Čeprav smo leta 2019, čeprav smo v Mariboru, kjer je Marcos Tavares bržkone najpriljubljenejši meščan, rasizem očitno še ni izkoreninjen. Mestni spopad selekcij U15 je zasenčil rasistični izpad vratarja NK Maribor Tabor.

V 20. krogu 1. slovenske nogometne lige U15 vzhod sta se pomerila mariborski ekipi NK Maribor Tabor in NK Maribor. Spopad med desnim in levim bregom mesta pa je povsem zasenčil rasistični izpad vratarja NK Maribor Tabor Luke Duvnjaka.

Disciplinski zapisnik razkriva, da je v 53. minuti vratar NK Maribor Tabor z glasnim vzklikom »črna opica« žalil igralca nasprotne ekipe. Tarča njegovega rasističnega vzklika je bil sin kapetana članske ekipe NK Maribor Marcosa Tavaresa, Marcos Tavares mlajši.

Za sramotno dejanje pet tekem kazni

»Uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma sodi v repertoar izražanja in spodbujanja rasne nestrpnosti, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti, temu ustrezna pa je tudi disciplinska politika izrekanja najstrožjih kazni za tovrstna ekscesna dejanja,« je v sklepu zapisal namestnik disciplinskega sodnika NZS Bojan Kitel.

Mladi vratar Luka Duvnjak se je po tekmi sicer opravičil sodniku in delegatu, je razvidno iz disciplinskega sklepa, a to ga ni rešilo pred ostro kaznijo. Za prekršek je dobil prepoved nastopanja na petih prvenstveni tekmah.

Kaznovan tudi trener Maribora, ki je pobesnel

Duvnjak pa ni edini kaznovani. Na rasistični incident je namreč burno reagiral trener NK Maribor Sandro Bloudek, ki je bil zaradi nedovoljenega vstopa na igrišče odstranjen iz tehničnega prostora.

A Bloudka ostra kazen ni dočakala. Disciplinski sodnik je trenerjevo reakcijo razumel kot spontano reakcijo na nešportno vedenje igralca nasprotne ekipe, zato mu je izrekel denarno kazen 60 evrov.

Sklep namestnika disciplinskega sodnika NZS Bojana Kitla.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne … (nepreverjen)

nazaj jim naj pove da so pujsi ...

Sirotka (nepreverjen)

Ni prostora za rasizem in kaksno koli drugo obliko verske, nacionalne ali druge nestrpnosti. Galic bi to lahko vedel, ne pa da z nekimi cudnimi izgovori opravicuje dejanje.

Sicer pa kaksni starsi taksni otroci.

En (nepreverjen)

Bil sem na tekmi, in nikakor ne opravičujem dejanja vratarja, vendar pa je z provokacijami (tudi rasističnimi) začel prav sin Tavaresa, kar pa seveda v novici ni omenjeno.

gumbek (nepreverjen)

Ka je slučajno te Duvnjak kakši Hrvatek, ki se duva...

Lihe (nepreverjen)

Pa dajte no ljudi božji, kaj te otroke tu javno z imeni izpostavljate. Dajte se malo spomnit kaj vse ste sami počeli pri 15 letih. Kaj mislite, da bi kdo sploh zvedel za to, če nebi bil vpleten ravno sin g Tavaresa? Jao, no. Eni pa res na vse pretege iščejo pozornost, samo da se o njih javno govori. ?

Navijac (nepreverjen)

Bo moral ml.Tavares tudi pazit na obnasanje....in tudi vsi v obeh klubih pri teh pubertetnikih.se zgodi napaka.jo je pac treba popravit in pubece usmerit v pozitivo...

zvodnik milan (nepreverjen)

bom res nevtralen
ali obstaja črna opica

Danvid (nepreverjen)

Edine opice so novinarji,ki take nepomebne stvari spravijo na plan za svojo korist.Ocitno pa tudi oce nima vseh cistih da pusti objavo sebe in sina'ali pac.

Alexiuss (nepreverjen)

A bela opica bi bilo v redu?

Starejše novice