FOTO: Jure Banfi
»Leto 2017 bo eno tistih, ki se jih bomo z veseljem spominjali,« je v letnem poročilu zapisal direktor NK Maribor Bojan Ban, ki lahko še vedno prekipeva od veselja. Rekordno leto je tudi za prodajo navijaških artiklov.

Maribor je v letu 2017 skupno zabeležil rekordnih 23.391.274,84 evrov tako imenovanega kosmatega donosa od poslovanja. Za primerjavo, leto prej je bilo vseh prihodkov dobrih 9 milijonov. Nastopanje v ligi prvakov pa se odraža tudi pri odhodkih. Teh so v vrstah vijoličastih zabeležili 15,7 milijonov evrov, kar je slabih 5 milijonov evrov več kot leto prej.

Če sta minulo poletje Bojan Ban in Drago Cotar ob 1,6 milijonov evrov minusa v Ljudskem vrtu naznanila krčenje stroškov, sta zdaj lahko veliko boljše volje. Maribor je namreč lansko leto zaključil z dobrih 7,5 milijonov evrov presežka v blagajni.

Prodali dvakrat več navijaških artiklov

Izjemno uspešno leto je tudi za trgovino klubskih izdelkov. S prihodki od prodaje revije, koledarja in drugih artiklov so v letu 2017 zaslužili dobrih 831 tisoč evrov, kar je skorajda 100 odstotkov več, kot leto prej, ko so s prodajo klubskih artiklov zaslužili 450 tisočakov.

Ponaredki: Od dresov in zastav do LED budilk

Uradna prodaja navijaških artiklov, ki poteka preko kluba raste in kaže, da je Maribor v tem segmentu na slovenskem prostoru brez konkurence. Maribor je s prodajo svojih artiklov iztržil toliko, kolikor znaša celoletni proračun povprečnega slovenskega prvoligaša iz spodnjega dela lestvice. Skoraj nepredstavljiv podatek, ki pa bi lahko bil še višji.

Na spletu je namreč moč najti številne ponaredke mariborskih navijaških artiklov. Predvsem na spletnem trgovcu aliexpress je moč najti številne artikle NK Maribor, ki jih prodajajo »trgovci« iz vsega sveta.

Najdemo lahko drese, zastave in tudi LED budilke. Za koliko evrov je s tem »prikrajšan« Maribor ni znano, se pa sodeč po številu prodajnih oglasov, tudi vijolični artikli še kako splačajo. Ponaredkov na spletu mrgoli predvsem ob večjih praznikih, ko se pristaši Maribora radi obdarujejo z navijaškimi artikli vijoličastih.

Sponzorji 1,7 mio, s prenosi do slabih 130 tisočakov

Letno finančno poročilo razkriva tudi, da je Maribor s strani sponzorjev na svoj račun v letu 2017 prejel 1,7 milijona evrov. Vse večji prihodki pa so tudi s strani televizijskih pravic.

Tako je NK Maribor leta 2017 s »prodajo« televizijskih pravic zaslužil 126.729 evrov, medtem ko so leta 2016 za trženje svojih prenosov dobili 99.314 evrov. Znesek bo po vsej verjetnosti še višji v letošnjem letu, saj je v Prvi ligi Telekom Slovenije nastopil nov cikel, za katerega je generalni sponzor lige odštel več kot prej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice