Vir: eurosport.com, slika je simbolična.
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je s skupno zmago na 74. dirki po Španiji dosegel svojo največjo zmago v karieri in zgodovini slovenskega kolesarstva.

Skupaj s tretjim mestom mladega slovenskega upa Tadeja Pogačarja sta v zadnjih treh tednih spisala enega največjih uspehov slovenskega športa, poroča STA.

Prva slovenska skupna zmaga na tritedenskih dirkah

Rogličeva zmaga je prva slovenska skupna na tritedenskih dirkah. Pred tem ji je bil najbližje letos na dirki po Italiji 29-letni Zasavec, spomladi jo je končal na tretjem mestu. Nekdanji smučarski skakalec, na ekipni tekmi mladinski svetovni prvak, je premierno skupno zmago na tako imenovanih grand tourih privozil tudi svoji ekipi Jumbo-Visma, poroča STA.

Najboljši v vožnji na čas in najboljši po točkah

Primož Roglič je rdečo majico vodilnega oblekel z zmago v 10. etapi, ko je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah in 99. v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Skupno vodstvo je do konca obdržal, poleg rdeče je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Roglič po tekmi utrujenosti ni kazal

Če je na zmagovalnem odru v Veroni, kjer je bil tretji, izgledal izmučeno, je tokrat bil v veliko boljšem stanju. Že ko je prišel čez cilj, je bil široko nasmejan in dobre volje, kar je dokaz, da se mu od srca odvalil velik kamen, še poroča STA.

Na odru sredi Madrida je dobil prvo priložnost, da nagovori zbrano množico, a pravih besed ni našel. »Hvala vam za podporo, hvala družini in vsem, ki so bili vpleteni v tako velik uspeh. Se vidimo na naslednjih dirkah,« je dejal 29-letni Zasavec.

Ko je stopil z odra, je pred mikrofoni organizatorjev našel nekaj več besed. »Zelo lep občutek je, ko zmagaš to dirko. Še lepše je, ko si na zmagovalnem odru z rojakom. To je za naše kolesarstvo velika stvar. Danes sem si želel le končati. Pišemo zgodovino. Ali je to začetek uspehov, bom vedel, ko enkrat končam kariero. Toda zmagati že na eni tritedenski dirki je res lep dosežek,« poroča STA.

S končnim prvim mestom na dirki po Italiji, Franciji ali Španiji se lahko po zaslugi Rogliča po novem pohvali 20 držav. Še vedno na vrhu seznama s 85 zmagami na vseh treh dirkah prednjači Italija, druga je Francija z 51, sledi Španija z 48 zmagami.

Roglič je Slovenijo postavil ob bok Kazahstana, Danske, Avstralije, Ekvadorja, Kanade in Švedske, ki imajo po eno zmago na tako imenovanih grand tourih, na Vuelti pa imajo po eno zmago poleg Slovenije še Kazahstan, Irska, Rusija in Združene države Amerike.

Do cilja 21-dnevne dirke so prišli štirje od petih Slovencev. Zaradi padca in poškodbe je Vuelto predčasno končal Luka Mezgec, vseh 21 etap sta zmogla še Luka Pibernik in Domen Novak, še poroča STA.

Od blizu je vse slovenske uspehe spremljal slovenski selektor Andrej Hauptman, saj je na Vuelti opravljal delo pomočnika športnega direktorja pri Pogačarjevi ekipi UAE Emirates.

»Kot selektor sem si želel, da bi Primož in Tadej na dirki naredila kakšno skupno akcijo. In sta jo. Odlično sta sodelovala. Primož včeraj ni pokazal nobenega zanimanja, da bi v zasledovalni skupini dal kakšno pomoč pri lovu za Tadejem. Za Primoža se je vedelo, da je nesporni favorit Vuelte. Dokazal je, da je velik šampion in kolesar,« je nad Rogličevim uspehom navdušen Hauptman.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice