Zlata lisica je tik pred vrati. Kljub neugodni vremenski napovedi za sobotni slalom organizatorji napovedujejo dvodnevni smučarski praznik, ki ga bodo zaznamovali tudi visoki obiski državnikov.

Priprave na 55. Zlato lisico so v zaključni fazi. Proga je pripravljena, že jutri jo bodo s prostim smučanjem preizkusile najboljše smučarke sveta. »Markus Mayr si je znova ogledal progo in bil zelo zadovoljen,« je na novinarski konferenci poudaril vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

»Nismo naivni, spremljamo vse.«

Zadovoljni bi bili, če bi v dveh dneh Zlato lisico obiskalo do 20.000 gledalcev. »Vse poteka normalno pripravljeni smo na vse, kar nas čaka v naslednjih dneh,« dodaja. Generalni sekretar Srečko Vilar je ob tem izpostavil: »Zagotavljam vam, da nismo naivni. Spremljamo vse, kar se dogaja. O vsem tem se tehnični del usklajuje večkrat na dan.«

»Vremenska napoved je takšna kot je, ne slepimo se, da bo sončno. Zagotavljamo pa, da bomo z vsemi svojimi zmožnostmi in ljudmi naredili vse, da progo pripravimo tako, da bomo izvedli zelo solidno tekmo,« je še povedal.

Akreditiranih okoli 4.000 oseb

Skupno je kot del bele karavane svetovnega pokala na Zlato lisico prijavljenih 325 oseb, od tega 116 tekmovalk. Še veliko več pa bo drugega osebja in delavcev, ki bodo skrbeli, da bo tekmovanje izpeljano tako kot je treba.

»Do sedaj je prijavljenih za akreditiranje okoli 4.000 oseb. To govori, da je Zlata lisica postala zelo zanimiva. Ne glede na to, da je prva tekma na delovni dan. Do danes smo akreditirali 250 novinarjev in 150 članov tehničnih služb medijskih hiš,« pove Vilar.

Pri tekmovanju pomaga tudi 600 sodelavcev, ki pod raznimi tehničnimi službami izvajajo vsa pripravljalna dela za izvedbo tekmovanja.

Predsednik, ministri in visoka delegacija s Slovaške

Tekmovanja naj bi se udeležil predsednik republike Borut Pahor, ob njem pa bodo prišli še zunanji minister Miro Cerar, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ministrica za delo Ksenija Klampfer in začasni vodja kulturnega ministrstva Jernej Pikalo.

»Na tekmo pride tudi predsednik vlade Slovaške, v njegovi družbi bosta tudi notranji in prometni minister,« je s strani slovaškega veleposlaništva sporočilo potrdil Vilar.

Slika iz Maribora po vsem svetu, prihod Mazejeve še v oblakih

Iz Maribora bo poročale televizije iz Slovenije, Avstrije, Italije, Norveške, Finske, Nemčije, Slovaške, Švedske, Švice, ameriški NBC, prisotna bosta tudi Eurosport Europe in Eurosport Asia. Organizatorji si tako obetajo nov rekord v odmevnosti mariborskega tekmovanja. 

Ob jubilejni 50. izvedbi svetovnega pokala za Zlato lisico so si želeli gostiti številne smučarke, ki so v preteklosti zaznamovale to tekmovanje. A tuje smučarke so po besedah generalnega sekretarja večinoma že v Äreju, kjer se bo v ponedeljek začelo svetovno prvenstvo. Na tekmo so povabljene prav vse slovenske smučarke, ki so pod Pohorjem beležile uspehe ali bile le del tekmovanja. Ali bo prišla najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze, še ni znano.

»Tina Maze je tako kot vsako leto povabljena na Zlato lisico. A odgovora o tem, ali bo prišla ali ne, še žal nimamo,« je razkril Vilar.

Organizatorji pozivajo k spoštovanju prometnega režima pod Pohorjem. Dostop do same vzpenjače oziroma Pohorja je prost, promet se bo začel usmerjati na koncu Pohorske ulice, kjer bodo avtomobili usmerjeni na ustrezna parkirna mesta. Pri starem strelišču so urejeni trije veliki parkirni prostori, tako da bo po zagotovitvah organizatorjev prostora dovolj za vse. Tudi od kadetnice bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz do Pohorja, k uporabi brezplačne avtobusne linije 6 pa pozivajo čim več Mariborčanov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice