Slika je simbolična.
Mura, Maribor in Celje bodo letos združili moči, ko je govora o odhodu na priprave v Turčijo. Sicer rivali na igrišču, bodo na priprave odpotovali skupaj, z istim čarterjem in s tem tudi prihranili nekaj denarja.

Že v lanski sezoni so nogometaši Maribora in Celja skupaj odpotovali na priprave v Turčijo in si s tem razdelili stroške čarterja. Letos se do štajerskemu duetu pridružila tudi Mura. Odhod na priprave je predviden 20. januarja, vrnitev v Slovenijo pa 1. februarja.

Črno-beli se v Turčijo odpravljajo četrto leto zapored. Prvič je četa Anteja Šimundže tja odpotovala že v drugi ligi, Turčija je nato postala stalnica. Podobno je tudi v Mariboru, ki se letos tja odpravljajo že desetič. 

»Turčija je idealna destinacija za opravljanje intenzivnih priprav v zimskem obdobju. Prijetne temperature, številne vadbene površine, veliko ekip, ki so v istem obdobju na pripravah pa omogoča veliko izbiro nasprotnikov za organizacijo pripravljalnih tekem. Tudi cena je, v primerjavi z nekaterimi bližnjimi destinacijami, ugodnejša,« so nam o odločitvi o ponovni poti v Turčijo povedali v soboškem prvoligašu. 

Nižji stroški, lažja pot v Turčijo

Čeprav so na terenu nasprotniki, pa bodo Mura, Maribor in Celje, tudi zavoljo ekonomskega vidika, tokrat sodelovali.

Ob čarterskem letu je strošek ob predpostavki, da je letalo v celoti zasedeno, nižji, kot pa je to v primeru potovanja z rednimi linijami.

Prav tako predstavlja let iz Maribora in v Maribor nižji strošek transferja in olajšan prehod na in iz letala.

»Slovenski klubi smo s solidarnostjo in skupnim delovanjem postavili temelje za ponovni zagon nogometa na slovenskih igriščih ob izbruhu pandemije ter ves čas o aktualnih temah redno komunicirali ter iskali skupne rešitve. Klubi smo najpomembnejši deležniki v nogometu in iz tega razloga je še toliko bolj pomembno naše sodelovanje, ki se odraža na različne načine. V tem primeru tudi s skupno potjo treh klubov na priprave, kar pomeni v teh negotovih časih dragocen prihranek pri stroških, namenjenih za priprave,« pravijo v taboru vijoličastih.

Dodatni organizacijski zalogaj

Seveda pa bo letos organizacija celotnih priprav večji zalogaj, kot leta prej. Smo pač še vedno v času, ko svetu 'vlada' epidemija koronavirusa.

»Pri organizaciji in sami izvedbi priprav bo potrebno zagotoviti vse standarde in predpise, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje in tudi UEFA iz športnega vidika. Opravljena bodo testiranja, ekipa bo v izolaciji, organizacija bo terjala dodatno delo strokovne službe. Spoštovati bo potrebno lokalne predpise, delna negotovost pa obstaja, ker nihče ne ve, kakšna bo situacija 19. januarja,« pravijo v Muri.

V Mariboru bodo prav tako opravili testiranje, na letalu bodo lahko samo osebe z negativnim rezultatom testa.

»To velja kot pogoj za vstop v državo tudi za preostale udeležence ekip, ki bodo dopotovali v Turčijo in s katerimi se bomo pomerili na pripravljalnih tekmah, kar pa denimo ne velja za pripravljalne preizkušnje, ki bi bile v enakem obdobju organizirane na domačih tleh, tako da se bodo na pripravah znašli samo zdravi nogometaši in predstavniki klubov. Protokolu in vsem ukrepom za zajezitev novega koronavirusa v Turčiji sledijo na visokem nivoju,« še razkrivajo. 

Mehurček bo poskrbel za večjo varnost

Že pred koronačasi je veljal v tamkajšnjih hotelih izjemno strog režim vstopa, ki je bil nehotelskim gostom omogočen le z redkimi izjemami. 

»Tokrat v hotelu ne bo zunanjih gostov, tako da bo bivanje potekalo v strogem mehurčku in v skladu s posebnimi pogoji, ki jih narekuje epidemija novega koronavirusa. Glede na to, kako strog bo mehurček, lahko ocenimo z epidemiološkega stališča, da bodo priprave v Turčiji varnejše, kot bi bilo v tem času bivanje doma, kjer bi bilo socialnih stikov neprimerno več in to z osebami, ki nimajo negativnega testa,« pravijo v Mariboru.

Muraši bodo v Turčiji odigrali tri pripravljalne tekme, Maribor se bo pomeril proti štirim nasprotnikom. Ob vrnitvi v domovino pa seveda sledi novo testiranje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Logicno in pravilno.

Starejše novice