FOTO: Jure Banfi
Poletni dopust bo za vijoličaste kratek, saj se evropska avantura začenja že v začetku julija. Za zdaj kaže, da bo Maribor nosilec v prvih dveh kvalifikacijskih krogih, a že v prvem krogu lahko naletijo na zelo težkega nasprotnika.

Maribor je še 15. v samostojni Sloveniji državni prvak v nogometu. Pokal bodo vijoličasti prejeli po jutrišnji tekmi proti Krškemu na igrišču, pod vzhodno tribuno. Glavno slavje za nogometaše je že sicer mimo, saj bodo prihodnji četrtek sezono zaključili z novim večnim derbijem v finalu pokala. Toda tudi po njem bo poletni premor za vijoličaste izjemno kratek.

Poletni premor bo kratek

Sezona 2019/2020 se bo za Maribor začela že zelo hitro. Kot državni prvaki bodo svojo evropsko pot letos začeli v 1. kvalifikacijskem krogu za ligo prvakov, kjer so prve tekme na sporedu že 9. in 10. julija. Maribor bo s svojim koeficientom nosilec v prvem krogu, kjer ima trenutno peti najvišji koeficient med vsemi, in kot vse kaže tudi v morebitnem drugem krogu.

Koeficient se sešteva na podlagi petletnih rezultatov v Evropi in Maribor bo prihodnjo sezono še zadnjič žel sadove uvrstitve v skupinski del lige prvakov v sezoni 2014/2015. Brez vidnejšega uspeha v Evropi v prihajajoči sezoni bodo tako vijoličasti v prihodnjih sezonah imeli še manjše možnosti za status nosilca.

V žepu že pol milijona

Z nastopi v evropskih pokalih si je Maribor v zadnjih letih izdatno obogatil svoj proračun. Tako so v lanski, rekordni sezoni, po zaslugi uvrstitve v ligo prvakov zabeležili več kot 23 milijonov evrov prihodkov. Pot do takega zaslužka je izjemno težka, predvsem pa je potrebno imeti tudi srečo. Kljub temu pa je že zdaj znano, da bo Maribor s prihajajočo evropsko sezono zaslužil vsaj pol milijona evrov.

Z nastopom v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov bo mariborski proračun bogatejši za 240.000 evrov. Tudi če bodo vijoličasti poraženi že v prvem krogu, to ne pomeni konca evropske sezone. Takrat bi se preselili v kvalifikacije za ligo Evropa in za tekmo v drugem krogu kvalifikacij dobili 235.000 evrov.

Pot do milijona evrov pa bi se vijoličastim odprla že samo z zmago v prvem krogu kvalifikacij, ki bi jim omogočil vsaj še štiri evropske tekme.

To so možni tekmeci Maribora v prvem krogu

Kljub statusu nosilca pa Maribor že v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov čaka težko delo. V kolikor sreča pri žrebu Mariborčanom ne bi bila naklonjena, bi lahko že na samem začetku evropske poti naleteli na zelo težko oviro.

Med možnimi tekmeci Maribora so že na samem začetku neugodni Ferencvaros, Sarajevo, Piast Gliwice in romunski Cluj.

Valletta (Malta)
Sarajevo (BiH)
Piast Gliwice (Pol)
CFR Cluj (Rom)
Ferencvaros (Mad)
Nomme Kalju (Est)
Sutjeska Nikšić (ČG)
Partizani (Alb)
Valur (Isl)
Linfield (S. Irs)
HB Torshavn (Fer)
Riga FC (Lat)
Prvak armenske lige
Saburtalo Tbilisi (Gru)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice