Foto: Jure Banfi
V Stožicah je na sporedu težko pričakovan večni derbi. Maribor ima pred Olimpijo kar deset točk prednosti in lahko z zmago naredi velik korak proti 15. naslovu državnega prvaka.

Večni derbi je največja tekma v slovenskem nogometu, ki tudi tokrat upravičuje svoj sloves. Že pred začetnim žvižgom sodniške ekipe, ki ji poveljuje najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, je razvnemala navijaške strasti in dvigovala vročico. Tako je za provokacijo poskrbela navijaška skupina Green Dragons, ki je na tekmo vabila kar s fotografijo svinjske glave z grbom Nogometnega kluba Maribor na čelu.

Vijoličasti imajo pred ljubljanskimi zasledovalci na lestvici Prve lige Telekom Slovenije deset točk prednosti, kar pomeni, da bi z morebitno zmago Mariborčani storili velik korak k osvojitvi še 15. državnega naslova.

Mariborčani so se na tekmo odpravili »kot da je zadnja in odločilna«. Izven kadra so še vedno Jan Mlakar, Blaž Vrhovec, Gregor Bajde, Luka Uskoković in Aljaž Cotman, zaradi štirih rumenih kartonov tokrat tudi Denis Klinar.

»Veliko podrobnosti je takšnih, ki so ostale enake. Moštvo ima individualno kvaliteto, vemo, kako prihajajo od priložnosti. Več zadev je, pri katerih moramo biti pozorni in izredno dobri. Ves čas pa osredotočeni, z iskanjem kakovostnih rešitev. Tudi pogumni,« so napovedali pred tekmo v Stožicah.

Pri Olimpiji pogrešajo predvsem Jucieja Lupeto in kaznovanega Asmirja Suljića, v prave tekmovalne tirnice se vrača sicer še ne stoodstotno pripravljeni Rok Kronaveter.

OLIMPIJA: Vidmar, Andrejašič, Bagnack, Maksimenko, Jurčević, Tomić, Brkić, Boakye, Kronaveter, Savić, Kidrič. Klop: Orbanić, Črnic, Mujčić, Lukanović, Kregar, Jakupovič, Kadrić. Trener: Robert Pevmik.

NK MARIBOR: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Cretu, Pihler, Hotić, Kramarič, Mešanović, Zahović. Klop: Handanović, Viler, Dervišević, Vršič, Žugelj, Felipe Santos, Tavares. Trener: Darko Milanič.

Rumeni katon: Andrejašič (39), Brkić (51)

OLIMPIJA - MARIBOR *0:0

Začel se je prvi polčas. V derbi so mariborski nogometaši vstopili z veliko podporo iz vijol'čnih sektorjev. V 10. minuti prvi poskus Ljubljančanov, Stefan Savić poskuša z roba kazenskega prostora, žoga mimo leve vratnice. V 12. minuti spremljamo obetaven protinapad Mešanovića ustavljen s posredovanjem Bagnacka, a Mešanović ostane na tleh, brez dosojenega prekrška.

Zanimiv poskus Zahovića v 14. minuti, po podaji Hotića je ciljal Zahović, Bagnack je blokiral in izbil v kot. Po kotu sledi najobetavnejša situacija doslej. Predložek Hotića, žoga je preletela vse igralce, ko je do udarca prišel Cretu, toda ni dobro zadel in žoga nazaj do Hotića, ki je nato zadel zunanji del mreže.

V 25. minuti spremljamo naj priložnost tekme! Hotić z izjemno podajo na desno stran, Milec s prodorom v kazenski prostor in podajo po tleh, Zahović takoj s spretnim odzivom, a zadel je Bagnacka, po mnenju številnih gledalcev v roko. Brez enajstmetrovke.

Pritisk je iz minute v minuto večji na obeh straneh. Okoli 29. minute pritiskajo Ljubljančani, Kronaveter iz prostega strela v obrambni zid, žoga se je odbila do Andrejašiča, ki se je takoj odločil za udarec. Situacijo je razrešil Pirić, ki je žogo odbil v kot.

V 39. minuti velika priložnost za Maribor. Prvi rumeni karton na derbiju, ki ga prejme Andrejašič zaradi prekrška nad Kolmaničem, prosti strel izvaja Hotić, a zadane živi zid. Tudi minuta dodatka v prvem polčasu ne prinese zadetka.

Brez zadetkov v prvem polčasu, kako bo v drugem?

Začetek drugega polčasa. Lepa priložnost zelenih v 49. minuti za dosego zadetka, a načrte jim prepreči prečka. In pritisk Olimpije se stopnjuje - v dobri minuti še izjemno močan strel Brkiča, a žoga poleti mimo vratnice! 

Lepa priložnost zelenih v 49. minuti za dosego zadetka, a načrte jim prepreči prečka. In pritisk Olimpije se stopnjuje - v dobri minuti še izjemno močan strel Prkiča, a žoga poleti mimo vratnice! Hud pritisk Olimpije se nadaljuje, Maribor je v podrejenem položaju. Znova je ciljal Brkić, a Pirić brani - odbija čez prečko v kot.

Marcos Tavares v 63. minuti vstopa v igro, iz igre odhaja Kramarič. V 71. minuti iz igre Mešanović, v igro Dare Vršič.

72. minuta. Znova je na preizkušnji vratar vijoličastih, cilja Brkić, Pirić kratko odbije, po odbitku pa Milec žogo pošlje v kot. V 73. minuti predložek Jurčevića z leve strani, do udarca z glavo pride Savić, a nenatančno.

Izjemna akcija Maribora v 84. minuti. S kratkimi podajami Tavares in Pihler do priložnosti za gol, Pihler z zadnjo podajo do Zahovića, ki je takoj iskal pot do mreže, toda v zadnjem trenutku je blokiral Jurčević. 

Tri minute sodniškega dodatka v Stožicah. Pritisk Maribora se nadaljuje, a brez uspeha. Konec srečanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice