Sestavni del nogometa niso le navijaška čustva, ampak (predvsem) zaslužek. Maribor zagotovo čuti šelestenje večjega kosa evropskih milijonov, ki je tako blizu, a obenem tako daleč.

Zadnji nasprotnik Maribor pred evropsko jesenjo in, seveda, 'tolažilnimi' evropskimi milijoni, je bolgarskim Ludogorec Razgrad, klub, ki še kako dobro ve, kako se denar iz Lige prvakov in Evropske lige dobro obrestuje.

Ludogorec je od leta 2009, ko sta ga prevzela brata Domuschiev, v Razgradu nogometna zgodba številka ena, postali so tudi stalnica v evropskih tekmovanjih. Sledila so izjemna vlaganja in nakupi številnih tujih nogometašev. Doslej so dvakrat že bili udeleženci skupinskega dela Lige prvakov, kjer so igrali neodločeno tudi proti Liverpoolu in PSG, trikrat pa Evropske lige. Preskočiti tekmeca bo zahtevno. A jasno je, kaj klubu prinese svež denar.

Za slavo, za čast ... Za denar.

Z nastopi v evropskih pokalih si je Maribor v zadnjih letih že izdatno obogatil proračun. Tako so v lanski, rekordni sezoni, po zaslugi uvrstitve v Ligo prvakov zabeležili več kot 23 milijonov evrov prihodkov. Pot do takega zaslužka je izjemno težka, predvsem pa je potrebno imeti tudi nekaj sreče.

Mariboru se sicer ni uspelo še četrtič v klubski zgodovini uvrstiti v skupinski del Lige prvakov, čemur bi za začetek s strani Evropske nogometne zveze sledila bajna finančna nagrada v višini 15,25 milijona evrov. 

A že z nastopom v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov je mariborski proračun postal bogatejši za 280.000 evrov, sledilo je 380.000 evrov za drugi krog kvalifikacij in 480.000 evrov za igranje v tretjem krogu.

V žepu že 1,44 milijona evrov, a večji kos še čaka

Vse še ni izgubljeno. Klubu bo z igranjem v play-offu Evropske lige v proračun kapnilo dodatnih 300.000 evrov, v primeru uspeha in uvrstitve v skupinski del tekmovanja pa pridejo 'tolažilni' milijoni. Govorimo o 2,92 milijona evrov finančne nagrade s strani Evropske nogometne zveze.

Maribor, ki ima doslej s tremi kvalifikacijskimi krogi za Ligo prvakov in play-offom za Evropsko ligo v žepu (v primeru najslabšega scenarija, torej poraza) 1,44 milijona evrov, bi v primeru uspešnega preboja mimo Ludogorca z evropskimi tekmovanji skupno zaslužil 4,06 milijona evrov. Res, da bistveno manj kot v lanski sezoni, a dodatek v klubski blagajni bo zagotovo doprinesel k uresničevanju ciljev Maribor v tej in prihodnjih sezonah.   

Še ta pomemben podatek. V skupinskem delu Evropske lige vsaka zmaga klubu prinaša 570.000 evrov, remi pa 190.000 evrov. A ne glede na izkupiček, bodo končni znesek Mariboru zagotovo začinila še sredstva iz marketinškega bazena.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice