Iztok Šumatič se je v rolkanje zaljubil leta 1989, ko je videl film Thrashin'. Ko je ugotovil, da ne bo nikoli profesionalec v tem športu, se je odločil, da se mu posveti drugače.

Tako se je Mariborčan Iztok Šumatič odločil, da kljub neaktivni profesionalni rolkerski karieri, ostane v tem športu. Prvi koraki segajo v obdobje njegovega vodenja poznane trgovine Madness, ki je poleg Freak Chicka in kasneje še nekaterih, skrbela za mariborsko rolkarsko sceno. Nato ga je pot vodila na snežne strmine, ko je bil kar tri leta upravitelj Deskarske šole Pohorje, obenem pa je že bil trener deskarskega prostega sloga, kjer je danes aktiven predvsem v vlogi mednarodnega sodnika in je sodeloval tudi na Olimpijskih igrah v Sočiju. Kljub vsemu pa ga je k organizaciji world cup rolkarskega tekmovanja z imenom Greenanger, ki bo 16. junija v avstrijskem Gradcu, privedel splet okoliščin.

»Preko mariborske agencije Spank sem dobil sicer kontakt od človeka, ki upravlja s skejterskim poligonom oziroma skate parkom v Gradcu, vendar sem s celotno idejo šel najprej na občino. Tam sem s predstavitvjo navdušil Kurta Hochensinnerja, ki je tam odgovoren za šport, in tako prepričal Graško občino, da financira večji del projekta. Pri tem je pomagalo tudi dejstvo, da sem član World cup skateboarding organizacije, pri kateri sem licenciran sodnik za rolkanje oziroma skejtanje,« pojasni Šumatič in doda, da mu pri organizaciji pomaga tudi podjetje WIKI, ki ima v upravljanju prej omenjeni rolkarski poligon.

Kaj pa domača publika?

»Seveda je bila vizija, da se tekmovanje dela v Gorici, ki trenutno edina razpolaga s primernim skate parkom za tekmovanje tega ranga. Vendar tam kolegi že nekaj let organizirajo mednarodno rolkarsko tekmovanje Flowgrind pod taktirko druge organizacije, zato smo se odločili, da pustimo goriškemu parku razvijanje njihovega produkta, medtem ko sem sam zaznal priložnost, da tekmovanje organiziram v Gradcu,« pojasni organizatorski izlet v tujino.

Tekma svetovnega formata

Po besedah Šumatiča gre za rolkarsko tekmovanje world cup organizacije, pri katerem moraš dosegati določene standarde, ki jih zahteva takšen rang tekmovanja z nazivom World cup: »V prvi vrsti mora skate park ustrezati standardom tekmovanj svetovnega pokala, potem je potrebno zagotoviti najmanj 10.000 evrov nagradnega sklada in na koncu je potrebno zagotoviti še financiranje licenciranih sodnikov in celotne produkcije.« Doda, da gre za odprt tip tekmovanja, kjer poteka vse v duhu, ki ga podpira tudi olimpijski komite.

»Gre za odprte kvalifikacije, na katere se lahko prijavi vsak in na koncu zmaga res tisti najboljši za razliko od drugega, bolj komercialnega tipa tekmovanja, ko organizator povabi določene znane profesionalce, ki pričnejo s tekmovanjem, ko je to že na vrhuncu,« še oriše razlike med različnimi tekmovanji znotraj iste športne panoge.

»Seveda pa tudi organizatorji World cup tekmovanj povabijo nekatere vidnejše predstavnike rolkanja, vendar morajo vsi skozi enako sito, da pridejo do finala. Greenanger bo letos recimo gostil Maxima Kruglova iz Rusije, potem Maxima Habanca in Martina Peka iz Češke in mladega Brazilca Lukasa Alvesa, ki velja za mlado vzhajajočo zvezd. Slovensko rolkarsko sceno pa bo zastopal Timotej Lampe Ignjić, ki je klasičen tip tekmovalnega rolkarja. Kljub vsemu pa tukaj ne gre za super velika imena rolkarske scene,« še pove Šumatič.

Dobro sodelovanje slovenskih in avstrijskih podjetij

Šumatič poskuša kljub temu, da se tekmovanje odvija v sosednji Avstriji, tudi podjetjem in posameznikom iz Slovenije omogočiti aktivno vlogo pri organizaciji: »Letos bo glasbo vrtel mariborski DJ Boki Batina, celotno tekmovanje bo v digitalno obliko slike namontiral Tomaž Praunseis. Zraven sta tudi podjetji Soundbiro in Tlakovci Podlesnik iz Maribora ter Nikon.« In to dejstvo je več kot odlična iztočnica

Tekmovanje del daljše rolkarske ture

Pri tekmovanjih za svetovni pokal gre predvsem za povezanost med ljudmi, mesti, kulturami, zato tekmovanje na nek način potuje po različnih delih Evrope. Rolkarska tura je imela začetek v Estoniji od koder se je preselila v Brazilijo, od tam v Paris, kjer je na sodniškem stolčku sedel tudi Šumatić, sledil je Haag in čez tri dni bližnji Gradec, ko se bo pod organizacijo podpisal Mariborčan Šumatič.

Tekmovanje nato pot nadaljuje proti Češki nato v Kanado in na koncu še v Gdansk na Baltic Games oziroma Baltske igre: »Morda nam celo uspe, da postanemo zaradi načina tekmovanja, uradni partner olimpijskega komiteja, saj bo rolkanje na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu enakovreden član olimpijske družine.«

»Organizacije sem se v prvi vrsti lotil iz ljubezni do rolkanja, čisto preprosto. Že zelo dolgo sem kot trener in predvsem kot sodnik prisoten tudi na vecjih tekmovanjih deskanja na snegu, kjer sem na znanem Dew Touru spoznal Dona Bosticka, predsednika Worl cup skateboarding organizacije, ki mi je ponudil delo znotraj te organizacije. Tako sem postal ambasador te organizacije, kar odpira dodatne možnosti udejstvovanja znotraj tega športa,« še pristavi Šumatič in v isti sapi hiti vabiti vse Mariborčanke in Mariborčane, da pridejo 16. junija v Gradec in v rolkarskem poligonu Grünanger doživijo kombinacijo tehnične zahtevnosti in lahkotnosti gibanja, ki ga ponuja ta edinstveni šport. »Gre namreč za enega redkih, ki vpliva tudi na življensko filozofijo, saj je rolkanje pravzaprav način življenja,« zaključi Šumatić.

Foto: Alen Žvokelj (naslovna fotografija) in Hannes Mautner

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice