Dolgo pričakovana obnova Ljudskega vrta, ki naj bi bila zaključena do začetka prihodnje sezone, bo morala ustrezati jasnim zahtevam Uefe. Največji projekt bo dograditev VIP tribune, Ljudski vrt pa bo dobil tudi novo zelenico.

Po potrditvi na Mestnem svetu je mariborska občina začela s postopki za izvedbo 5,5-milijonske obnove Ljudskega vrta, s katero bi stadion zadostil kriterijem Uefe za igranje nogometnih tekem na najvišji ravni. Na mariborski občini so trenutno v fazi priprave investicijske dokumentacije, prva dela na stari tribuni Ljudskega vrta pa bi lahko stekla februarja.

»Po investicijski dokumentaciji bo sledila projektna, z nekaterimi deli pa bi lahko začeli že februarja. Tu govorim o tistih delih, ki ne posegajo v sam stadion, da ne bi omejevali poteka tekem,« je pred dobrim tednom dni povedal podžupan Saša Pelko.

Stara tribuna obnovljena do nove sezone

Na Mestni občini Maribor pričakujejo, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili do meseca maja. Takrat, po zaključku sezone, naj bi se začela tudi dela na stari zahodni tribuni. Po besedah Saše Pelka naj bi bila obnova stare tribune zaključena še do jeseni oziroma že do začetka nove sezone. Novo podobo pa bodo dobili tudi neugledni prostori pod novimi tribunami.

Kako bo videti prenovljena tribuna?

V času zime, ko se ne more graditi, občina računa, da bo uredila dokumentacijo in vse potrebno za gradbene posege. Številne Mariborčane pa zanima, kaj se bo sploh delalo oziroma kako bo videti prenovljena zahodna tribuna Ljudskega vrta.

»Znameniti lok bo ostal. Po zahtevah Uefe pa bo potrebno spremeniti in dograditi VIP tribuno. Dodelal se bo še tunel oziroma prehod med zahodno in južno ter zahodno in severno tribuno, ki bo namenjen predvsem novinarjem in osebju. Sam izgled prenovljene tribune pa bo ostal podoben že sedanji tribuni,« je povedal Saša Pelko.

Kakšna mora biti VIP tribuna?

Tudi Uefi je jasno, da je stara tribuna Ljudskega vrta dotrajana in ni izdelana po sodobnih standardih. Tudi izhodi s tribun in podhodi ne ustrezajo vsem varnostnim predpisom, a Uefa je imela veliko pripomb tudi čez VIP tribuno Ljudskega vrta. Ta bi po osnovi morala biti najbolj ugledna, najbolj udobna in najboljša na vsem stadionu. A realnost VIP tribune na zahodni tribuni je precej drugačna.

Tako bo, kot je povedal tudi podžupan Saša Pelko, eden največjih posegov pri napovedani 5,5-milijonski obnovi prav dograditev VIP tribune. Za igranje skupinskih tekem v evropskih tekmovanjih se mora stadion uvrščati v 4. kategorijo po kriterijih Uefe. Osnovni kriterij je, da ima stadion najmanj 8000 sedišč in da stojišča pri tem niso dovoljena. Ta kriterij Ljudski vrt jasno že zdaj izpolnjuje. Kakšne pa so zahteve Uefe glede VIP tribune?

Za igranje tekem skupinskega dela evropskih tekmovanj mora imeti VIP tribuna vsaj 500 sedišč, od tega jih mora biti vsaj 100 rezerviranih za gostujoče moštvo. Za pomembne goste mora biti urejeno tudi posebno parkirišče s kapaciteto 150 vozil. Poleg omogočenega dostopa do hrane in pijače vseh gledalcev ter primernega števila toalet, pa mora gostitelj pripraviti še poseben prostor za pogostitev v velikosti vsaj 400 kvadratnih metrov. Prostor za pogostitev je ob evropskih tekmah Ljudskega vrta urejen v prostorih Dvorane Lukna.

Prehodi in opremljeni prostori pod tribunami

Poleg VIP tribune pa bodo na prenovljeni tribuni boljše pogoje za delo dobili tudi predstavniki medijev, ki so nameščeni tik pod streho zahodne tribune Ljudskega vrta. Ob tem se bosta predvsem za potrebe novinarjev in osebja dodelala prehoda oziroma tunela med zahodno in južno ter zahodno in severno tribuno. Za zdaj neurejeni prostori pod južno in severno tribuno pa bodo z obnovo končno opremljeni. Po nekaterih informacijah bi se lahko v teh prostorih naselili lokali oziroma trgovske dejavnosti.

Ljudski vrt dobi novo zelenico

5,5 milijonov vredna investicija pa poleg temeljite prenova zahodne tribune Ljudskega vrta in dokončanja prostorov pod južno ter severno tribuno zajema tudi zamenjavo travnate površine. Ta je že nekaj let v slabem stanju, na kar so opozarjali tudi v klubu. Zelenica v Ljudskem vrtu je pred lansko sezono zaradi pripomb Uefe že doživela nekaj kozmetičnih popravkov, s prihodnjo sezono in obnovo zahodne tribune pa bodo nogometaši Maribora lahko zaigrali na novi travnati površini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice