija je le ženska in moška ter tri različne otroške. 

Otroci so izjemno ponosni, ko premagajo stopnice (foto: Marko Pigac).

»Otroške teke smo uvedli pred dvema letoma, udeležba je odlična in vzdušje fantastično, zato otroške kategorije vsekakor ostajajo tudi letos,« pravi Klemen Tasič, vodja projekta pri Zdravi zabavi. »Otroci tečejo v treh starostnih kategorijah: mini kalvarček, kalvarček ter senior kalvarček,« še doda.

Vsak v svojem tempu

Kranjčan Matjaž Mikloša ima že štiri zmage na dogodku, njegov rekord pa je neverjetnih 1:44, lansko leto pa mu ni uspelo med najboljše tri. Lanski zmagovalec Klemen Španring, je tekel s časom 1:49,18. 

Lanski rezultati ženske: 

1. Ana Čufer 2:11,33
2. Ingrid Mirnik 2:32,97
3. Anja Lončarek 2:57,85

Lanski rezultati moški:

1. Klemen Španring 1:49,18
2. Simon Kmet 1:53,32
3. Cristof Grossegger 1:57,97

Organizatorji poudarjajo – vsak, ki pride do vrha, je zmagovalec, ne glede na čas. Tudi zato vsak udeleženec prejme medaljo in pa darilo.

Zaradi specifične situacije bo letošnji tek izveden pod posebnimi pogoji. Kot povsod velja, organizatorji pozivajo udeležence, da se prireditve udeležijo le zdravi posamezniki. Uporaba zaščitnih mask je na prireditvenem prostoru obvezna razen v času aktivnega teka. Prireditveni prostor bo ograjen s posebej označenim vhodom in izhodom, gibanje v njem pa bo omejeno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Samo da se dogaja in tradicija nadaljuje.Pohvalno

Starejše novice