Foto: Jure Banfi
Za Ilko Štuhec je zelo produktivno poletje, ki ga je izkoristila za polnjene baterij ter ustvarjanje pogojev za vrnitev na smukaške steze.

Ilka Štuhec se je z novo ekipo odlično ujela, navdušuje jo sveža energija in je pripravljena prevzeti štafeto od kolesarjev in odbojkarjev, ki so poskrbeli za novo športno evforijo Slovencev.

Začetek leta je bil za Mariborčanko v znamenju vnovičnega vzpona na vrh. Na svetovnem prvenstvu v Areju je ubranila smukaški prestol za še drugi naslov svetovne smukaške prvakinje. Uspehu pa je sledil nov padec, poškodba levega kolena in vnovična rehabilitacija, tokrat sicer brez operacije, ki jo je spodbudila k samorefleksiji in spremembam vzorcev razmišljanja.

Po koncu zime, v kateri se zaradi poškodbe ni mogla boriti za smukaški globus, se je razšla s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum. »Po določenem času so potrebne menjave. Kaj so bili razlogi pri taki odločitvi, ni treba prati v javnosti. Imeli smo se super, naredili smo ogromno. Ampak bil je čas, da gremo naprej, vsak po svoje,« je postavila piko na i na prejšnje obdobje in se obrnila proti novemu, poroča STA.

Junija je predstavila nove sodelavce, s katerimi se je, kot je dejala na uradni predstavitvi reprezentanc pred tekmovalno sezono v Kopru, odlično ujela. To je za njo pomembno, glede na to, da so 300 dni na leto skupaj.

»Dobro se razumemo. Super delamo,« je zadovoljna Štuhčeva. Z novim švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom pa je »v bistvu bilo, kot da se poznamo že od vedno, kot da sodelujemo vrsto let«.

Priprave v Čilu je prečrtala, kar se je izkazalo za vizionarsko odločitev. »Marsikatera ekipa je odpovedala trening v Čilu ali so iskali alternative, ker tam ni bilo snega, v Evropi pa je bilo v redu. Dobili smo, kar smo potrebovali in kar smo iskali. Priprave v Saas Feeju so bile res vrhunske, boljše ne bi moglo biti,« je bila po poročanju STA dobro razpoložena.

Ilka o kolenih: Desno ima svoje 'fore' kot vedno, levo je super

»Stopila sem na smuči in se odpeljala, kot da ni bilo nič. Kar me je res veselilo, tudi ostali majhni detajli, enostavno funkcionira vse skupaj. Nisem še od prvega trenutka, ko sem stopila na smuči, na sto odstotkih, mislim pa, da smo dosti dlje, kot sem mislila, da bom,« je dejala.

»Veseli me, da na kondicijskem področju lahko delam stvari, za katere sem mislila, da jih več nikoli ne bom mogla delati. Napredek v kondiciji se zelo pozna tudi na mojem smučanju. Prišla sem, stopila na smuči, se odpeljala in lahko trenirala prav vse, kar smo hoteli. Ko sem stopila na smuči, je bilo kot da nisem nikoli izpustila pol leta,« je bila zadovoljna.

»Koleni sta super. Zelo dobro. Desno ima svoje 'fore' kot vedno, čisto nič novega, nič presenetljivega, levo pa je čisto super, kot novo,« je opisala zdravstveno stanje.

V Söldnu 26. oktobra, na dan svojega 29. rojstnega dneve, na veleslalomskem uvodu v sezono svetovnega pokala ne bo na startu. Prve tekme jo čakajo 6., 7. in 8. decembra, dva smuka in superveleslalom v Lake Louisu v Kanadi.

Predvidoma okrog devetega novembra jo čaka pot čez lužo v ZDA, kjer bo tri tedne v Copper Mountainu pilila še zadnje podrobnosti pred tekmami. Do takrat pa ima v načrtu tudi vnovičen dvotedenski postanek v Saas Feeju.

Zelo ji pomaga tudi švicarski proizvajalec smuči Stöckli: »Vedno iščemo napredke in želimo izboljšati detajle. Zdaj smo tako daleč, da kar si izmislim, to takoj naredijo.«

Pri tem je odločilna pomoč serviserja Aleša Sopotnika, ki ji je pripravil tudi 'rakete', s katerimi je drugič posegla po smukaškem vrhu: »Vem, kaj približno bi rada, je pa res, da zna Aleš to boljše ubesediti. Torej, koliko naj dajo aluminija, kako debel naj bo les. To je bil naš input že od prej, zdaj so naše predloge upoštevali in naredili vse, kar imam. In zdaj imam iz tega nabora 'milijon' smuči in moram izbrati tiste, ki mi najbolj ustrezajo.«

Navdušuje jo tudi sveža energija, ki sta jo prinesla kondicijski trener Jani Gril in fizioterapevt David Kukovec, poroča STA: »Bilo je ogromno novega. Nekaj treningov sva naredila skupaj s Štefanom Hadalinom, kar je bila seveda dodatna popestritev.«

Letos so se poslovili Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher: »Meni osebno zaradi tega ne bo čisto manj lažje. Verjamem, da nihče ne počiva, vsi treniramo, vsi si želimo super rezultatov, vsi za to delamo, bo pa kmalu čas, ko se srečamo.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice