Foto: Miloš Vujinović
O napredovanju v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov bo odločal povratni obračun. Slovenski in beloruski prvak sta se v Ljudskem vrtu razšla brez zadetkov, Štajerci pa so bili najbližje golu v izdihljajih tekme, ko je Rok Sirk zadel prečnik.

S prvim krogom kvalifikacij UEFA Lige prvakov se je tudi za Mariborčane pričela sezona 2022/23. Vijoličasti, ki so maja osvojili 16. naslov državnega prvaka, so se uvodoma pomerili s Šahtarjem.

Trikratni beloruski prvak se ne more pohvaliti s tako bogato zgodovino mednarodnih nastopov kot Maribor, kljub temu pa so bili v štajerskem taboru previdni, pa čeprav tudi optimistični.

»Treningi so opravljeni, z nasprotnikom smo seznanjeni. Vemo, kaj nas čaka. Sami pa res komaj čakamo, da se začne zares in da že na prvi evropski tekmi preverimo trenutne sposobnosti. 

Razumljivo bo naloga vse prej kot preprosta, saj je v tej fazi, takoj po koncu priprav, težko presoditi, v kakšnem stanju smo kot ekipa. Tekmovalni motiv je na visokem nivoju, prav tako želja vsakega posameznika,« je dan pred tekmo dejal novi kapetan Martin Milec.

Kvalifikacije UEFA Lige prvakov se po treh letih vračajo v Ljudski vrt, ki je doživel nekaj sprememb. Ne le nova zelenica, Mariborčani so danes prvič igrali tudi pred tribuno, ki je poimenovana po klubski legendi.

Marcos Tavares je kariero sklenil z novo lovoriko, Radovan Karanović pa je poleti ostal tudi brez Ognjena Mudrinskega, Marka Alvirja in Đorđa Ivanovića, ki ga je pozimi posodil prav nocojšnji tekmec.

Novinci Roko Baturina, Marko Božić in Ivan Brnić so na pripravljalnih tekmah pokazali, da so nevarnost za gol nasprotnika, pristaši Maribora pa veliko pričakujejo tudi od povratnika Svena Šoštariča Kariča.

MARIBOR - ŠAHTAR SOLIGORSK 0:0 (0:0)

Maribor: Bergsen, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou, Repas, Žugelj (67' Kronaveter), Božić, Brnić (74' Guerrico), Baturina (74' Sirk).

Šahtar: Plotnikov, Ševčenko, Šatara, Politevič, Antić, Divanović (91' Korzun), Krymi, Ahmedi, Juzepčuk (46' Ivanović), Darboe (85' Placca), Da Silva.

POTEK TEKME

1' Pričetek tekme, s sredine igrišča so jo pričeli Belorusi.

4' Mariborčani so srečanje odprli poletno, Martin Milec je z razdalje meril mimo bližnje vratnice.

13' Šahtar je bil nevaren preko Zaima Divanovića, ki je z roba kazenskega prostora streljal čez gol.

13' Mariborčani so izpeljali hiter protinapad, ki ga je hitri Ivan Brnić zaključil z udarcem preko vrat.

15' Ivan Brnić je poslal predložek z leve strani igrišča, Nino Žugelj pa na oddaljenejši vratnici ni uspel priti do zaključka. V nadaljevanju akcije so gostje izbili žogo iz svojega kazenskega prostora.

23' Razigrani Ivan Brnić je izpeljal še eno akcijo po levi strani, Miloš Šatara pa je predložek pred vrata izbil v kot.

26' Zdaj so bili nevarni tudi Belorusi. Valon Ahmedi, bivši nogometaš Maribora, je sprožil z desne strani igrišča, vendar je diagonalni strel poletel mimo gola Menna Bergsena.

29' PRILOŽNOST! Maribor je izpeljal še en protinapad, po predložku Ivana Brnića je z glavo poskušal Nino Žugelj, Sergej Politevič pa je žogo izbil pred svojega gola.

31' Nino Žugelj je izsilil prekršek dobrih 25 metrov od vrat Šahtarja, Maksim Plotnikov pa ni imel težav z njegovim prostim strelom.

33' Menno Bergsen je vknjižil prvo obrambo! Nizozemec v golu Maribora je bil na mestu po strelu Zaima Divanovića s 17 metrov.

37' PRILOŽNOST! Ivan Brnić je še enkrat izigral obrambo Šahtarja, po podaji na bližnjo vratnico pa je eden od gostov žogo izbil pred Rokom Baturino.

45+' PRILOŽNOST! Mariborčanom se je pred odmorom ponudila še ena priložnost. Roko Baturina in Ivan Brnić sta krenila proti golu, a prvi ni želel podati do osamljenega Brnića, Belorusi pa so blokirali udarec.

POLČAS

46' Gostje so pred nadaljevanjem dvoboja posegli po prvi menjavi, Roma Juzepčuka je zamenjal Igor Ivanović.

47' Prvi poskus v drugem polčasu, nevarni so bili Belorusi. Correia Da Silva je udaril z desne strani kazenskega prostora, Menno Bergsen je žogo preusmeril mimo leve vratnice.

52' PRILOŽNOST! V uvodu drugega polčasa se v boljši podobi kaže Šahtar. Menno Bergsen je moral s skrajnimi močmi izbiti predložek Nikole Antića, ki je šel v okvir gola.

54' Še en poskus gostov, vendar je strel Ardita Krymija poletel visoko čez gol Maribora.

55' PRILOŽNOST! Maribor je odgovoril preko Roka Baturine, ki je dobil nekaj prostora dobrih 15 metrov od gola. Strel domačega napadalca je bil premalo natančen.

67' Prva menjava v domači zasedbi, Nina Žuglja je zamenjal Rok Kronaveter.

74' Še dve menjavi v mariborskem moštvu. Ignacio Guerrico in Rok Sirk sta zamenjala Ivana Brnića in Roka Baturino.

81' Rok Kronaveter je želel po prodoru izsiliti enajstmetrovko, a je sodnik Anastasios Papapetrou padec ocenil kot simuliranje in je Mariborčanu podelil rumeni karton.

88' V zadnjih minutah je pobuda spet na strani Štajercev, vendar so se Belorusi čvrsto postavili na svojo polovico.

92' PRILOŽNOST! Goste je v izdihljajih tekme rešil okvir gola, Rok Sirk je po predložku z leve sprožil z glavo in zadel prečnik.

93' KONEC TEKME! O napredovanju v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov bo odločal povratni obračun, ki bo prihodnjo sredo odigran v Turčiji. 

Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović
Foto: Miloš Vujinović

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BAL63 (nepreverjen)

stream?

dd (nepreverjen)

baturina hahaha, ta lahko gre igrat za nk malečnik, maribor s tem kadrom brez golgeterja kot je mudrinski ne bo v ligi niti top 3, kaj šele da bi v evropi kogarkoli izločil.

Hejh (nepreverjen)

Ko Baturino menja Sirk, potem imaš velike probleme v napadu.

Starejše novice