Foto: Jaka Arbutina
Mura je v Vilni spisala novo uspešno poglavje svoje zgodovine, soboški klub pa bo po naslovu pokalnega in državnega prvaka prvič zaigral v skupinskem delu evropskega tekmovanja.

Žiga Kous je z golom v litovski prestolnici poskrbel, da bo Mura po Mariboru šele drugi slovenski klub, ki bo del skupinskega dela katerega od tekmovanj pod okriljem UEFA.

Ante Šimundža je postal prvi slovenski trener, ki je do evropske jeseni popeljal dva kluba. To mu je uspelo že z Mariborom, s katerim je v sezoni 2013/14 tudi prezimil v Evropi. 

Zdaj se mednarodnega veseli še z Muro. Sobočani bodo v dvoboju z graškim Sturmom napadli skupinski del UEFA Evropske lige, z zmago v Litvi pa so si zagotovili najmanj nastop v novonastali UEFA Evropski konferenčni ligi.

Šimundža zadovoljen s prvim polčasom

»Zelo težka tekma proti zahtevnemu nasprotniku in na zahtevnem igrišču. Z malo sreče smo prišli do želenega cilja,« je po tekmi dejal strateg črno-belih.

Šimundža je poudaril, da je Žalgiris vnovič potrdil svojo kakovost in da ni slučajno najboljša ekipa svoje države. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo klub prej ali slej prišel do cilja, ki ga je dosegla Mura.

Strokovnjak, ki bo konec septembra dopolnil 50 let, se je dotaknil tudi predstave na povratnem obračunu. Šimundža je bil zadovoljen predvsem z igro v prvem polčasu.

»V uvodnih minutah tekme smo pričakovali visok pritisk Žalgirisa, a smo reagirali fenomenalno in nasprotniku nismo dovolili ničesar. 

Tekmec je bil v prvem polčasu dokaj sterilen, mi pa smo bili na želenem nivoju. Bili smo nevarni in si ustvarjali situacije, kar je malce zmanjkalo v drugem polčasu,« je dejal.

Predstavljajo slovenski nogomet in Mursko Soboto

Šimundža je priznal, da je bila za padec v nadaljevanju srečanja deloma kriva tudi podlaga. Tekma je bila odigrana na igrišču z umetno travo, gostitelji pa so navajeni na obremenitve, ki jih prinaša takšna zelenica.

Čeprav je litovski prvak v končnici srečanja pritisnil na polovico Mure, so črno-beli odbili vse poskuse, jeseni pa bodo na evropskem zemljevidu predstavljali tako slovenski nogomet kot Mursko Soboto.

»Gre tudi za veliko odgovornost, vendar sem prepričan, da bomo s strani Nogometne zveze Slovenije dobili veliko podpore. 

Tudi navijačem bomo dali dodaten impulz v energiji, ki nam jo dajejo. Že doslej so bili odlični, verjamem, da bo zdaj podpora še večja,« se je Šimundža dotaknil posledic, ki jih prinaša uspeh.

Foto: Jaka Arbutina

Zdaj še nad Sturm

Kvalifikacijskih bojev še ni konec, naslednji tekmec Mure bo ravno tako črno-beli Sturm. Klub iz avstrijskega Gradca, v katerem je pred leti deloval tudi Šimundža, a na klopi GAK-a, bo zadnja ovira do UEFA Evropske lige.

»Priprava na tekmo bo enaka, domačo nalogo bomo opravili na najvišjem nivoju. Verjamem, da tudi tekmec svojo. Smo sosedi, dobro se poznamo, zato neznank praktično ne bo,« napoveduje trener Sobočanov.

V drugem ali tretjem tekmovanju Evropske nogometne zveze? Vseeno, Ante Šimundža, ki ima tako igralske kot trenerske izkušnje iz skupinskega dela evropskih tekmovanj, verjame, da bodo navijači uživali v nogometni jeseni.

»Zagotavljam vam, da bodo navijači uživali v tem obdobju. Moramo pa biti realni in se zavedati, kako obremenilno je to za igralce, spremljevalno osebje in celoten klub. 

Verjamem, da bodo navijači predstavljali dodatno energijo in nas bodo v težkih trenutkih dvignili še višje,« je po koncu spopada v Vilni še dejal tvorec največjih uspehov v zgodovini soboškega nogometa.

Lahko slovenski prvak preskoči še avstrijskega nasprotnika? Prvi odgovori bodo znani že v četrtkovem večeru.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Bravo Ante vsaka čast. To je trener, ko iz povprečne ekipe ustvari velike uspehe.

dd (nepreverjen)

to da je izločil makedonce in litovce pa je res velik uspeh ja, imeli so samo gromozansko srečo pri žrebih, naj izločijo šturm in igrajo EL grupe in ne tisto tretjerazredno konferenčno ligo potem bo dober

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Izločili bodo Sturm ne skrbi. Že sedaj imajo zagotovljenih 3 mil. eur in igrali bodo sproščeno. Kaj pa ostali naši klubi? A so ostali imeli težki žreb?

In reply to by dd (nepreverjen)

Bojaan91

To je trener, ki bi z lahkoto vodil tudi kakšen Angleški, Španski, Italijanski ali Nemški klub. Stavim na 22bet, da bi tudi s temi klubi bil zelo zelo uspešen!

In reply to by SLO (nepreverjen)

Ufjebemti (nepreverjen)

Kaj pa vijolice ? Pod novo tribuno bodo gojili opojna zelišča .

Rival (nepreverjen)

Ja v Mb je pa velika KRIIZAA. Dobro, da se sedaj rešujejo namišljenih zvezd in da bodo pripeljali igralce ki bodo imeli željo do dokazovavanj. Trenutno jim v ligi kar gre, če kdo misli da ta ekipa ni zmožna zmagovat se moti.

In reply to by Ufjebemti (nepreverjen)

Rival (nepreverjen)

Kriza je mišljena kar se tiče Evrope kajti le tam je denar.

In reply to by Rival (nepreverjen)

Starejše novice