Foto: Jure Banfi
Mariborčani se tudi na večnem derbiju niso izkopali iz krize, za katero se zdi, da je vse večja. Zdaj naj bi s težjo poškodbo odpadel še Max Watson, Radovan Karanović pa po štirih porazih ostaja optimist.

Tudi proti Olimpiji ni šlo. Zmaji so Mariborčanom zadali še četrti zaporedni poraz, trenutno stanje aktualnih državnih prvakov pa najbolje odraža kar ligaška lestvica.

Vijoličasti po štirih krogih Prve lige Telemach zasedajo zadnje mesto lestvice, Olimpija pa je z zmago le še poglobilo psihološko brezno, iz katerega se nogometaši ne znajo izkopati.

Radovan Karanović je šel na novinarski konferenci še dlje, saj je priznal, da so nekateri nogometaši po novem bolečem porazu kar zajokali:

»Po novi izgubljeni tekmi ni enostavno iskati izvlečkov. Najbolj sem nesrečen zaradi igralcev in tega, kar sem videl po koncu tekme. Določeni fantje so pustili solze in pokazali, da jim ni vseeno za to, kar se dogaja. Na to sem ponosen. 

Imeli smo priložnost Vipotnika, s kančkom sreče bi se morda obrnilo v našo stran. Ne moremo reči, da smo bili v igri boljši, smo pa igro zavestno prepustili Olimpijo, glede na to, kar se dogaja. 

Če bi izkoristili to priložnost, bi to pripeljalo do drugačnega psihološkega trenutka, smo pa na našo nesrečo spet prejeli zadetek in potem je bilo vse težje.«

Šepata napad in obramba

»Smo v obdobju, ko nam ne gre v realizaciji, obenem pa prelahko prejemamo zadetke. To se odraža na zadetke, še vedno pa sem optitimističen in to želim prenesti na ekipo, neodvisno od tega, kar se govori in piše. 

Fantje si niso zaslužili takšne situacije. Vesel sem, da sta se Vidaković in Brnić danes dvignila nad nivo tega, kar sta morda sposobna. Nekaj stvari je pozitivnih, če tekmo izgubiš, pa ne moreš povedati, da je to realnost,« poudarja Karanović.

Nihanja v igri ob zgoščenem ritmu preizkušenj niso nič presenetljivega, a kaj, ko ne gre več za nihanja, ampak pravcato krizo.

Maribor ima z devetimi prejetimi zadetki najbolj luknjasto obrambo, kljub temu pa je strateg vijoličastih vnovič nekajkrat poudaril, da je kljub zahtevnemu položaju ostal optimist:

»Gre šele za začetek prvenstva. Ne glede na trenutne točkovne razlike, vem, da se bo situacija obrnila v pravo smer, ko se bo obrnila.«

Watson že odigral zadnjo tekmo v letu 2022?

»Zadovoljen sem bil z odzivom igralcev po porazu s HJK Helsinki, pokazali so karakter, brez obzira na to, da po treh porazih ni bilo lahko. 

Odziv v slačilnici naredi svoje, ko izgubiš tekmo, pride do slabe volje, so pa danes pokazali čustva, da jim ni vseeno. Vem, da gre za prizadevne fante in enkrat se mora obrniti v našo korist,« verjame trener Maribora.

Kot da težav ni že dovolj, so Mariborčani očitno izgubili še enega nogometaša. Max Watson je derbi sklenil predčasno, s poškodbo kolena pa bi lahko po besedah Karanovića že sklenil jesenski del sezone.

Trener Maribora je dodal, da naj bi si Vladan Vidaković zlomil nos, že nekaj časa pa sta na seznamu tistih, ki okrevajo po poškodbi, Martin Milec in Ažbe Jug.

V igri vijoličastih se močno pozna predvsem odsotnost kapetana Milca, ki je tudi vodja ekipe. Med tiste, ki so dvigali soigralce, smo lahko v minuli sezoni šteli tudi Ognjena Mudrinskega. Kako močno Karanović pogreša takšnega tipa igralca?

»Takšen igralec bi zagotovo prinesel še nekaj dobrih stvari, vseeno pa mislim, da se bodo novinci dvignili na nivo, da bo ekipa izgledala zelo dobro. Vodja se bo pojavil skozi tekme, nekaj se mora zgoditi, da pride do klika. 

Trenutna situacija je takšna, da nam drugega ne preostane, da gredo fantje z dvignjeno glavo v Helsinke in skušamo tam zmagati. Če v to ne bomo verjeli, se to ne bo zgodilo.«

Mora biti optimist

»Če ne bom jaz prvi optimist, bodo težko tudi igralci. Izhajam iz tega, kar smo naredili doslej in menim, da smo naredili veliko dobrega, ne glede na trenutno situacijo. 

Težave s krči so imeli nogometaši Olimpije, ne moji, tudi to nekaj pove. Tisto, kar delamo, se bo prej ali slej pokazalo, da je prav,« 53-letnik trdno verjame v delo svojega štaba in ekipe.

Ob evropskih obveznosti so padci v prvenstvu razumljivi, vendar Štajercem trenutno ne gre niti v prvenstvu niti na evropskem odru. Le ena zmaga na štirih ligaških tekmah je Maribor pahnila na dno lestvice.

Karanović zagotovlja, da se trenutno ne ukvarja s tem, če so mu šteti dnevi na mariborski klopi, se bo pa moral vsaj nekaj dni soočati tudi s pogledom na lestvico in povsem zadnjim mestom:

»To trenutno nikakor ni lep občutek, če pa bom ostal na čelu ekipe, bomo storili vse, da se to tudi zgodi.«

Foto: Jure Banfi

V boljši Maribor verjame tudi Žinič

»Cilj je bila zmaga, po porazu na tekmi s Helsinki smo vse upe polagali na to, da bi vtis popravili proti Olimpiji. Ni se izšlo po naših načrtih. Mislim, da smo na začetku tekme dobro stali v obrambi, v skladu z dogovorom. 

Ima pa ekipa že dlje časa težave s prekinitvami, znova smo tako prejeli zadetek. Ustvarili smo si nekaj priložnosti, iz katerih bi lahko zadeli in bi se lahko tekma nagnila v eno ali drugo smer, žal pa se ni v našo. 

Zdaj moramo razmišljati o prihodnosti. Čeprav nismo prikazali najboljše predstave, pa verjamem v ekipo in vem, da smo zmožni več,« je v svetlo prihodnost prepričan Andraž Žinič.

Bočni branilec, ki se je mariborskemu moštvo pridružil pred nekaj dnevi, verjame, da se bo v kratkem izboljšala tudi v realizaciji. Po mnenju Žiniča manjka več konkretnosti: 

»Skušali smo priti do priložnosti, vendar nismo bili dovolj konkretni v zadnji podaji, nismo prihajali do odprtih strelov na gol. Veliko je bilo predložkov, moramo pa delati tudi na tem segmentu, saj pridemo v zadnjo tretjino, nato pa nismo dovolj konkretni.«

V slačilnici vlada dobra energija

»Zagotovo je breme v Mariboru večje, pritisk je večji, saj gre za največji klub v Sloveniji. To se ne more primerjati z Domžalami, kjer ni navijačev in mesto ne živi s klubom. Mislim, da se bom hitro privadil na to,« pravi o razlikah razlikah o pritisku v Domžalah in Mariboru.

Prav med pristaši Maribora v teh dneh vlada precej različnih sporočil. Medtem ko je vzhodna tribuna že po evropskih tekmi s HJK Helsinki z žvižgi že v nedeljo glasno opozorila na napake, so Viole tudi včeraj ekipi in trenerju poslale sporočilo ohrabritve.

Dobro klimo v slačilnici in med tekmami hvali tudi Žinič, ki po zdrsu na deseto mesto obljublja, da bo storil vse, da se s pomočjo ekipa znova vrne na mesta, ki so jih pristaši vijoličastih že vajeni:

»V slačilnici je prisotna pozitivna energija, čeprav vemo in se zavedamo, v kakšni situaciji smo. To ni na nivoju kluba, vendar vsi verjamemo, da se bomo pobrali iz tega,« je optimist Žinič.

Tudi ta teden prinaša dvojne obveznosti. V četrtek bo odigrana povratna tekma tretjega kroga kvalifikacij UEFA Evropske lige, v nedeljo pa se bodo Mariborčani zoperstavili Domžalam.

Si upate napovedati rezultat?

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hejh (nepreverjen)

Optimist ali iluzionist. Ti da si optimist moreš imeti realno osnovo, mi pa imamo povsem nevigrano in novo ekipo, kar smo imeli je šlo, žal so od tekme z Muro in do danes menjali 70 % igralcev, novi igralci niso v tekmovalnem ritmu, so nevigrani. Tukaj bi moral odgovarjati samo eden in edini, športni direktor Šuler, ki je razbil pol ekipe, pripeljal pa igralce, ki ne morejo nositi dresa Maribora.

Starejše novice