Foto: Jure Banfi
Pojasnilo Nogometnega kluba Maribor po pojasnilu Nogometne zveze Slovenije v povezavi z disciplinskim postopkom

Nogometni klub Maribor se je v daljšem zapisu odzval na odziv Nogometne zveze Slovenije v zvezi z disciplinskim postopkom.

Njihov odziv, ki je dostopen tudi na uradni spletni strani Nogometnega kluba Maribor, objavljamo v celoti.

»Glede na neresnice, nanizane v pojasnilu Nogometne zveze Slovenije o disciplinskem postopku zoper Nogometni klub Maribor, objavljenem na www.nzs.si, dne 17. marec 2022, posredujemo pojasnilo Nogometnega kluba Maribor.

Ko je večkrat izgovorjena ali zapisana, laž lahko postane resnica. Kar je zelo nevarno. Ko se to zgodi, je prepozno. Zato smo se za ohranjanje klubske integritete in za ustrezno obveščanje nogometne javnosti dolžni odzvati.

Pri dopisih organizacij moramo ločevati med PR sporočili in zapisi z dejstvi, ki so zlahka preverljiva. Dovolj je pogledati k eni izmed prejšnjih kršitev. Z zelo podobnim primerom smo se srečali v spomladanskem delu sezone 2016/17. Ta primer ovrže trditve krovne nogometne organizacije.

Zapisano, da je 48-urni rok za oddajo pritožbe stalna praksa glede na zahtevnost postopka, ne drži.

Je res, da disciplinski pravilnik dovoljuje podaljšanje roka iz 24 ur na več, vendar se krovna nogometna organizacija do prejšnjega tedna vselej te prakse ni posluževala, zato je trditev, da gre za stalno prakso, laž. Dovolj je pogledati primer, povezan s tekmo 31. kroga 1. SNL Olimpija – Maribor v omenjeni sezoni.

Objavljamo sosledje dogodkov:

  • 29. april 2017: derbi, na katerem je prišlo do resnih neredov, v katere sta bili vpleteni obe organizirani navijaški skupini;
  • 4. maj 2017: obvestilo o uvedbi disciplinskega postopka zoper Nogometni klub Maribor, s predpisanim 24-urnim rokom s pravico do izjave;
  • 6. maj 2017: tekma 32. kroga 1. SNL Maribor - Gorica v Ljudskem vrtu, odigrana brez omejitev ali predpisanih disciplinskih ukrepov;
  • 9. maj 2017: torej tri dni po odigrani 'vmesni' tekmi v Ljudskem vrtu sklep disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije, ki je Nogometnemu klubu Maribor poleg denarne kazni izrekel kazen s prepovedjo igranja dveh domačih tekem brez prisotnosti gledalcev na tribuni jug in tribuni sever, kar zavrača trditve Nogometne zveze Slovenije, da je Nogometni klub Maribor zavestno tvegal z aktivnostmi za tekmo proti Nogometni šoli Mura, ampak se je zgolj obrnil na sodno prakso pri izreku disciplinskih kazni na tej ravni pri isti organizaciji. Tudi v tem primeru je šlo v 32. krogu za tekmo velikega tveganja, Nogometna zveza pa takrat, torej v zadnjem resnem primeru, ni sledila zasledovanju regularnosti tekmovanja, kot so to želeli prikazati v sporočilu. Bodo morda ponovno odprli primer in našemu klubu zaradi tega odvzeli naslov državnega prvaka v sezoni 2016/17? Morda zavestno tvegamo le to.

Rekli bi lahko, da je Nogometna zveza Slovenije zavestno ali nezavestno tvegala s pojasnilom, podanim dne 17. marca 2022. Čas mineva, nekatere vloge so bile vmes spremenjene. Takrat je druga oseba opravljala naloge disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije, je pa bil zdajšnji generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije neposredno vpleten v celotno zgodbo, saj je kot vodja varnosti in integritete sestavil poročilo o dogajanju v Stožicah, kar dokazuje tudi podpis pod uradnim dokumentom.

Ko skušaš z lažmi prikrivati lastno malomarnost, dosežeš najnižjo točko delovanja. Pri Nogometnem klubu Maribor smo le nekaj ur po turbulentnem nedeljskem večeru v Ljudskem vrtu obsodili nedopustno dejanje in izrazili obžalovanje zaradi neprijetne izkušnje g. Černeta.

Zapisali smo: 'Lahko se borimo za pravico na igrišču, jezimo na klopi in tribunah, nedopustno pa je, da se ob izražanju nezadovoljstva kogarkoli ogroža, na kar opozarjamo že dalj časa v komunikaciji z navijači.'

Tako bi lahko s popolno doslednostjo dan po tekmi posredovali tudi izjavo o dogajanju na stadionu. Če bi bili pozvani. In bi kazen lahko bila izrečena prej kot 27 ur pred tekmo.

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so po neprijetnem dogodku šli v drugo smer. Sprva s čustveno interpretacijo uradnega dopisa, ki je pravni svet ne pozna. Zdaj še z lažmi glede časovnih rokov. Pri tem pa pozabljajo, da v nogometu štejejo tudi izkušnje. Na nasprotni strani jih ne manjka.

Podali smo pritožbo na oba sklepa, na odgovor še čakamo. Verjetno zaradi drugih prioritet. Morda povezanih z nogometom.«

Spomnimo. Le 27 ur pred tekmo z Muro je Nogometna zveza Slovenije izrekla kazen disciplinskega sodnika, ki je prepovedal udeležbo gledalcev na tekmi na Ljudskem vrtu.

Zaradi tega je klub ponudil povračilo denarja vsem, ki so kupili karte. Ker je bila na tekmi predvidena tudi otvoritev novih hospitality prostorov pod zahodno tribuno, so nastali veliki stroški za klub. 

Zaradi negativnega odziva je Nogometna zveza Slovenije pred dnevi podala pojasnilo, v katerem je zapisala, da se je v zadnjem času pojavilo veliko napačnih interpretacij glede časovnice poteka postopka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice