Slika je simbolična.
Sodišče je odločilo, da lahko srbski tenisač Novak Đoković ostane v Avstraliji, preklic vizuma je tako zavrnjen.

Zagovorniki Novaka Đoković so na sodišču v Melbournu že od polnoči naprej po slovenskem času predstavili njihov pogled na preklic vize teniškemu igralcu ob prihodu v Avstralijo in zagovarjala upravičenost njegove zdravstvene izjeme za vstop v državo.

Argumentirali so, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba, da bo vlada preklicala njegovo vizo, obenem pa spomnili na še na nekaj postopkovnih napak na letališču, kjer so številko ena moškega tenisa sprva zadrževali in mu preprečili vstop v državo.

Đoković je po njihovem mnenju predložil vso potrebno dokumentacijo za vstop v državo, četudi ni cepljen, tudi sodnik avstralskega zveznega prizivnega sodišča v zaslišanju Anthony Kelly pa se je strinjal in spraševal, kaj bi lahko Đoković sploh še storil drugega.

V odgovoru na navedbe igralčevih zagovornikov je vladna stran, ki jo je zastopal pravobranilec Christopher Tran povedal, da nedavna okužba z dne 16. decembra ne izpolnjuje pogojev za izjemo pri vstopu v državo, saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolevnost covida-19.

Ob tem je namignil, da gre v primeru Đokovića tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti ustrezne dokaze o izjemi.

Odločitev o takojšnji izpustitvi iz pridržanja

Vladna stran je nato imela predviden čas za poglobljeno predstavitev svojih uvodnih argumentov, a se je odločila odstopiti od nadaljnje obravnave. Sodnik Anthony Kelly je posledično odločil v korist srbskega tenisača.

»Odločitev o preklicu vize se razveljavi s takojšnjim učinkom ... Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v roku 30 minut po izdaji te sodbe,« je odločil.

Đoković ima sedaj po navedbah sodišča zagotovljeno pravno pomoč in možnost sodnega varstva v primeru vstopa v države.

Đokovićevi odvetniki so med drugim na sodišču dejali, da mu je vodstvo zdravstvene službe turnirja v Melbournu na osnovi prebolelosti covida-19 30. decembra izdalo dovoljenje za vstop v državo, ki ga v povezavi z epidemijo novega koronavirusa uvršča med izjeme.

To sta po besedah odvetnikov potrdili dve ločeni zdravniški komisiji v Avstraliji.

V odločitev utegne poseči še minister

Vladna stran je sicer sporočila, da utegne v zadevo še vedno poseči tudi minister za imigracijske in državljanske zadeve Alex Hawke, ki bi lahko uporabil izvršna pooblastila za izgon srbskega tenisača iz države še pred začetkom turnirja za grand slam.

V tem primeru bi devetkratnega zmagovalca Odprtega prvenstva Avstralije Đokovića doletela tudi triletna prepoved prestopanja avstralskih meja.

Đoković je že med zaslišanjem lahko zapustil melbournski Hotel Park za azilante, ob koncu obravnave pa se je priključil svoji ekipi odvetnikov.

Po svetu je vladalo izjemno zanimanje za Đokovićevo zaslišanje, večkrat se je zrušil tudi strežnik, s katerim sodišče zagotavlja neposredni prenos obravnave. Pred poslopjem se je zbralo tudi nekaj protestnikov, ki so izrazili podporo srbskemu tenisaču.

Prvi igralec sveta je v sredo pripotoval v Avstralijo, od takrat pa so ga oblasti zadržale v hotelu za azilante.

Vladna stran je v soboto vložila zahtevo, da se zaslišanje zaradi priprave argumentov prestavi na sredo, a je sodnik Kelly to zavrnil tudi zaradi časovne stiske pred Odprtim prvenstvom Avstralije, ki se bo začelo prihodnji ponedeljek.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Kdor letos za pravoslavno novo leto ne speče kenguruja namesto odojka ni pravi Srbin ...
... tudi jaz ga bom ...

Zikollino (nepreverjen)

Bravo Surf ... jaz bom spekel medvedka, Koalo ... baje da ni najbolj okusna, vendar jo bom obral do kosti ... tem izrodkom neuspelega abortusa, tej angleški kazenski koloniji, katero sestavljajo najhujši zločinci tistega časa, tej genocidni podvrsti človeštva, ki je v nečloveško smrt poslala milijone domorodnih plemen Aboridžinov ... hvala Avstralija, pokazali ste pravo lice ... slovanski brat Nole, drži se, jači in večji si od AustralianOpen ...

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Očitno so povsod v politiki razni pojbiči, kateri ne poznajo vseh svojih zakonov in se kar nekam v tri dni napihujejo potem pa jih vrhovno sodišče 'potepta'. Džokovič bi moral sedaj oditi domov pa naj imajo turnir brez 1. igralca.

upokojenec70 (nepreverjen)

Sodnik se je torej "pokakal". To je še en dokaz več, da pravila ne veljajo za vse enako nikjer na svetu. To je utopija. Važno je kako se pišeš in koga poznaš. Sodnik je podlegel pritiskom avstralskih Srbov, predsedniku Vučiču, protestom v Srbiji in moči kapitala. Fuuuuuj!

GoldDigger (nepreverjen)

Ti pa nisi najbolj pismen, mar ne? Česa v vsem pisanju medijev, v svoji zaplankani mržnji in faušiji nisi razumel? Garant voliš Janšo in iz svojega dreka zidaš gradove v oblakih ...
Za hlapca rojen, v hlapca vzgojen ...
... za obsojene v Avstralijo deportirane zločince in proti lastnemu Slovanskemu narodu ... bolano!

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

"saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolevnost covida-19."
čakaj.. kaj? kako pa potem dobiš prebolevnost, če ne z okužbo?

Starejše novice